Afganistanci so se znašli v hudem zimskem primežu. Foto: Reuters
Afganistanci so se znašli v hudem zimskem primežu. Foto: Reuters

Afganistan se spopada z obilnimi snežnimi padavinami, ki so povzročile tudi več plazov. Samo ponoči je v plazovih severno od Kabula umrlo 16 ljudi, v zadnjih treh dneh pa je skoraj 100 ljudi. Samo v eni vasi v Nuristanu na severovzhodu Afganistana blizu meje s Pakistanom je pod plazom umrlo najmanj 45 ljudi.

Najbolj prizadeto je gorato območje severovzhodne province Badakšan, Nangahar na vzhodu in Parvan blizu Kabula. Mednarodno letališče v prestolnici je zaradi snega in ledu na stezi zaprto. Led in sneg sta povzročila velik kaos tudi na cestah: na cesti med Kabulom in Kandaharjem so policisti in vojaki reševali okoli 250 ujetih vozil, poroča BBC. Reševalci imajo zaradi razmer na cestah velike težave pri dostopanju do prizadetih območij.

Snežni plazovi so terjali žrtve tudi v Pakistanu: na severu je umrlo 13 ljudi, od tega devet v Čitralu, uničenih je na desetine domov, oblasti pa se bojijo, da je več prebivalcev še vedno ujetih pod snežno odejo. Vremenska napoved ne kaže, da bi si lahko prebivalci kmalu oddahnili, saj se bodo padavine nadaljevale.

V Abu Samri le 1,5 stopinje Celzija
Medtem so v Katarju namerili najnižjo temperaturo v zgodovini države. V Abu Samri na jugozahodu države so izmerili samo 1,5 stopinje Celzija, kar je občutno manj od prejšnjega rekorda 3,8 stopinje, kar so namerili leta 1964.