Prizor iz Williamsburga v New Yorku: ulice so opustele. Foto: Reuters
Prizor iz Williamsburga v New Yorku: ulice so opustele. Foto: Reuters
false
Prebivalci Pekinga drgetajo od mraza, temperature so padle močno pod ledišče. Foto: EPA

Kitajska je v primežu najhujšega mraza v zadnjih 30 letih. Temperature v večjem delu Kitajske so od včeraj do danes zjutraj padle od 6 do 16 stopinj, je za Radio Slovenija poročal dopisnik Uroš Lipušček. V Pekingu so danes zjutraj namerili –17 stopinj Celzija, najbolj hladno pa je na severu Kitajske ob meji z Rusijo, kjer so se v nekaterih krajih temperature spustile 43 stopinj Celzija pod ničlo. Zaradi hudega mraza, pa tudi zaradi snega, ki pada v osrednjih in vzhodnih predelih Kitajske, so zaprte številne avtoceste in letališča. Kitajska meteorološka služba sicer napoveduje, da bo najhujši mraz prihodnji teden popustil.

Polarni mraz je zajel Kitajsko prav v trenutku, ko se večina od več kot 250 milijonov kitajskih sezonskih delavcev pripravlja, da bodo pred kitajskim novim letom, ki bo letos 8. februarja, odpotovali na svoje domove. V prihodnjih dneh bo potovalo okoli 800 milijonov ljudi. Kitajska centralna banka je vrgla v obtok rekordnih 90 milijard dolarjev, večina podjetij pa je zaposlenim kljub upadanju gospodarske rasti izplačala novoletne nagrade, je še poročal Lipušček.

ZDA: ponekod več kot meter snega
Medtem snežni vihar Jonas hromi življenje na vzhodu ZDA. Doslej je zajel območje več kot 20 zveznih držav, v katerih živi okoli 85 milijonov prebivalcev, ponekod pa je zapadlo več kot meter snega. V 11 zveznih državah so razglasili izredne razmere. Kot poroča BBC, je v prometnih nesrečah in drugih nezgodah, povezanih s snežnim metežem, od petka umrlo 19 ljudi, več deset tisoč gospodinjstev pa je ostalo brez električne energije. Odpovedanih je bilo več tisoč letov.

V Virginiji, kjer je v nekaterih predelih zapadlo več kot meter snega, se je zgodilo več kot 1.000 prometnih nesreč. V New Yorku je življenje obstalo, tamkajšnje oblasti ocenjujejo, da bi lahko šlo za enega najhujših snežnih metežev v zgodovini, zato je bil promet po mestu, z izjemo nujnih voženj, začasno prepovedan, zaprli so tudi mostove. New York se je v najvišjo snežno odejo odel leta 2006, ko je zapadlo 68,3 centimetra snega.