Predsedniške volitve 2012
Pahor bo verjetni zmagovalec drugega kroga volitev, če se ne bo spremeni struktura Türkovih volivcev, napovedujejo analitiki. Foto: BoBo
Türku bo škodovalo, če ga bodo volivci videli kot nekoga, ki razdvaja, menita analitika Makarovič in Novak. Foto: BoBo
VIDEO
Miheljak, Nežmah: Analiza...
VIDEO
Dan po volilni nedelji
VIDEO
Pahor in Türk pred 2. kro...

Dodaj v

Makarovič in Novak: Pahorju zelo verjetna zmaga v drugem krogu

Novak: Pahor je naredil podobo, da se je otresel stricev iz ozadja in da ve, kako delati z Janšo
12. november 2012 ob 13:03,
zadnji poseg: 12. november 2012 ob 16:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Borutu Pahorju se obeta zmaga v drugem krogu s podporo SDS-a ali brez nje, saj so ga v prvem krogu izvolili mladoslovenci – sta se v pogovoru za MMC strinjala analitika Matej Makarovič in Božidar Novak.

"Borutu Pahorju se obeta zelo verjetna zmaga v drugem krogu s podporo SDS-a ali brez nje," napoveduje Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Kljub temu meni, da je vsaka podpora prej koristna kot škodljiva, saj je Milan Zver dobil četrtino glasov, kar ni neznaten delež. "Če samo en del njegovih volivcev prestopi k Pahorju, se mu bo to poznalo; v perspektivi mu podpora bolj koristi, kot pa škodi," je prepričan Makarovič, ki ne verjame, da bi volivci, ki so podprli Pahorja, zdaj prešli k Türku, ker bi bilo to nenavadno. "Se pa zna zaznati strategija Türka v spodbujanju polarizacije in prikazovanju Pahorja kot Janševega kandidata. To je nesmisel, takšna strategija bo Türkovemu štabu samo škodovala," meni Makarovič.

Volivci hitro pozabljajo
Pahorjeve volivce opisuje kot raznovrstno skupino, v kateri so klasični volivci Pahorjeve stranke, pa tudi glasovi desne sredine in morda apolitični volivci, ki iščejo nekaj novega. "Na nek način so pokazali, da volivci hitro oproščajo in odpuščajo napake ali pa hitro pozabljajo," pojasnjuje Makarovič.

Za Pahorjem stoji le Borut Pahor
Strokovnjak za lobiranje in krizno komuniciranje iz agencije SPEM Božo Novak pa meni, da sploh ne gre za volivce SDS-a in SD-ja, temveč za volivce mladoslovence in volivce staroslovence. "Za Pahorjem stoji očitno res le Borut Pahor. Naredil je podobo, da se je otresel stricev iz ozadja in da ve, kako delati z Janšo," pravi Novak. Po njegovem mnenju Türk v prihodnjih treh tednih težko kar koli naredi, ker ga ne podpirata ne SD ne SDS. "Ti dve stranki skupaj zagotovo izbereta predsednika. Türk bi moral postati uradni kandidat SD-ja in SDS-a, a to ni realno," ponazarja Novak. Pahor mora po njegovem mnenju ohraniti svojo vsebino: "Govoriti mora, da je bil predsednik parlamenta, predsednik vlade in da ve, kje je storil napake. Zato tega ne bo ponovil kot predsednik države."


Pahor kot predsednik je uganka
Kako pa bo Pahor deloval kot predsednik države, pa je po mnenju Makaroviča uganka. "Za Pahorjem po sili razmer stoji njegova stranka, ki jo je on na nek način dokaj spretno v to prisilil. Kaj dosti za njim ni. Na nek način se da sklepati, da bo Pahorjeva politika, če bo izvoljen za predsednika republike, razmeroma težko predvidljiva. V tem trenutku nihče ne more predvidevati, kako se bo Pahor natanko obnašal. Pri Türku bi bila situacija natanko jasna, kako se bo obnašal. Pri Pahorju je to uganka."

Pri SDS-u se nikoli ne ve
V zvezi z vplivom volilne udeležbe na izid drugega kroga pa Novak meni, da ni enoznačnega odgovora. "Odvisno bo, kdo bo prišel na volišča. Če bo Türk še naprej percipiran kot tisti, ki razdvaja, bo večja volilna udeležba v prid Pahorju. Zanj bodo volili tako volivci SD-ja kot SLS, DL ... za SDS pa se nikoli ne ve," navaja Novak.

Višja udeležba malo verjetna
Makarovič napoveduje, da je višja udeležba zelo malo verjetna. "To bi pomenilo, da bi spet morali priti na volišča vsi, ki so volili Zvera, poleg tega še drugi volivci. Če bi bila višja, ne bi nobenemu koristila. Türka lahko reši precej drugačna struktura udeležencev, kot je bila v prvem krogu, kar je spet malo verjetno," pravi Makarovič in dodaja: "Če bo udeležba enaka, potem je Pahor zmagal. Ob enaki udeležbi in strukturi volivcev ima zmago v žepu, toda zmaga se le na volilni dan," sklene Makarovič.

Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
nacekpacek
# 12.11.2012 ob 13:40
Jaz bom predvsem volil proti Turku.
ATLASATLAS
# 12.11.2012 ob 13:46
,... ta je dobra " gospod Kučan se je uštel pri izbiri in naklonjenosti koga bo podprl, že od samega začetka je bil Borut ZLAT FANT, ampak je g. Kučan izbral JANKOVIĆA, ki mu nosi ZLATE PUFE ",... in zlat nasmeh,..haha
ATLASATLAS
# 12.11.2012 ob 13:41
haha, sam mislim, da je Pahor naredil samo eno dobro stvar letos, rekel je ne Stricem in zato plačal veliko ceno, odstopil, se spopadel z hijenami,..ki so ga zapuščali eden za drugim, Lukšiču ni preostale drugega, kot da ostanke SD-ja pokrpa, Pahorja nažene ( v smislu) ,.. ta pa kot vanzemaljac išče novo pot, ki jo je ves presvetken dojel na pol maratona njegove vlade,..verjamem mu, da je končno Borut Pahor res Borut Pahor in ne Borat Pohar,..vidi se, da je dorasel funkciji, če nima nikogar za vratom,...

,.. po mojem je res edini, ki bi z JJ-em kej pamtnega naredil,..

...enkrat je na TV-ju rekel, da je v opoziciji sodeloval z njim, in to je bilo zelo KONSTRUKTIVNO,... zdej ima zadnjo šanso da ne drži fig v žepu,...
99 or 1%
# 12.11.2012 ob 13:39
Pahor _ edini slovenski politik v 20 letno zgodovini, ki je javno priznal, da je delal napake. Turk je seveda popolen človek, zato je razumljivo, da napak, ne samo da ne bo priznal, jih nima :-P
D.Bigalow
# 12.11.2012 ob 13:24
Pahor novi predsednik RS. ha ha ha Pa kdo bi si mislil, da bom šel glasovat za Pahorja.
MatejP
# 12.11.2012 ob 13:35
Sploh ne gre za Mladoslovence in Staroslovence ampak za Slovence, ki imajo poln k... razdvajanja in nekih nepomembnih (pra)zgodovinski delitev, ki imajo poln k... politikov, ki si mečejo en drugemu polena pod noge v imenu lastenga prestiža in politivkov, ki delajo samo za lasten interes. Na drugi strani pa imaš Slovence, ki jim pač te delitve in takšne igrice iz takšnih ali drugačnih interesov pašejo.
rokkk
# 12.11.2012 ob 13:48
Gospod Makarovič, ni potrebe da ste žaljivi, moj spomin deluje popolnoma normalno. Volil sem za Pahorja, drugače pa se smartam za "nemško liberalnega". Da utemeljim:

Glas za Zvera je brezpredmeten. Navaden slovenec prehitro nasede propagandi o rdečih in črnih, zato je zmaga s pomočjo polarizacije brezpredmetna. Tudi veliko ljudi ne razume, da ukrepe trenutna vlada dela zato, ker smo jih obljubili Bruslju in ne ker bi bili mazohisti. Če pogledamo zadnje volitve, ko je imela desnica najmočnejšega možnega kandidata, ki je komaj spraskal skupaj 30%, lahko sklepamo, da desnica v sloveniji ne pali. žal.

Blamaža Boruta Pahorja je prišla zato, ker Pahor pač ni človek, ki bi vodil in krotil interese rentnih skupin. Je dober motivator in zaradi tega bo kot predsednik še najboljši. Ve, kako je zajebano bit premier in ve, kaj evropa pričakuje od nas (neglede na to, kdo je trenutna vlada). Obljubil je Bruslju, da bomo sprejeli reforme in zlato pravilo, zato bo tudi kot predsednik znal ljudem pojasniti, zakaj jih potrebujemo.

Moj spomin je zelo dober, tudi zato sem proti Turku. Začel je z nerodno izjavo o drugorazrednih. Vem da je mislil drugače, kot se sliši, ampak za božjo voljo, imej jajca in se opraviči za to. 20 let po osamosvojitvi je podelil zlato priznanje domovine bivšemu šefu udbe, češ da nam je zrihtal lastno državo. Posmeh vsem, ki so se puškami borili za domovino in nekateri celo padli. Ob formiranju nove vlade je najprej predlagal jankoviča, kar je povsem ok in legitimno. potem pa je začel delati zdrahe s tehničnim mandatarjem, ko je bil janša že z vsemi zmenjen. In si izmislil, da je janša pač na sodišču v postopku, danes pa nima jajc reči, da je jankovič isti falot iz tega stališča. Ko so dobili poslanca desusa pri ponarejenem spričevalu, mu ni bilo problem tega obsoditi. Ko pa pri pozitivni sloveniji odkrijejo, da je med njimi bivši vohun, je pa to povsem sprejemljivo... Spomin imam in zgoraj omenjenih blamaž pač ne mislim gledat še en predsedniški mandat.

Vsi pravijo 2 stvari. Da je ta kriza pravzaprav kriza vrednot in morale. In drugo, da je predsednikl vrhovna moralna avtoriteta. Logični sklep je, da je pač predsednik delal slabo. In zato ni zmagal prvega kroga volitev, ne pa ker kampanija nebi bila vsebinska.
high fidelity
# 12.11.2012 ob 13:42
Baje, da v stabu Danila Turka letijo po zraku kalkulatorji saj jim noben izracun noce pokazati 50%...
TineB
# 12.11.2012 ob 13:49
Da, delitev na "mladoslovence" in staroslovence" je očitna pri teh volitvah.

Eni se ozirajo v prihodnost, drugi v preteklost. Eni so za izzive in dinamiko, drugi za lagoden status quo (pa četudi nam na koncu "krava crkne"). Enim je internet orodje in del življenja, drugim fascinacija in nepotrebna navlaka.

Eni stremijo na Zahod in BRIC trge, drugi se ozirajo predvsem na "bratske" exJugo države. Eni stavijo na visokokvalificirano delovno silo in tehnološke proizvode, drugi se navdušujejo nad delavstvov, težko ter delovno intenzivno industrijo.

Eni bi radi bili sami gospodarji svoje ekonomije, drugi hočejo, da jo diktira država.

Itd

Zanimivo, da so ti "starolevičarji" totalni konzervativci in nočejo sprememb in napredka - še več: hočejo nazaj v Jogo-sistem. Ko je država in vrh politike diktiral, kako mora kdo dihat.

Ja, čas je za mlado ... Mladoslovence, mladoekonomiste, mladopodjetnike, mladomenedžerje in mladopolitike. Ne, niso popolni in brez napak, a čas je že, da pač pride do menjave generacij!

Ej, Kuči & Co, imeli ste Jugo in SRS, RS je pa NAŠA. Od naše generacije! Pa naj bo leva ali desna, samo da je mlada! Vsaj nekaj let, dokler spet še mlajša generacija ne pride in njej predamo štafeto.

Ta zagrizenost teh jugonostalgičnih na eni strani in bogaboječih stark in starcev na drugi strani je prav patetična. Vaš čas je mimo! Dajte priložnost maldim in aktivnim. Sami. Iz vljudnosti. Ne pa, da nam vi oblikujete družbo.

In takoh vprašanje, kjer bo izrazita delitev po starosti, bo v prihodnje vse več. Tudi drugje se to dogaja in ni le Sloveniji lastno. Lastno ji je le to, da so v SLO precej bolj zagrizeni morda, saj imajo zaledje močno.
zulj001
# 12.11.2012 ob 15:33
Borut ,sedaj bodo strici vložili veliko truda v napad nate ,pazi se jih.................
TineB
# 12.11.2012 ob 13:56
Delitev obstaja. Ne levo-desno, ampak mladi-stari! Sploh, ker so mladi precej manj tripajo na tipično levo-desno pozicioniranje. Ta koncept jim je tuj, arhaičen.

Kot tudi na drugih področjih, mlad folk tudi v politiki stremi k vsestranskosti. Zato hrepenijo po sredini. Ki pa je v SLO še ni na voljo. Neki poskusi so, ampak preblagi.

In te bitke Janša-Kučan sem že totalno sit! In žal mi je, da se je prenesla tudi na njune podpornike.

Čas bi res že bil, da v tej državi prevlada meritokracija - ne pa izbira (kadra, ponudnika itd) glede na lojalnost temu ali onemu klanu.
Insider
# 12.11.2012 ob 15:31
Upam na totalno opustošenje Boruta Pahorja v drugem krogu oz. njegovih vsaj 65%.

"Povezovalni" Türk je pa pokazal svoj pravi jaz in snel lažno masko...
Krucifiks
# 12.11.2012 ob 14:25
Tako kot pravi TineB - mladi v akcijo - pa brez nepotrebnega razbijanja in delanja škode - simbolično zmečite vse granitne kocke starim voluharjem v betice in za začetek pojdite na naslednje volitve ... vzemite stvari v svoje roke !
zapatist
# 12.11.2012 ob 14:09
Kučan pa res slabo zgleda..
Ćićo
# 12.11.2012 ob 15:31
Tuerk bo zdaj odvrgel diplomatske rokavice, (oziroma bodo to zanj naredil F571...)

in naredil to kar najbolje zna...razdvajanje.
conquistador
# 12.11.2012 ob 13:54
Predsednik je nekdo ki je predstavnik vseh nas, ne samo levih, desnih ali sredinskih.
In zato Borut Pahor !
da funk
# 12.11.2012 ob 13:29
D. Bigalow, enako:)

Izbrat je potrebno 'manjše zlo' in opravit državljansko dolžnost.

V drugem krogu prvič, zadnjič in nikoli več glas za Borčija - od tam naprej naj nam pa Bog pomaga-
Hephaestus
# 12.11.2012 ob 17:36
Mislim, da je že tudi samemu Mr. Beanu jasno, da v drugem krogu nima kaj iskati. Sam sem se danes pogovarjal z kolegi, vrstniki, večina katerih sploh niso volili, tisti, ki pa so volili so glas zaupali izključno Boratu ali Zverini. So pa vsi rekli, da v drugi krog gredo zagotov volit, in sicer ne za Borata ampak proti Mr. Beanu.
Me je resnično presenetilo kako globoko nepopularen je postal ta človek.
-Freak-
# 12.11.2012 ob 14:36
Borutu Pahorju se obeta zmaga v drugem krogu s podporo SDS-a ali brez nje, saj so ga v prvem krogu izvolili mladoslovenci – sta se v pogovoru za MMC strinjala analitika Matej Makarovič in Božidar Novak.

Menim, da je ta izjava g.Makaroviča zelo na mestu. Mlajša populacija Slovencev namreč ni obremenjena z polpreteklo zgodovino Slovenije in je zdrahe starih komunističnih sil ne zanimajo, celo prezirajo jih. To papomeni, da se mlajši volilci distancirajo od politike delitev in je zanje veliko bolj sprejemljiva politika sprave. Teh volilcev pa bo v Sloveniji vedno več, zato je tudi upanja za neko pravo politiko evropskega tipa, vedno več. Starejšega, s preteklostjo obremenjenega in indoktriniranega volilnega telesa pa bo vedno manj, kajti vsako leto, jih veliko konča pod rušo.
Tako, da sem prepričan, da se era trdorokih ortodoksnih boljševikov v Sloveniji počasi a vstrajno končuje, kar je za Slovenijo dobro. Tudi "strici iz ozadja" se tega dobro zavedajo, da jim vzvodi oblasti in kontrole državnih inštitucij počasi in vstrajno polzijo iz rok. Zato nekaj previdnosti ne bo odveč, če vemo, da je lahko ranjena zver ob zadnjih vzdihljajih še kako nevarna, kar se zelo lepo kaže v volilnem štabu boljševika Türka.
čak mal noris
# 12.11.2012 ob 19:28
@pomračnica

In KAJ bi po tvojem pomenila zmaga Tuerka? Obdobje prosperitete in umskega cvetenja Slovenije in njenih prebivalcev? Pet let je dokazoval in DOKAZAL, da je zgolj cenen zdrahar, nakladač, ki se najraje pogovarja sam s seboj in brezrezerven podpornik enega pola, kar pomeni zgolj DELA SLOVENCEV! Takšnega predsednika ne rabi NIHČE, ki se zaveda resnosti trenutka, v katerem se nahajamo!
Dare40
# 12.11.2012 ob 17:01
V naši državi je že tako, da je Janša dežurni krivec za vse....Kriv naj bi bil celo za poplave, pa za to, da je Turk postal drugorazredni po prvem krogu volitev....
Krucifiks
# 12.11.2012 ob 14:09
Ljudje želijo za bodočega predsednika nekoga za katerega čutijo, da jim je blizu - zadnji Turkov mandat večina občuti kot popolno pomoto in stran vrženo obdobje ...
zulj001
# 12.11.2012 ob 17:05
Upam, da ne bo Pahor postal soudeleženec pri PATRIJI,strici so zmožni vsega.........
marjan01
# 12.11.2012 ob 15:37
Ena objava fotografije pomiloščenega preprodajalca kokaina z ribiško palico v roki, da se postavi Danilota na laž in Borut dobi 90% glasov.
_mačk_
# 12.11.2012 ob 18:35
Tud s Pahorjem bom zadovoljen, če bo zato jebeni Kučan surlo potegnil.

Zanimivo je tudi, kako veselo danes Kučan udriha po Pahorju, pred 4imi leti pa je bil njegov čudežni deček. Po volitvah, je namreč dejal, da je prav Pahorjeva vlada v veliki meri kriva za gospodarsko stanje v Sloveniji...

Povejte gospod Kučan, boste prevzeli odgovornost, ker ste naplahtali Slovence takrat? Prvič ste jim utruili kandidata, ki je odgovoren za trenutno stanje v Sloveniji, pred enim letom pa kandidata, ki ni sposoben prešteti svojih glasov v parlamentu.

Resno, gospod Kučan, ko se boste vi postrgali s Slovenske politične scene nam bo pa res lepše, vsem na sončni strani Alp...
Jakob Mali
# 12.11.2012 ob 17:35
Hecno je danes brati nasvete analitike kaj vse mora narediti, da zmaga. Do sedaj so nam analitiki trdili, da je Pahorjeva kampanja klovnovska, da je denar zelo pomemben v kampanji, da nujno potrebuješ terenske ekipe in da soočenja ne štejejo....vse našteto se ja izkazalo kot velika neumnost, mestem pa je Pahorjeva ekipa naredila enega največjih prepbratov v slo. politični zgodovini.,.....tako, da analitik, namesti, da govorite neumnosti, raje spremljate kako se piše zgodovina.
Insider
# 12.11.2012 ob 17:18
G. Türku pa predlagam, da častno odstopi, saj če trenutni predsednik ni zmožen sestaviti vsaj začasne zmage v prvem krogu, kaj šele doseči kakšnega oprijemljivejšega procenta(okoli 43%) , pove vse kako slab predsednik je bil.
mortir
# 12.11.2012 ob 13:27
A to je Zver skoval? On je namreč govoril o dveh spolih. Staremu in mlademu :)
Obsidijan
# 12.11.2012 ob 13:09
Mladoslovenci!?

Imamo tranzicijsko levico, sile kontinuitete, udbomafijo, strice iz ozadja, kučanov klan, pomladnike, jesenske sile...

Kot da to ni dovolj, zdaj družbeni "znanstveniki" uvajajo nov pojem Mladoslovencev!!?

In to v imenu združevanja in povezovanja.

Ali je lahko Slovenija še bolj shizofrena?
stein
# 12.11.2012 ob 22:30
AlanBastard@, iz prve roke ti bom povedal, volili bomo tistega ki ni povezan z balkansko mafijo. Sicer se nimam ne za klero in ne za fašista:)
Hephaestus
# 12.11.2012 ob 20:27
Res ne razumem kako lahko nekateri mislite, da si večina mladih želimo za predsednika nekoga, ki deli na partizane in domobrance, nekoga, ki se priklanja rdeči zvezdi, simbolom totalitarnega zla in terorja, nekoga, ki označuje povojne pokolje kot drugorazredna tema, nekoga, ki za predsednika vlade predlaga Marka Voljča, nekoga, ki podpira bančne račune na Cipru (glej Jankovići), nekoga, ki hodi kot, da bi mu nekdo štango v rit vtaknil, nekoga, ki se gre luksuznih potovanj na račun nas davkoplačevalcev, nekoga, ki govori pol ure a ničesar ne pove. A res mislite, da smo mladi tako neumni? Z nami se ne da manipulirati kot z ostarelimi upokojenci.
Drugače pa bo 2. decembra vse jasno, Kučanova vizija slovenske družbe bo odšla za vselej v pokoj, mnogi tukaj pa boste tolkli grenke solze ob spoznanju, da, nas mladih, domobranci in partizani NE ZANIMAJO.
janez123
# 12.11.2012 ob 18:12
Bravo Pahor! Izzid je bil pričakovan posebej po že ĆUDAŠKEM nihanju predvolilnih anket in odsotnosti podatka o drugem krogu. Nekdo je spet prirajal ankete in poizkušal manipulirati z javnim mnenjem...

Sited te ne podpiram, te bom pa podpru kot kandidata za predsednika!

Tvoja izvolitev pomeni namreč majčken korakec na poti slovenske sprave, ki jo pričakujemo čez 100let!

Sicer pa jerezultat volitev tudi NEZAUPNICA OPOZICIJI.
tlacan5
# 12.11.2012 ob 16:39
No pristaši udbovske levice in turbokapitalistov, danes ste pa vsi na okopih in polivate ves žolč in gnoj po vsakem, ki ni volilec drugorazrednega predsednika. seveda imate veliko pomoč celotnega "javnega servisa", ki se imenuje RTVSLO. Seveda uravnoteženo nastopate tudi na sicer komercialni POPTV. Tokrat bodo vaša prizadevanja zastonj. 2.decembra letos bo novi predsednik Slovenije postal Borut Pahor. Končno nekdo, ki resnično predsenik vseh, razen tistih, ki ste omenjeni v prvem stavku tega komentarja.
Bolek
# 12.11.2012 ob 15:54
Za poraz v prvem krogu volitev za predsednika RS si je Danilo Türk popolnoma sam kriv. Imel je 5 let casa, da ljudjem pokaze svojo sposobnost povezovanja ljudi, on pa je ves cas samo razdeljeval ljudi na nase in vase.
Povezoval se je pa samo s staro gardo in s svojo udelezbo na vseh partizanskih procesijah provociral in iritiral ljudi.
Povojne poboje Slovencev, ki niso bili niti obsojeni, pa je oznacil za drugorazredno temo. Niti toliko postenosti ne premore, da bi se opravicel, ce je to izjavil pod pritiskom.
Ves cas ponavlja, da imamo predsednika vlade, ki je v sodnem postopku, ceprav ve, da je ta proces konstrukcija Kucana in nejgovih privrzencev in nima nobene realne osnove.
Odlikoval je neke cudne patrone, ki so bili del represivnih organov partijske oblasti.
Pri oblikovanju vlade po drzavnozborskih volitvah se ni obnasal korektno, kot se od predsednika pricakuje.
Vodil je razkosno snobovsko zivljenje v casu, ko gre Sloveniji zelo slabo.

Zdaj se pa cudi, da ga Slovenci nocejo vec imeti za predsednika.
STRIKE
# 12.11.2012 ob 14:01
Kaj sploh sprašujete Makaroviča!

Bivši predsednik pomada SDS!

Res kredibilno!
bbs
# 12.11.2012 ob 13:58
volil bom za kandidata ki združuje

in proti pokvarjenim novinarjem dlea in dnevnika.
emsodine
# 12.11.2012 ob 13:56
Moje mnenje je, da tisti desničarji, ki so volili Pahorja volijo po principu "samo, da ni on". Tisti levičarji, ki so volili Turka pa v resnici niso levičarji ampak turbokapitalisti in njihovi verniki. Tisti ki pa niso volili Zvera pa so pokazali, da Slovenija na njih ne more računati.
Ščurek
# 12.11.2012 ob 22:36
Pahor legenda!
Dare40
# 12.11.2012 ob 17:06
Pahor ima resnično ogromno adutov še v rokah. Raziskovalni novinarji morajo samo priti do kake fotke narkomafijaša, ki ga je Danilči pomilostil, danes pa se bojda sonči nekje v Dalmaciji ali pa končno razkrije strice in tete z imeni (no, Spomenka, je bila tako nervozna na soočenju, da se je kar sama, hehe). Torej tiste strice, ki so hkrati botri Turku!
Naslednja soočenja bodo resnično zanimiva.
MIRNČAN
# 12.11.2012 ob 16:32
Odziv Turka je bil pa zelo zanimiv. Napadel je JJ kot krivca za rezultat. Neverjetno.
gisky
# 12.11.2012 ob 14:22
takole je približno
52,5 % volivcev sploh ni šlo na volitve
19 % volivcev je podprlo pahorja
16,5 % volivcev je podprlo turka
11 % volivcev je podprlo zvera
1% jih je oddalo neveljavne glasovnice

večina ljudi očitno sploh noče predsednika, sploh pa ne takšnega kot so tile trije kekci, ki kandidirajo. čas je za popolno spremembo slovenskega političnega prostora.

iz državne politike naj se nemudoma umaknejo vsi, ki so bili kadarkoli poslanci ali ministri. to pomeni, da se poslovijo tudi kot predsedniki strank in da prenehajo z aktivnim delovanjem v strankah na državni ravni.

(zaradi mene lahko ostanejo v lokalni politiki, če slučajno v kateri občini menijo, da mogoče pa so primerni za kakšno funkcijo).

čas je, da gredo.
Mindmaster
# 12.11.2012 ob 13:30
“Za Pahorjem stoji očitno res le Borut Pahor. Naredil je podpobo, da se je otresel stricev iz ozadja, in da ve kako delati z Janšo”, pravi Novak.

Z Janšo ne moreš sodelovati, lahko mu le kimaš. Pahorjeva najboljša poteza bi bila, da javno prizna to, kar vsi normalni državljani že vemo, in sicer, da moralno oporečni ljudje, kot sta Janković in Janša, ne spadajo v politiko. Če si upa to priznati in se ne spreneveda več z neko brezvezno spravo med njima, bo dobil vsaj 70% glasov v drugem krogu.
TineB
# 12.11.2012 ob 22:46
Res tudi ostala dva kandidata nista dobila množične podpore, a pač nista aktualna predsednika, amapk njegova izzivalca. In če dobita skupaj več glasov kot aktualni predsednik ... Auč!

Jaz to vidim kot nezaupnico predsedniku! Npr Kučan je v svojih dveh mandatih kot PRS zmagoval že v prvih krogih pri precej višji volilni udeležbi!
Insider
# 12.11.2012 ob 17:49
Ti Borgijci so prihodnost Slovenije, mladina(na mladih stoji svet, saj tako pravi večina ljudi, razen Türk, ki ga podpirajo še zadnji Jugo artefakti). Ti ne želijo takega cinika in lažnivca...
danes
# 12.11.2012 ob 16:39
Zakaj je Pahor sploh postal predsednik vlade v prejšnjem mandatu ? V to ga je prisilila stranka, da bi ji izboljšal rating, čeprav je sam hotel biti predsednik republike. Volitve je takrat dobil, toda "vladanje" mu ne gre. To so vedeli vsi. Fiasko so mu ljudje oprostili, kajti mnogi smo vedeli, da vloga premierja, ekonomija itd. nista zanj. Kot predsednik republike pa ravno ta pravi.
okosokolovo
# 12.11.2012 ob 16:26
Spostovani strokovni komentatorj: Vasi komentarji in analize so ze dosegle nivo kakega drugega zanra; recimo znanstvene fantastike. Pa saj sami ne morete verjet vsemu temu sranju, ki ga stresate po medijih. Verjamem, da vam je tezko, ker se pac ne morete dvigniti nad to delitev na leve in desne. Pa saj to ni nic hudega. A ce ze pisete strokovne kolumne in dajete intervijuje na nacionalnih Ker nimate kaj pametnega za povedat pa vsaj: Keep the picture blured! - To je edina rdeca nit komentarjev (vsaj) teh volitev. To, da posredujete neko idejo (ideologijo) javnosti se ne pomeni, da je to strokovni komentar. To je lahko vse od gostilniske debate do propagande, nikakor pa ne strokovni komentar. Dolga zgodba na kratko: BLEFIRANJE.

V bistvu pa je vsa stvar tako preprosta, da bi bil vsak strokoven komentar trivialen.
MIRNČAN
# 12.11.2012 ob 16:21
Borut razkrije strice iz ozadja in dobi 70%. sem prepričan.
miki_7
# 12.11.2012 ob 16:13
Po teh komentarjih volitev je še bolj jasno, v kakšni vojni za oblast levega in desnega pola smo v Sloveniji, zaradi česar imamo vsi te politike in vsakodnevnih škandalov poln kufr. Mislim, da je jasno sporočilo volitev čisto nekaj drugega, kar nabijajo v teh analizah. Zmagal je kandidat, ki se je postavil na sredino.
amigo
# 12.11.2012 ob 15:11
Kot kaže je bil Pahor samo drugorazredni član Partije. Da je lahko kdo postal sekretar ali celo predsednik komisije za manjšine, je moral biti več kot zanesljiv kader Partije. So pa komunisti mislili na vse. Svoje ljudi so pošiljali v tujino, da bi jih pozneje ljudstvu s pomočjo medijev prodali kot demokrate, strokovnjake, nestrankarske itd. Takšen je tudi Stanovnik, ki so ga pozneje proglasili za nekakšnega očeta naroda. Očitno bo tega poneumljanja ljudstva počasi konec. Kučan na sliki gleda kot nekdo, ki mu je do tal pogorela hiša. Prav je tako.
zapatist
# 12.11.2012 ob 14:20
Pahor ima eno prednost pred Turkom. Oba si predsedniškega stolčka močno želita, oba imata torej voljo do moči. Pa vendar Pahorjeva deluje močnejša. Več energije in dela je pripravljen vložiti v svojo zmago. Vsaj tako meni deluje. Eden od razlogov je mogoče v temu, da je Pahor že po naravi bolj temperamenten, poleg tega je mlajši. Glavni razlog pa je morda v temu, da gre pri Pahorju bolj zares. Če pušne še te volitve, je lahko njegova politična kariera končana, vsaj na vrhunskem nivoju, medtem ko je Turk svoje že dosegel in bo šel v penzijo, če ne čez pet let, pa sedaj...no big deal.

In ta volja do moči je ena od temeljnih lastnosti, ki jo mora imeti politik ali stranka, če hoče biti uspešna. Pogosto žal.
Videonovice
Pahorja čaka izpolnitev obljub 00:02:39, 03.12.2012
Kandidata na voliščih 00:01:56, 02.12.2012
Iz volilnega štaba Danila Türka 00:02:32, 02.12.2012
Na voliščih tudi politični vrh 00:01:57, 02.12.2012
O delu volilnih komisij 00:02:34, 01.12.2012
Volilno varčevanje 00:03:38, 01.12.2012
Sklepno predsedniško soočenje 00:51:02, 01.12.2012
Analiza soočenja v Odmevih 00:11:27, 01.12.2012
Radijsko soočenje Pahor - Türk 00:50:00, 28.11.2012
Nekdaj zaveznika zdaj nasprotnika 00:02:09, 25.11.2012
Türk in Pahor o lačnih otrocih 00:02:28, 25.11.2012
Pahor gradil most na Koroškem 00:02:21, 24.11.2012
Predsedniška kandidata o DDV-ju 00:02:03, 23.11.2012
Pahor v Ložu, Türk v Mariboru 00:03:14, 22.11.2012
Türk v Mariboru 00:01:30, 21.11.2012
Pahor in Kosorjeva na FDV 00:01:47, 21.11.2012
Analiza uvodnega soočenja 00:12:56, 20.11.2012
Pahorjeva priljubljenost narašča 00:00:35, 19.11.2012