Predsedniške volitve 2012
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.9 od 44 glasov Ocenite to novico!
Pahor bo verjetni zmagovalec drugega kroga volitev, če se ne bo spremeni struktura Türkovih volivcev, napovedujejo analitiki. Foto: BoBo
Türku bo škodovalo, če ga bodo volivci videli kot nekoga, ki razdvaja, menita analitika Makarovič in Novak. Foto: BoBo
VIDEO
Miheljak, Nežmah: Analiza...
VIDEO
Dan po volilni nedelji
VIDEO
Pahor in Türk pred 2. kro...

Dodaj v

Makarovič in Novak: Pahorju zelo verjetna zmaga v drugem krogu

Novak: Pahor je naredil podobo, da se je otresel stricev iz ozadja in da ve, kako delati z Janšo
12. november 2012 ob 13:03,
zadnji poseg: 12. november 2012 ob 16:38
Ljubljana - MMC RTV SLO

Borutu Pahorju se obeta zmaga v drugem krogu s podporo SDS-a ali brez nje, saj so ga v prvem krogu izvolili mladoslovenci – sta se v pogovoru za MMC strinjala analitika Matej Makarovič in Božidar Novak.

"Borutu Pahorju se obeta zelo verjetna zmaga v drugem krogu s podporo SDS-a ali brez nje," napoveduje Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Kljub temu meni, da je vsaka podpora prej koristna kot škodljiva, saj je Milan Zver dobil četrtino glasov, kar ni neznaten delež. "Če samo en del njegovih volivcev prestopi k Pahorju, se mu bo to poznalo; v perspektivi mu podpora bolj koristi, kot pa škodi," je prepričan Makarovič, ki ne verjame, da bi volivci, ki so podprli Pahorja, zdaj prešli k Türku, ker bi bilo to nenavadno. "Se pa zna zaznati strategija Türka v spodbujanju polarizacije in prikazovanju Pahorja kot Janševega kandidata. To je nesmisel, takšna strategija bo Türkovemu štabu samo škodovala," meni Makarovič.

Volivci hitro pozabljajo
Pahorjeve volivce opisuje kot raznovrstno skupino, v kateri so klasični volivci Pahorjeve stranke, pa tudi glasovi desne sredine in morda apolitični volivci, ki iščejo nekaj novega. "Na nek način so pokazali, da volivci hitro oproščajo in odpuščajo napake ali pa hitro pozabljajo," pojasnjuje Makarovič.

Za Pahorjem stoji le Borut Pahor
Strokovnjak za lobiranje in krizno komuniciranje iz agencije SPEM Božo Novak pa meni, da sploh ne gre za volivce SDS-a in SD-ja, temveč za volivce mladoslovence in volivce staroslovence. "Za Pahorjem stoji očitno res le Borut Pahor. Naredil je podobo, da se je otresel stricev iz ozadja in da ve, kako delati z Janšo," pravi Novak. Po njegovem mnenju Türk v prihodnjih treh tednih težko kar koli naredi, ker ga ne podpirata ne SD ne SDS. "Ti dve stranki skupaj zagotovo izbereta predsednika. Türk bi moral postati uradni kandidat SD-ja in SDS-a, a to ni realno," ponazarja Novak. Pahor mora po njegovem mnenju ohraniti svojo vsebino: "Govoriti mora, da je bil predsednik parlamenta, predsednik vlade in da ve, kje je storil napake. Zato tega ne bo ponovil kot predsednik države."


Pahor kot predsednik je uganka
Kako pa bo Pahor deloval kot predsednik države, pa je po mnenju Makaroviča uganka. "Za Pahorjem po sili razmer stoji njegova stranka, ki jo je on na nek način dokaj spretno v to prisilil. Kaj dosti za njim ni. Na nek način se da sklepati, da bo Pahorjeva politika, če bo izvoljen za predsednika republike, razmeroma težko predvidljiva. V tem trenutku nihče ne more predvidevati, kako se bo Pahor natanko obnašal. Pri Türku bi bila situacija natanko jasna, kako se bo obnašal. Pri Pahorju je to uganka."

Pri SDS-u se nikoli ne ve
V zvezi z vplivom volilne udeležbe na izid drugega kroga pa Novak meni, da ni enoznačnega odgovora. "Odvisno bo, kdo bo prišel na volišča. Če bo Türk še naprej percipiran kot tisti, ki razdvaja, bo večja volilna udeležba v prid Pahorju. Zanj bodo volili tako volivci SD-ja kot SLS, DL ... za SDS pa se nikoli ne ve," navaja Novak.

Višja udeležba malo verjetna
Makarovič napoveduje, da je višja udeležba zelo malo verjetna. "To bi pomenilo, da bi spet morali priti na volišča vsi, ki so volili Zvera, poleg tega še drugi volivci. Če bi bila višja, ne bi nobenemu koristila. Türka lahko reši precej drugačna struktura udeležencev, kot je bila v prvem krogu, kar je spet malo verjetno," pravi Makarovič in dodaja: "Če bo udeležba enaka, potem je Pahor zmagal. Ob enaki udeležbi in strukturi volivcev ima zmago v žepu, toda zmaga se le na volilni dan," sklene Makarovič.

Saša Banjanac Lubej
Prijavi napako
Komentarji
tupamaross
# 13.11.2012 ob 11:27
Brez podpore SDS, in to javne, zmaga Pahorja ni možna
v drugem krogu.
TineB
# 12.11.2012 ob 22:43
Danilo Tuerk je aktualni predsednik.

Na volitvah je dobil 36% glasov. Kar pomeni, da 64% volivcev NI glasovalo zanj, ampak očitno PROTI njemu - saj so volili za enega od drugih dveh kandidatov.

In od skupno vseh volilnih upravičencev ima sedanji predesdnik izraženo podporo le 17% volilnih upravičencev.

Če to ni NEZAUPNICA! Da te pride na volitve podpreti le 17% vseh volivcev. Sramota za aktualnega predsednika!
evap
# 12.11.2012 ob 21:48
Stern4president

Tisti "pametni", ki ostanejo doma, prepuščajo "neumnim", da jim krojijo usodo. Ne bi bilo bolje, ko bi pametni šli na volitve in si jo krojili po svoje?

V resnici je tako, da zmaga tisti, ki zna svoje podpornike prepričati, da pridejo na volitve in oddajo svoj glas. Pahor je svoje delo uspešno opravil, medtem ko je aktualni predsednik mislil, da mu še en mandat pripada.
Zanimivo se mi zdi, da se le malo kdo spotakne ob predvolilne ankete, ki so spet zgrešile in to pošteno. Aktualnemu predsedniku so napovedovali zmago v prvem krogu, pa se je uvrstil v drugega kot drugi. In to zato, ker prvega mandata ni smatral za prvi polčas in si ni že med njim pridobival simpatij vseh opcij. V mesecu dni oz. zdaj v treh tednih tega pač ne more nadomestiti.
evap
# 12.11.2012 ob 21:48
Stern4president

Tisti "pametni", ki ostanejo doma, prepuščajo "neumnim", da jim krojijo usodo. Ne bi bilo bolje, ko bi pametni šli na volitve in si jo krojili po svoje?

V resnici je tako, da zmaga tisti, ki zna svoje podpornike prepričati, da pridejo na volitve in oddajo svoj glas. Pahor je svoje delo uspešno opravil, medtem ko je aktualni predsednik mislil, da mu še en mandat pripada.
Zanimivo se mi zdi, da se le malo kdo spotakne ob predvolilne ankete, ki so spet zgrešile in to pošteno. Aktualnemu predsedniku so napovedovali zmago v prvem krogu, pa se je uvrstil v drugega kot drugi. In to zato, ker prvega mandata ni smatral za prvi polčas in si ni že med njim pridobival simpatij vseh opcij. V mesecu dni oz. zdaj v treh tednih tega pač ne more nadomestiti.
ales24
# 12.11.2012 ob 18:49
janez123

a si želel kaj povedati?
janez123
# 12.11.2012 ob 18:24
@ales24
Če želimo sovenci kdaj kej iz sebe narest, je res najbolje, da se naprej kregamo in delimo naprej... Mrtvi so res mrtvi ampak očitno je šlo za slabo opravljeno delo in hvala Bogu, da jim ni uspelo pobit vseh drugačemislečih... Sicer pa razen tega, da je treba to dejanje glasno obžalovat in pustit žive, da žalujej, res ni treba. Treba je tako malo dejanje a očitno ni pri nas nihče temu dorasel.

Sicer sem pa svoje povedal, ti se pa naprej kregaj (s komer ti paše) in izgubljaj cajt s slaboumnimi pripombami ;))

PS: Turk naj pa naprej čaka, da ga mrtvi povabijo v Rog. Bo zanimivo, ko se bo zgodilo ;))
ishgilliath
# 12.11.2012 ob 18:13
manrose.
Sem spadajo japiji, neoliberalci, neokomunisti, oranžni, modri, rumeni, zeleni, rdeči, študentski funkcionarji, silicijevci, mladinski strankarski veljaki itd.

Hahaha, kakšna kombinacija. Neoliberalisti in neokomunisti... Vau. Zadnjih 50 let je bilo pol sveta (Latinska Amerika, vzhodna evropa, Kitajska, pol jugovzhodne Azije) prizorišče divjega spopada ideologij (socializma in neoliberalizma), ti pa jih tlačiš v isto skupino. Še enkrat vau. Ne glede na ves prezir bi rekel, da je socializem v mnogo pogledih še vedno bližje konzervatizmu, kot pa neoliberalizmu.
rokkk
# 12.11.2012 ob 17:35
Če razlagaš, za koga si glasoval ali boš glasoval, to ni kršenje volilnega molka. Kršenje volilnega molka je nagovarjanje tretjih oseb, za koga naj glasujejo. Čimprej ukinit ta volilni molk, nikjer drugje ga ne poznajo, se popolnoma strinjam s komentarjem gospoda steinbucha.

Če je kršenje volilnega molka objavljanje, kdo koga voli, potem je tudi kršenje volilnega molka slaba vremenska napoved, ker če ni napovedan sončen dan, bi lahko kdo po nepotrebnem ostal doma... pa tudi slabe novice spodbujajo nezaupanje v politiko in manjšajo volilno udeležbo, tudi to bi bilo potrebno prepovedat...
jaz2
# 12.11.2012 ob 16:36
Zakaj sem volil Pahorja?
Vsi ljudje delamo napake, večje ali manjše. Isto velja za politike. Vrlina dobrega človeka oz. politika je, da svoje pretekle napake uvidi, jih prizna in jih v prihodnosti več ne ponavlja. V trenutni slovenski politični garnituri je samo Pahor tisti, ki se zaveda svojih preteklih napak ter jih za razliko od Danila Turka tudi prizna. Mar je Danilo Turk nadčlovek, ki ne dela napak? Ne. Pahor se iz svojih napak uči oz. premisli ali bi lahko kaj naredil drugače, kar je pri nadzemeljskem Turku Od daleč se vidi, da Pahorja vodijo iskreni nameni, v času svoje vlade pa je bil preveč naiven ter verjel LDSu in Zaresu, kar ga je stalo premierskega stolčka. To svojo naivnost je kasneje spoznal in verjamem, da jo ne bo več ponovil. Tako Pahor postaja čedalje močnejša osebnost, ki jo na svoji poti do cilja vodi potrpežljivost in vztrajnost. Zelo se zavzema za vse, kar nam veliko pomeni. Tako se zavzema za konec delitve na leve in desne in poenotenje slovenske politike o ključnih vprašanjih za slovenski narod. Ko smo razklani, smo zelo šibki, ko smo skupaj pa znamo doseči nepredstavljivo. Je pa tudi zelo karizmatičen in verjamem, da bo dobro predstavljal Slovenijo v svetu.
Danilo Turk (in tudi ostali politiki sedanje slovenske politične garniture) pa ne uvidijo svojih napak, tako se iz njih tudi ne morejo nič naučiti, še več: vseskozi ponavljajo ene in iste napake.
alessi666
# 12.11.2012 ob 16:29
imam samo eno vprašanje kini točno navezano na to temo.. zoran jankovič je včeraj sredi dneva ko je glasoval, vidno pokazal svoj list na kamero, koga je obkrožil..
zanima me če ni to očitno kršenje volilnega molka..
hvala
generusus
# 12.11.2012 ob 16:11
Malo za šalo:

G. Pahor je za desnico kot pogojno užitna goba, npr. kot dvobarvni lupinar (Amanita battarrae), ki je surov strupen, z ustrezno obdelavo pa postane prebavljiv. :-)
mostnica
# 12.11.2012 ob 15:39
Makarović je pa zadnji modrijan, ki mu je karkoli za verjeti. Je čisti parazit v slovenski družbi in se mora kot parazit tudi obnašati. Sicer je z njim in njegovo "univerzo" konec.
Hud Hren
# 12.11.2012 ob 14:59
Pahor kot predsednik je (uganka) nagrajevanje nesposobnosti !
Krucifiks
# 12.11.2012 ob 14:47
@manrose.
Se bojim, da nas po tvoje ženejo iz mraka v temo ...
MatejP
# 12.11.2012 ob 13:58
CtrlDelete, jaz na to gledam malo drugače ... a ni SDS-a in Zvera sram, da sta ga (po njegovem mnenju) premagala kandidata brez programa. Kaj bi šele bilo, če bi imela še program? Jaz tega na njegovem mestu ne bi prav preveč izpostavljal :-))

PS: Glede na pooblastila, ki jih predsednik ima res ne vem kakšen program potrebuje? Njegova glavna naloga je za z ZGLEDOM predvsem združuje/povezuje in pelje ta razdvojen narod naprej preko strankarskih in takšnih in drugačnih delitev.
muki-1
# 13.11.2012 ob 21:46
Zakaj bi bil Pahor dobra izbira za predsednika?

Ima vodstvene sposobnosti?...nima, to je dokazal z izredno nizko podoro svoje vlade, ter z vladnimi sejami, kjer med babjim vreščanjem ne pride niti do besede.
Ima morda kakšno posebno vizijo?...nima, tip je karierni politik. Janša je nekoč dejal, da mu je Pahor potožil, da mora delovati tako, kot mu ukažejo strici iz ozadja.
Je morda dober na mednarodnem prizorišču?...ni!. Depeše vikileaks so ga razkrile kot sluzastega in hinavskega politika. Edino Hrvati ga pa imajo radi...saj Jadrankin nasmeh našega Boruta spremeni v žolco.
Ima morda dober moralen kompas in veliko osebno integriteto?. Ščiti lažnivce.
Je velik samovšečnež, ki naklada o razvoju in nekih semaforjih, Bil je tudi komunist, ki se je prelevil v demokrata. Jaz mu ne zaupam 5% .
Kar pa se tiče neke namišljene povezovalnosti, to so le prazne politične floskule, ki prihajajo iz ust človeka, ki želi ugajati vsem, prazno slinasto nakladanje.

Ko se bo čez pet let še malo postaral in poredil, bo tudi glavni adut...good looks, nekoliko zbledel.

In to, da volijo ortodoksni SDS simpatizerji Pahorja veliko pove o njihovih vetrnjaških prepričanjih. Kakor zapiha veter!. Ne moti vas tudi to, da je bil Pahor komunist in dolgo časa predsednik njihove kontinuitete...no pa saj je njihov predsednik iz istega legla.
Ne pretvarjajte pa se, da Pahorja volite zaradi neke namišljene povezovalnosti, želite si šibkega človeka, ki ga boste vrtili okoli prsta.
zmagoslav
# 13.11.2012 ob 15:40
V zmago Pahorja ne gre dvomiti. Z ozirom na to, da glasovnice po Sloveniji tej veliki demokraciji prevaža VOJSKA!! Čigava je že!? :)
Epafrodit
# 12.11.2012 ob 22:32
Roko na srce, nobeden od obeh (prej treh) kandidatov ni niti blizu tidtemu kar bi naj bil naš predsednik. Torej se mi tukaj prerekamo kateri od njih je večja ali manjša rit.
evap
# 12.11.2012 ob 21:17
Mladoslovenci je zelo star pojem, iz časa Prešerna. Vsaj kaj novega se naj spomni. Drugače pa so analize vzporednih volitev pokazale, da so Pahorjva volili predvsem mlajši, medtem ko so njegova rivala starejši volivci.
malidelnicar
# 12.11.2012 ob 19:46
Čakam kakšen odziv na moj zgornji konstruktiven predlog :) Zaželjene so tudi različne ideje :)
kukalo
# 12.11.2012 ob 19:01
Zakaj bi vsi radi Pahorja, ker le-ta samo moralizija, po drugi strani pa podpira privilegije, lopove in direktorje, ki uničujejo naša podjetja in njemu in podobnim,pa nudi varno zatočišče in redno plačo. Ubogi delavci in upokojenci, ki so s svojim delom plačevali v pokojninski sklad, so pa reveži... naj živi nebodi ga treba!
malidelnicar
# 12.11.2012 ob 18:32
Dragi fantje in dekleta, glede na to, da so analize anket pokazale, da so Pahorjev povezovalni in iskren nastop prizadevati si dobro države in ne levih/desnih politikantov podprli predvsem mladi volivci in ker je na nas mladih prihodnost, da presežemo delitve iz preteklosti in dobimo možnost glasu za odločanje o prihodnosti naše države, predlagam, da se na Facebooku ustvari skupina MLADI ZA PAHORJA, kjer bi vsi mladi Slovenci in Slovenke vseh političnih nazorov izrazili podporo Borutu Pahorju in rekli ne razdiralnim ideologijam, ki jih širijo starejše generacije. Dajte kakšno idejo kako bi zorganizirali zadevo, magari pošljite na ZS. Videl sem kar nekaj optmizma in zmernosti na tem forumu, ni vrag, da nam ne bi uspelo!
Mladina mora prevzeti svoj del odgovornosti za prihodnost, pokažimo da smo država tudi mi!
Whisperer
# 12.11.2012 ob 18:24
Ob sedanjem Ludviku XIV naj bi dobili še novega Ludvika XV ! Tako znanemu reku ;" Država to sem jaz ",ki ga je uprizoril naš premier lahko pričakujemo " Za menoj potop " rek novega predsednika po sedanjih rezultatih. In kaj pravi Slovenija ?
ales24
# 12.11.2012 ob 18:16
Kakšna sprava? Mrtvi so mrtvi, živi se pa itak ne maramo....
ishgilliath
# 12.11.2012 ob 17:48
Hephaestus
Zanimivo, sam imam podobne izkušnje, le da so vloge zamenjane.
No saj v bistvu ni zanimivo.
Človek si pač za družbo izbira ljudi s podobnimi interesi. Ne moreš pa po tem soditi o splošni "klimi" v družbi. Če bi jaz tako posploševal, bi se lahko na podlagi izjav svojih "kolegov in vrstnikov" čudil, kako lahko na volitvah zmagujejo desne stranke, ko jih pa vsi prezirajo.
lojal
# 12.11.2012 ob 16:45
Ampak tale pahorjev pozdrav z roko je zelo podoben enemu iz polpretekle zgodovine. Samo še prste mora stisnit skupaj.
manrose.
# 12.11.2012 ob 16:41

Krucifiks
# 12.11.2012 ob 14:47
Prijavi neprimerno vsebino
@manrose.
Se bojim, da nas po tvoje ženejo iz mraka v temo ...


Bojim se, da imaš prav. Ampak dejstvo je, da oni bodo bodoča politična in gospodarska elita. In dejstvo je, da so prav takšni, kot sem jih opisal. Brez skrbi, morda bo pa vmes zlom sistema...
Imre
# 12.11.2012 ob 16:33
Ne vem, če tu je neka konkretna razlika v izbiri med enim in drugim, drži točka iz rtvslo ankete, ko 29% pravi, da so volili tistega, ki se jim zdi manj slab.
Se strinjam z giskyem, da to ni nobena demokracija in relevantost, ter tudi s tistimi o obvezni volilni udeležbi, to bi blo najlaže doseči, da bi bila meja udeležba 55% do 60% vseh volivcev za veljavnost volitev in referendumov - to je demokracija volja večine (ne pa manjšine)! Saj če pogledamo zadnje 3 vlade niti ena ni imela podpore več kot 30% vseh volivcev!

Volil sem Pahorja, saj se mi zdi kot oseba primeren in ima bolj človeški in toplejši odnos do ljudi, kot pa hladni in diplomatski Türk. Me pa skrbi ena stvar, da Pahor tako kot Janša zagovarja brisanje in pozabljanje polpretekle zgodovine slovenskega naroda! Ne glede na vse dogajanje in slabe stvari med tem časom je to edina zgodovina, ki jo Slovenci kot narod imamo (od razpada Avstro-Ogrske), Karantanija in podobne tvorbe niso direktno povezane s Slovenskim narodom, ker pojem Slovenskega naroda do reformacije tako rekoč ni obstajal in niti te tvorbe niso obsegale niti večine sedanjega slovenskega ozemlja!
Kaj pa, če bodo čez 30-50 let naši nasledniki brisali sedanje dogajanje iz zgodovine?
Zgodovino naroda ni potrebno nekritično častiti, jo je pa potrebno sprejemati in spoštovati kajti drugače je vprašljiv obstoj naroda!

Menim pa, da kljub temu, da bom tudi v drugo volil Pahorja, bo predsednik postal in ostal Türk. Ima namreč s svojimi podporniki PS močnega aduta v mogoči interpelaciji vlade in pa obeh verjetnih referendumih.
Paperino
# 12.11.2012 ob 16:31
Če mene vprašaš, bi bilo kršenje volilnega molka, če bi to objavili pred 19. uro.
pomračnica
# 12.11.2012 ob 20:06
1. Türk je v mandatu prejšnje vlade nekajkrat opozoril na probleme, ki bi jih vlada morala rešiti - npr. neplačevanje prispevkov, stiska tujih delavcev,... a so šle novice o tem več ali manj neopaženo mimo, ker niso zanimive za forumsko nabijanje.
2. Vse kar jaz pričakujem od predsednika je, da bo državo kolikor toliko dostojno zastopal v tujini. Pahor s svojo hlinjeno pristnostjo, z objemanjem in kuševanjem tujih državnikov, je po mojem ne bo.
3.In zame najpomembnejše: higienično bi bilo, da bi se Pahor po tem ko je na parlamentarnih volitvah izgubil 2 tretjini volilcev, umaknil iz politike. Blair in Schroeder, njegova vzornika na tretji poti, sta se. Pahor tega enostavno ni zmožen. Flanca o prevzemanju odgovornosti, pa sploh ne ve, kaj to pomeni. Če bi jo res prevzel, bi iz svojega fiaska potegnil določene konsekvence, ne pa da takoj kandidira za najvišji položaj v državi.
4. Njegova kampanja z "delom na črno" in katrco, ki jo je potegnil na plano, na dan, ko je napovedal kandidaturo, je poden od podna. Če bi hotela za predsednico nekoga, ki zna šivati nogavice, bi raje volila kakšno brezposelno Murino delavko, ne pa tega klovna. :)
5. (ne)povezovalnost bodočega predsednika me enostavno ne zanima. Politične, ideološke razlike so v večstrankarskih parlamentarnih sistemih nekaj najbolj normalnega. Problem naših politikov je kvečjemu ta, da se ne znajo pogovarjati, kaj šele sklepati kompromisov. In jaz Pahorja tu ne vidim kot nekoga, ki bi lahko dosegel miselni preboj pri drugih. Sam pa kot predsednik itak ne bo imel nobene moči.
In za konec še to: lahko bi rekla, da Pahor ne bo moj predsednik, pa ne bom, ker se mi zdi to skrajnje otročje in ker itak nameravam vse novice o njem naslednjih pet let dosledno ignorirati (kar sploh ni otročje:))
Epafrodit
# 12.11.2012 ob 17:43
"Me je resnično presenetilo kako globoko nepopularen je postal ta človek."

Ja ja, tako je če se zameriš našim Borgijcem.
Epafrodit
# 12.11.2012 ob 17:07
"Türku bo škodovalo, če ga bodo volivci videli kot nekoga, ki razdvaja...."

Pahor res ne razdvaja a je cunja s katero zainteresirani delajo kar hočejo. Se je videlo iz posnetka seje vlade, ki je prišla "slučajno" na dan in nasploh iz tega kar so si koalicijski partnerji v prejšnjem mandatu privoščili z njim ter posredno z nami - državljani. Tudi njegova prisotnost na spravni slovesnosti v Rogu lani jeseni je bila v tem slogu.
MIRNČAN
# 12.11.2012 ob 16:26
paperino čisti levo sredinski volivec. Vsaj po mojem. Takih je na desnici ogromno. Govorim o desno sredini, ki po moji logiki sploh nimajo kandidata.
Paperino
# 12.11.2012 ob 16:24
MIRNČAN,
ti izgledaš tukaj najpametnejši pa mi razloži moj politični profil.
Sovražim vojnega dobičkarja in preprodajalca z orožjem janšo. Sovražim cerkev kot institucijo, imam se za ateista, nimam pa nič proti verujočim, prav tako nimam nič proti homoseksualcem in sem bil za družinski zakon. Edino kar še volim v tej državi je Pahor, ker je še edini, za katerega se še ni našel kekec, ki bi mu lahko obesil afero za vrat, kar pove vse. Bil sem za pokojninsko reformo, pravzaprav za vse tri refoirmne zakone pred letom in pol in sem tudi sedaj za reormna zakona. Nisem za Zakon o slabi banki, še manj pa sem za ta "holding". Nisem bil za referendume in še vedno nisem, vendar če bodo bom glasoval proti zakonom.
No da te slišim?
MIRNČAN
# 12.11.2012 ob 16:08
Čisto nič konkretnega nista povedala. Očitno se bojita za svoje službe. Par stvari skozi moje oči:
1. Čiste levice je bistveno več kot čiste desnice. Očiten dokaz je rezultat Zvera napram rezultatu Turka.
2.Desne sredine je več kot leve sredine. To se je na teh volitvah močno videlo. In desne sredina bo raje volila levico kot desnico če ne bodo imeli svojega kandidata. To je krivda JJ.
3. Ljudje imajo poln kufer delitev na leve in desne ter kregarij.
4. Levica nebi nikoli volila desničarja obratno veliko prej. Dokaz da so volilci čiste levice ovce. Tako pač je.
zapatist
# 12.11.2012 ob 14:05
@CtrlDelete
"Dr. Milan Zver bi lahko sadil rožice, vendar je edini kandidat, ki je imel program "

Dr. Milan Zver: "Uspel sem predstaviti svoj program, ki ga moja konkurenta sploh nista imela"

Take izjave delujejo kot parodija glede na to, da smo lahko podobne poslušali pred enim letom, ko se vzklikali, da imajo edini resni program in to kar 10 plus 100. Kaj je od tega programa ostalo, pa vsi vemo.
forhand
# 12.11.2012 ob 13:55
Kolikokrat se bodo Janši še lepili prsti, ko bo prebiral pisma od predsednika Pahorja.Sicer pa Zverovega poloma t.j daleč najboljšega in povezovalnega kandidata v SDS kaj dosti ne komentirajo, še posebej ob dejstvu, da desnica še nikdar ni imela predsednika, imeli pa so zato najbolj transparentno pogodbo o nakupu patrij od osamosvojitve dalje...
Obsidijan
# 12.11.2012 ob 13:17
Ali bo Pahor po Makarovičevo predsednik Slovenk in Slovencev ali predsednik Mladoslovencev?

In kakšna je torej politična slika Slovenije:
Mladoslovenci/Staroslovenci
/
Mladoantislovenci/Staroantislovenci
/
Mladonadslovenci/Staronadslovenci
/
Mladopodslovenci/Staropodslovenci
/ in na koncu še
Mladoneslovenci/Staroneslovenci

Glavno, da izbiramo povezovalnega predsednika.
www
# 12.11.2012 ob 20:03
Seveda, zelo možno je, da Pahor zmaga v 2. krogu, ker bo paranoja na desni naredila svoje. In ne sanjati, da ve, kako delati z Janšo. Prej Janša zelo dobro ve, kako delati s Pahorjem.

Je pa zanimivo, koliko polen je dobil pod noge kot (slab) premier, zdaj pa je kar na lepem odličen predsednik države. Ker je opravil nekaj fizičnega dela za kamere.
ales24
# 12.11.2012 ob 18:13
Kaj je Makaroviću? Janšev advokat še kar seslja?
costes
# 12.11.2012 ob 15:58
V drugem krogu bi lahk tudi imeli vprasanje o predcasni zamenjavi Kim Jan sha ..bi privarcevali na denarju in splosnem javnomnenjskem nezadovoljstvu...
Jure_mb
# 12.11.2012 ob 15:25
Makarovičev FUDŠ napoveduje, da bo v drugem krogu vseeno zmagal Zver. :D Aja pa SDS ima 50+.
manrose.
# 12.11.2012 ob 14:42
Mladoslovenci, tako je. Da malo obrazložim...

Sem spadajo japiji, neoliberalci, neokomunisti, oranžni, modri, rumeni, zeleni, rdeči, študentski funkcionarji, silicijevci, mladinski strankarski veljaki itd.
Mladi, večinoma levo in liberalno orientirani, ki preko mreženja, klubov, podjetij in drugih organizacij ustvarjajo mrežo, ki bo nekoč vaša politična in gospodarska elita. Zaradi vzgoje v novi demokratični Sloveniji s kapitalizmom na čelu ta elita ne bo imela pretiranega občutka za male ljudi in bo socialna država odvisna predvsem od dobre volje posameznikov. V tej mreži bodo nekdanji politiki (Kučan, Janša, Tanko, Türk,...) dokončno izgubili vpliv, ker lojalnost in moralne vrednote ne bodo več toliko pomembne. Delovanje po vezah in hobotnicah ne bo več neligitmno (podobno kot v ZDA).
CtrlDelete
# 12.11.2012 ob 13:50
Meni že zadostuje Tweet Janeza Janše...in mi je vse jasno...
"Dr. Milan Zver bi lahko sadil rožice, vendar je edini kandidat, ki je imel program "

Zadostuje mi tudi izjava Milana Zvera...in mi je vse jasno....
Dr. Milan Zver: "Uspel sem predstaviti svoj program, ki ga moja konkurenta sploh nista imela"
Epilog: Ne razumem, zakaj bo Boruta Pahorja potem podprla vladajoča SDS??? Saj kot Janša in Zver pravita, Pahor sploh nima programa! Ne razumem!!!???
da funk
# 12.11.2012 ob 13:42
Wasabi, na žalost res ni nujno bit na volitvah - a jaz bi se zavzel za nujnost udeležbe pri volitvah, v primeru neudeležbe pa bi sledila kazen, recmo 50 eur/glavi.

Neka pozitivna prisila ala varnostni pas, ki tudi ne koristi nikomur drugemu, kot potniku v avtu.

Jaz ne bi banaliziral udeležbe na volitvah. Slovenci prevečkrat pasino čakamo, da se nekaj zgodi, potem je pa jok, ko ugotovimo, da bi lahko kaj spremenili že prej, pa smo bili zgolj pasivni.
Tudi to je žalosta dediščina socializma - pogost pojav v Vzhodni Evropi.
www
# 12.11.2012 ob 20:06
In ni brez afer...ali pa pozabljete Dimičevo.
manrose.
# 12.11.2012 ob 18:38
@ishgilliath: Da, mladi neoliberalci in nekomunisti se v Sloveniji dejansko družijo med sabo, to ti lahko brez skrbi zagotovim. Skupaj hodijo na pivo, morda celo delajo v istih organizacijah, se družijo, dobivajo iste ženske, včasih si jih par povedo med sabo, ampak še vedno se mrežijo, lajkajo na facebooku... in nekega dne bodo sodelovali kot politična in gospodarka elita, ko bo vsak malo zmehčal svoje stališče. Pričakoval sem odziv nekoga v tej smeri, ki te mreže očitno ne prepozna dobro. Brez skrbi, poznam ideologije in teorijo, ampak kot pragmatik poskušam odkriti rezultate tega mreženja... ideologija je mrtva dokler ne pride do konflikta.
manrose.
# 12.11.2012 ob 17:59
@Hephaestus: Kdo je Mr. Bean v tvojem primeru... Türk? Glede na to, da so tvoji prijatelji, sovrstniki (verjetno sošolci) volili za Zvera, pol to dosti pove o množičnosti teh prijateljev :)

Decembra bo desnica dobila "in your face" rezultate, sem že rekel. In to samo zato, ker je s svojimi neumnimi izjavami mobilizirala skrajna stališča levih volilcev (ki dejansko odločajo v tej državi). Jap, dejansko so za delitve naroda krive nerazumne izjave desnih politikov in njenega telesa.
Epafrodit
# 12.11.2012 ob 17:11
Menda je neki Jager je za Finance izjavil: Če obstoji Bog mora Zver zmagati. Kaj zdaj to pomeni?
Blazz
# 12.11.2012 ob 14:55
Pahor je bil član komunistične partije, desničarji ste zadnji 10 let ali še več pljuvali po njemu zaradi tega, sedaj pa ga boste kar vsi volili ... haha smešni ste, kokr veter piha tko pa je ane... Sicer sam nimam nobenega zadržka do Pahorja, bolj tu opažam komentarje določenih ljudi...
Videonovice
Pahorja čaka izpolnitev obljub 00:02:39, 03.12.2012
Kandidata na voliščih 00:01:56, 02.12.2012
Iz volilnega štaba Danila Türka 00:02:32, 02.12.2012
Na voliščih tudi politični vrh 00:01:57, 02.12.2012
O delu volilnih komisij 00:02:34, 01.12.2012
Volilno varčevanje 00:03:38, 01.12.2012
Sklepno predsedniško soočenje 00:51:02, 01.12.2012
Analiza soočenja v Odmevih 00:11:27, 01.12.2012
Radijsko soočenje Pahor - Türk 00:50:00, 28.11.2012
Nekdaj zaveznika zdaj nasprotnika 00:02:09, 25.11.2012
Türk in Pahor o lačnih otrocih 00:02:28, 25.11.2012
Pahor gradil most na Koroškem 00:02:21, 24.11.2012
Predsedniška kandidata o DDV-ju 00:02:03, 23.11.2012
Pahor v Ložu, Türk v Mariboru 00:03:14, 22.11.2012
Türk v Mariboru 00:01:30, 21.11.2012
Pahor in Kosorjeva na FDV 00:01:47, 21.11.2012
Analiza uvodnega soočenja 00:12:56, 20.11.2012
Pahorjeva priljubljenost narašča 00:00:35, 19.11.2012