Svet SDS-a je Peterleta podprl brez glasu proti. Foto: RTV SLO
Svet SDS-a je Peterleta podprl brez glasu proti. Foto: RTV SLO
Pomlad podprla Peterleta

Predsednik največje vladne stranke Janez Janša je po seji sveta SDS-a v Velenju povedal, da je Peterletov nastop pred strankinimi veljaki prepričal celotno vodstvo stranke, saj ga je svet podprl soglasno.

Ob tem je povedal, da so se na svetu pogovarjali predvsem o verodostojnosti Peterleta, natančneje o njegovi vlogi v času slovenskega osamosvajanja. Peterle bi predsedniško funkcijo opravljal povezovalno in bi državo dostojno predstavljal tako doma kot na tujem, je bilo enotno mnenje svetnikov.

"V času predsedovanja Slovenije Evropski uniji v prvi polovici prihodnjega leta si v SDS želimo na čelu države človeka, ki je evropsko verodostojen in prepoznaven," je končno odločitev utemeljil Janša.

Peterleta veseli široka podpora
Peterle je že izrazil zadovoljstvo s pridobljeno podporo in hkrati povedal, da SDS najbrž ni zadnja stranka, ki ga bo podprla. Njegova kandidatura gre "čez okvire pomladnih strank", saj je, kot je poudaril, kandidat državljanske liste.

Peterletov program bo temeljil na prvih členih ustave - zagotavljanju demokracije ter pravne in socialne države. "Na vseh teh točkah je treba delati naprej, tudi na najvišji državni ravni," je ocenil.

Med svoje prednosti pred drugimi kandidati je Peterle uvrstil politične izkušnje ter ugled in zveze doma in v tujini. Peterle bo namreč, če bo izvoljen, predsednik vseh državljanov, tudi tistih, ki živijo zunaj meja matične države.

Skupni kandidat pomladnih strank je sicer izrazil željo, da bi predsedniške volitve potekale skladno z visoko politično kulturo.

Odločitev dveh koalicijskih partneric je razveselila tudi predsednika Nove Slovenije Andreja Bajuka. Slednji je Peterleta ocenil kot "naravnega kandidata in v tem trenutku zagotovo najboljšo izbiro".

Pomlad podprla Peterleta