Predsedniške volitve
Danilo Türk v družbi žene in hčerke.
Novi slovenski predsednik Danilo Türk je proslavil tudi v krogu družine. Foto: EPA
Peterle obkrožen z novinarji
Lojze Peterle bo še naprej opravljal delo evroposlanca. Foto: EPA
Ob 19.00 se je zaprlo skoraj 3.700 volišč po celotni državi. Foto: EPA
VIDEO
Izidi in odzivi na volitve
VIDEO
Odziv iz gospodarstva
VIDEO
Slavje Türka, Peterle poražen
VIDEO
Mnenja znanih Slovencev

Dodaj v

Türku visoka zmaga za najvišji položaj

Po neuradnih izidih velika razlika med kandidatoma
11. november 2007 ob 19:00,
zadnji poseg: 11. november 2007 ob 23:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Delni neuradni izidi drugega kroga volitev kažejo, da je Danilo Türk zbral 68,26 odstotka glasov, Lojze Peterle pa 31,74 odstotka.

Gre za delne in neuradne volilne izide, ki jih na svojih spletnih straneh sproti objavlja republiška volilna komisija, spremljate pa jih lahko tudi na naših spletnih straneh. Do zdaj je bilo preštetih približno 992 tisoč glasovnic.

Volivke in volivci so na referendumu zavrnili novelo zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic. Proti uveljavitvi novele je glasovalo več kot 71 odstotkov volilnih upravičencev, ki so oddali svoj glas.

Türk izjemno zadovoljen z rezultati
"Volitve so praznik demokracije. In danes vsi praznujemo ta praznik. Sem zelo zadovoljen z rezultati, ki se nakazujejo," je takoj po objavi vzporednih volitev dejal Danilo Türk.

Na drugi strani je Peterle dejal, da tega ne doživlja kot poraz, saj je bil postavljen v zahteven gospodarko-političen kontekst, ki mu ni bil naklonjen. Dejal pa je še, da je njegova od začetka visoka javnomnenjska prednost začela kopneti, ko se je vključila polarizacija in njegovo uvrščanje na vladno stran.

Volilna dejstva:
Danilo Türk: 68,26 %
Lojze Peterle: 31,74 %
Volilna udeležba (neuradno): 57,78 %
Kršitve volilnega molka: 51

Janša in Drnovšek izida (še) ne komentirata
Volitev se je udeležil celoten vrh slovenske politike. Predsednik Janez Drnovšek je glasoval na Zaplani, koga je podprl, pa ni želel razkriti. Prav tako ni želel komentirati izidov.

Predsednik vlade Janez Janša je zaradi uradnega obiska na Kitajskem v Grosuplju glasoval že v četrtek. Podprl je Lojzeta Peterleta, današnjih izidov pa ni želel komentirati, češ da jih bo v ponedeljek, po vrnitvi v domovino. Predsednik državnega zbora France Cukjati je glasovnico oddal na Drenovem griču pri Vrhniki.

Na Erjavčevo konec decembra
Türk bo začel izvrševati svojo novo funkcijo ter vse naloge, pooblastila in pristojnosti šele po prisegi v državnem zboru, ki bo najverjetneje tik pred iztekom petletnega mandata zdajšnjega predsednika Janeza Drnovška, ki mu mandat poteče 22. decembra.

1.718.936 volilnih upravičencev je lahko na skoraj 3.700 voliščih v drugem krogu predsedniških volitev izbiralo med kandidatoma Lojzetom Peterletom in Danilom Türkom, ki sta v prvem krogu volitev 21. oktobra med sedmimi kandidati dobila največ glasov.

Udeležba malenkost višja kot v prvem krogu
Po do zdaj zbranih neuradnih podatkih je bila volilna udeležba 57,78-odstotna, kar je malenkost več kot v prvem krogu volitev. V prvem krogu je bila udeležba 57,67-odstotna.

Skupaj 51 kršitev molka
V nedeljo ob 19.00 se je končal tudi volilni molk. Skupno je bilo prijavljenih 51 domnevnih kršitev volilnega in referendumskega molka, ki so se nanašale na predsedniške volitve, referendum o noveli zakona o lastninskem preoblikovanju zavarovalnic in občinski referendum v Kranju.

Uradni izidi šele po 19. novembru
Uradni izid drugega kroga volitev bo mogoče razglasiti šele, ko bodo preštete tudi glasovnice volivcev iz tujine, poslane v Slovenijo po pošti. Za volilni izid se bodo upoštevale vse tiste glasovnice, ki bodo prispele do 19. novembra. Za drugi krog predsedniških volitev je bilo v tujino poslanih skupno 43.079 volilnih gradiv.

Zmago Türku napovedale tudi Valiconove vzporedne volitve
Valiconove vzporedne volitve, opravljene za RTV Slovenija na vzorcu 18.075 oseb, so napovedale, da bo zmagovalec drugega kroga z 69,40 odstotka glasov Danilo Türk. Lojze Peterle naj bi zbral 30,60 odstotka glasov.

M. K./M. U.

Prijavi napako
Komentarji
kaki
# 14.11.2007 ob 14:54
Še en levak! No ja sej Slovenija je vse bolj leva!
alen
# 13.11.2007 ob 20:27
Se se nebo nič spremenilo! NE SE BAT
gino st
# 13.11.2007 ob 00:56
lepo napisano ,se strinjam
nejc87
# 13.11.2007 ob 00:01
zelo žalostno je to poslušat...zgodba druge svetovne vojne ni črno bela kot jo zelite eni tuki prikazat. prav tako ni črno bela ne zgodba o domobrancih, ne komunistih in sploh redko katera zgodba je taka, da je črno bela.
to dobro vemo tisti, ki smo poskusali kaj prebrat in pregledat na tem podrocju ter s tem poskust razumet najprej duh tistega časa nato pa še posamezne dogodke. še posebi tisti, ki smo prebrali razlicna mnenja in dela avtorjev, ki na ta čas gledajo popolnoma nasprotno. tisti, ki ste si pa svoje mnenje ustvarli na podalgi ene zgodbice (verjetno še neresnicne) nebobjektivnega 80 let starga partizana al pa v nasprotni smeri kaksnega skrajnega klerikalca (ki tud če sta bila prisotna takrat, če nista v moderni zgo slo drzave še enkrat pregledala dogajanja nista objektivna, kar verjetno tud zarad svojga polozaja že nista. še več. to da so nekateri v tej zgodbi čustveno in fizicno ne pomaga prav nic, ampak skodi. bili so časi, ko fizicna prisotnost ni pomagala prav nic, da bi se zavedal dejanskega početja in stanja) pa podajate izjave take kot jih pač podajate. vsebinsko prazne in smešne.

seveda je lahko danes na tak nacin razpravljat o tem. a še lazje je delat sodbe, ki nimajo nobene podlage.

glede tez, da je demosova vlada tista, ki je cerkev naredila ne vem, kako mocno se lahko reče le to, da je to neresnicno. demosova vlada je spostovala ustavno načelo ločenosti drzave od cerkve.
za cerkev ugodne zakone pa so sprejemali zanimivo nasi levicarji. bivsa ZK, danasnji SD je bil tisti, ki je pomagal sprejet zakon o denacionalizaciji, s katerim je cerkev dobila nazaj tudi (!!!!) fevdalno premozenje, ki ga niti slučajno ne bi smela vidt. verouk u šole in 100% financiranje katoliskih šol pa je uvedel ministr prejsnje vlade gaber. tud sporazumi z rkcjm so delo lds-a.

se pravi glavne koristi za rkc so naredili levi. meni je sicer to logicno, ker je solidarnostna in socialna logika rkc po moji oceni blizje levici in socialistom kot pa desni sredini, ki naj bi podpirala prost trg, svobodne ekonomijo in nasploh bolj kapitalisticne teznje (vsaj v neki moderni, vsebinski in resni politiki...kamor seveda naša še dolgo ne bo sodila). a glede na ideoloske delitve, ki pri nas ne temelijo na vsebini, ampak zgolj na razlikovanju komunist - domobranec kot lev ali desen je to res smesno, da je rkc-ju vse, kar ma dala prav levo-sredinska vlada, ki bi morala bit sestavljena iz socialistov in liberalcev.

pa ni to tema, ki sodi pod to novico. novica je, da je slovenija dobila novega predsednika. js sm z izborom zadovoljen, ker sem prepričan, da smo dobili dobrega predsednika, ki bo suvereno opravljal svojo funkcjo in ker menim, da je v drugem krogu zmagal bistveno boljsi kandidat.
skriti
# 12.11.2007 ob 15:45
Samo malo prosim!? Zakaj morajo vse debate vedno končat pri cerkvi? Kot, da je cerkev kriva za vse kar se dogaja v državi? Od kje tak strah pred cerkvijo? Pa kaj vam je? Kje živite? Ne bojte se cerkve, bojte se turbo kapitalistov, ki vladajo svetu brez izvolitve in z edino filozofijo - denar.
McKopo
# 12.11.2007 ob 12:43
pri nas še vedno velja.. če reče Kučan, pol bo že prav... žalostno...
asskicker
# 12.11.2007 ob 12:28
... Deeexit: asskicker pojma nimas zakaj je cerkev vredna spostovanja
Smešno, ampak se moram globoko strinjat s tabo. Še vedno se mi ne sanja, od kod naj izvira moje spoštovanje do cerkve. Tudi tvoji argumenti so bolj za lase privlečeni ...
Še dobro, da nam ne vladajo egipčani. Na žalost pa cerkvi ne manjka več dosti ...
Zafiksani Krtek
# 12.11.2007 ob 12:04
Hvala bogu, da je zmagal Türk. Bravo!!!!!!!!!!!!!!!!
190668
# 12.11.2007 ob 11:38
Kdo od vas je že prestopil prag Frančiškanske cerkve na tromostovju? Če bi bi videli ,da se tam vsak dan razdeli preko 150 sendvičov, vsak teden imajo čez 20 skupin, ki so zastojn, oddajajo zastojn prostore, kjer brezdomci pišejo svoj časopis, vsak dan obiščejo na desetine bolnikov, obiščejo jih doma in v bolnici in to zastojn, opravijo tudi veliko pogrebov , to pa zaračunajo, če pa primerjamo uro odvetniške tarife je to drobiž. Čeprav nisem verna mi je zelo hudo, ker je Janković prepovedal franciškanom , da bi lahko s svojimi avti neomejeno obiškovali invalide, bolnike in umirajoče, ko te ljudje začutijo potrebo po duhovni oskrbi. Nečloveško se mi zdi, ko je na prosnjo po neomejenem izhodu ta zabrusil, da ga umirajoči in invalidi ne brigajo in da mora biti red, za kar si je zame upravičeno prislužil tožbo na motenje posesti, upam pa, , da bo pozitivno rešena.
Deeexit
# 12.11.2007 ob 11:31
asskicker pojma nimas zakaj je cerkev vredna spostovanja. Zaradi kulture, ki jo je gradila. Trenutno jo res zapravlja ampak vseeno ne moras zaradi tega ne spostovat dosezkov! Tudi egipcani so zasuznjili in pobili n ljudi. Pa so vseeno vredni obcudovanja zaradi svojih dosezkov! Moj komentar se ni cisto nic gibal na osebni ravni do cerkve.
asskicker
# 12.11.2007 ob 11:11
... Deeexit ... Spostovanje prosim
Dosti žalostno je, da moraš za spoštovanje do RKC prositi!! Te ni sram tega ponižanja?
Za spoštovanje se ne prosi ampak se ga pridobi skozi dolga leta (zgodovino) s svojim delovanjem.
Trenutno si ga RKC samo še zapravlja, kolikor ga še ima.
Jaz jo bom osebno začel jemati resno (s spoštovanjem vred) šele takrat, ko bo ukinila celibat in ženskam dovolila opravljati duhovniški poklic. Pomanjkanje spoštovanja je njen problem in ne problem tistih, ki je ne spoštujejo ... LP
rdecman
# 12.11.2007 ob 11:10
-tkole ;)
rdecman
# 12.11.2007 ob 11:09
279. borisov57 (12.11.2007 || 10:04:33)
Kako je pa orgličar 30 % dobil? Ali ima toliko sorodnikov?


... "in vodi me , Amen... .... obkrozite nasega socloveka in prijatelja boga peterleta...pa ne pozabte pr vhodu prispevat za uboge!"
rdecman
# 12.11.2007 ob 11:07
Res je, da je naredila ze tudi dovolj sranja, vendar je njen doprinos k clovestvu neprecenljiv. Spostovanje prosim!

zatiranje znanja, krizarske vojne, izkoriscanje folka, (prikrivanje) pedofilije ... ----- bojo mogl se ncajt dobr delat da bojo mene prdobl... ;)
Deeexit
# 12.11.2007 ob 11:05
pa se to: verouk NI slaba stvar! Odkod vam ta ideja? Odkod tak odnos?? Pa ste vi kdaj prebrali sveto pismo? Veste kaj notri pise?? To so pac moralne pravljice, ki dajo otrokom nekaksen obcutek dobrega in slabega ravnanja. To je vzgoja in ljudje so potem v zivljenju bolj humani. V osnovni soli sem imel neko etiko ali kaj ze. Predmet, ki je bil namenjen sposlnemo bontonu in obnasanju v druzbi. Odnesel nisem nic, hvala starsem, da so to nadomestili z vzgojo. V cerkev pa kljub temu ne hodim, so pa fascinantne. Boga seveda ni, je pa treba cerkveno kulturo jemati s spostovanjem. Splosni bonton!
Deeexit
# 12.11.2007 ob 10:56
katastrofa :-) Ce bi bil srednjih let bi me sedaj zadela kap. To ja je Turk zmagal je bilo pricakovano, ceprav je zalostno. Ne smemo pa pozabit na 50% volilno udelezbo. Tako da teh 70% pove bolj malo. Moznosti za naslednje leto so se odprte, je pa res da se vse skupaj zaostruje...sds zna s pametno politiko v enem letu dobiti zadosti podpore.

Kar pa me najbolj zalosti pa so izjave nekaterih ljudi tukaj glede cerkve. Dajte se malce streznit no in gledat nanjo spostljivo. Res je, da je naredila ze tudi dovolj sranja, vendar je njen doprinos k clovestvu neprecenljiv. Spostovanje prosim!
y_os
# 12.11.2007 ob 10:55
Za tiste, ki govorijo, da je volitve dobil Nepetrle: Kje v demokratičnih državah je 1 kandidat dobil 100%.
Jaz sem šel volit najboljšega, najprimernejšega, ki je tudi zmagal in to z visokih 70%.
Saj je za 20% ljudi je najprimernejši Jelinčič, a kaj ko je to taaaako daleč od 70%?????
Ofca
# 12.11.2007 ob 10:37
Bravo, Danilo!
Airman
# 12.11.2007 ob 10:19
Meni se pa zdi da Slovenija postaja vedno bolj in bolj razdeljena na rdeče in bele.Zgodovine se ne da spremenit,s tem bomo pač morali živeti.Pa nisem pristaš ne bele ne rdeče strani.Nobena vlada ne dela vse slabo ali vse dobro.Moti me tudi da imamo Slovenci tako zaničljiv odnos do samega predsedniškega položaja kdorkoli se že pač znajde na tem mestu.Da se je to še znatno poslabšalo je poskrbel v veliki meri Drnovšek. Predsednik lahko dokaj pripomore k ugledu same države in samo upam lahko da bosta vlada in novi predsednik imela dovolj pameti ,da nas ne bosta med časom predsedovanja EU spravila v blamažo pred ostalim svetom.Zase lahko trdim da se mi ugled Slovenije zdi zelo pomemben saj sem že sit tega da nas kar naprej zamenjujejo s Slovaško in kot del nekdanje Jugoslavije.Po 1.1 2008 bomo imeli šanso da temu nekako uidemo.Drugače pa kar se tiče sožitja med nam samimi Slovenci drži trditev mojega prijatelja iz tujine,ki mi je nedavno rekel :Zanimiv narod ste vi Slovenci,ampak najboljše vam gre,ko vam gre najslabše!
!Kar se je nedavno pokazalo ob septembrskih poplavah...
krispi
# 12.11.2007 ob 10:05
BRAVO!!!! Cestitam...ceprav bi se vseeno rajs imela Gasparija za predsednika......
borisov57
# 12.11.2007 ob 10:04
Kako je pa orgličar 30 % dobil? Ali ima toliko sorodnikov?
Debely
# 12.11.2007 ob 09:44
Zmagal je pravi kandidat. Peterle, pejd v penzijo, pa nehaj srat ljudem po glavi. Isto velja za Janšo in podobno cerkveno golazen!
Renchek
# 12.11.2007 ob 09:37
Hm, ne vem kaj naj si mislim. Vseeno nisem čisto prepričana, da bo zdj pa kaj bolje (od Drnovška verjetno 100% bo). Bomo vidl, če je bla to res pametna odločitev. Preveč "umazan teden" je bil za Peterleta, zato se je ogromno uštel. Jst Türku zamerim to, ker je bil v Ameriki. Vprašanje, kakšen vpliv je na njega pustila (mogoče res nič, mogoče pa dovolj, da bo preveč). Je pa res, da s svojim govorom ni vedno povedal jasno, kot bi moral (kot da bi se izogibal) in je samo s svojim diplomatskim izmuznjenim odgovorom povedal nekaj, da se je le priljubil pri volivcih. Ali pa sem samo tak občutek dobila????????????? Pa ne hodim jst k maši ali pa sem kaka stara nona, da mi je zato Peterle ljubši. Meni niti eden niti drugi ni všeč.
sokol353
# 12.11.2007 ob 09:24
No pa še o izobrazbi volilcev peterleta so volili man izobraženi volilci za razliko od turka visokoizobraženi .
K sreči imamo dosti pametnih ljudi v sloveniji .
Se pravi da ne špila več čredni nagon!!! Kar je dober znak demokracije in dobra popotnica za prihodnost
lp sokol37
ribi
# 12.11.2007 ob 09:19
bistvo je če bi bil kakšen drug kandidat lev ali desen bi on zmagal ne pa tedva luzerja
KLIPAN
# 12.11.2007 ob 08:52
Belčki, sprijaznit se bo treba s porazom.
Glede na to, da se še danes niste sprijaznili, da so vas partizani nažgali, kako dolgo boste žalovali za Lojzekom???
Sicer pa, a si predstavljate kako usrano se danes počuti Petrle potem ko se je trudil eno leto, bil favorit, zmetal v kampanjo na kupe denarja in energije, zmagal v prvem krogu, sedaj pa zbral 30% in še to od večine manj izobraženih??!!?? Pa še sam bog ga je pustil na cedilu, sigurno ga je prosil za pomoč, bog pa nič.
Totalna blamaža!!!
Bogi Lojzek.....
rdecman
# 12.11.2007 ob 08:49
voliln listk bi lahk bil takle...

1. ZA PETERLETA

2. PROTI PETERLETU (danilo turk)

hvala kurcu da nismo tega misijonarja RKCjovskga dobil za predsednika...k pol bi bil pa v pol leta verouk povsod, cenzura pa taka da glava pece, ves gozd cerkvi ipd absurdi...!
kečap
# 12.11.2007 ob 08:44
vračajo se stari slabi cajti
thejebach
# 12.11.2007 ob 08:38
btw angelc ka se pa ti tko buniš...sej je vse prav povedu...Drnovšk je en k**** naredu. Vse kar je blo z njegove strani narjenga je da je pobiru tvoj davkarski dnar, da si je lahk zdravnika plačeval pa psa k veterinarju pelu! Jst bi reku da bi blo bolš, da greš ti nazaj v šolo pa še kdaj pa kdaj mal po kakih novicah poglej dnevno da boš vedu kaj se je dogajalo in kaj se dogaja!
thejebach
# 12.11.2007 ob 08:36
nč ne bom reku proti Turku pred ga ne vidm v ''akciji''. Upam sam da bo res bolši kt Drnovšek. Morm pa prznat, da me je rezultat mal šokiru...Lojzek je dobil samo 30,60% glasov...c-c-c...ma kam gre ta slovenija?!
y_os
# 12.11.2007 ob 08:31
HA, HA, HA,...
kečap
# 12.11.2007 ob 08:23
od kdaj so pa turki komunisti mislil sem da so muslimani
skriti
# 12.11.2007 ob 08:21
Peterle je na žalost razočaral tudi desnico in vzbudil dvome v še tako načelnih volilcih. Tako je Turk ostal kot edina možnost, ki pa po mojem mnenju spet ni najboljša - nekako sem sit teh sladkih besed in samo besed. Bojim se kaj bo drugo leto, če se stvar podobno obrne na Pahorjevo stran - se bo vse cedilo od sladkosti besed!?
angelc
# 12.11.2007 ob 08:17
rcp: a zdej boš pa ti koga ocenjeval, kdo je kaj naredu. Mulc, pejt malo v šolo!
ribi
# 12.11.2007 ob 07:53
precednik je uredu sam plastično ženo bi lahk umaknu od kamer
DSOTM
# 12.11.2007 ob 07:32
Škoda za Gasparija!
Al pa tudi ne.Bo pa drugo leto finančni minister.

Gospod Strel-pojdite nazaj na reko Mississipi,kjer boste v družbi krokodilov,komarjev...poslušali gospoda Peterleta,ki vam bo ob sončnem zahodu na verandi kolibe odigral kakšno na orglice.
SpEkTr
# 12.11.2007 ob 07:31
Kot je rekel Jelinčič. če bi na volilnem listku bila še tretja opcija "nobeden od navedenih", potem bi ta zmagala...
DamonDash
# 12.11.2007 ob 01:47
no ja Peterle ima lepše hčerke kot Turk hehe :P
Kokalj
# 12.11.2007 ob 01:35
Konec decembra bo kot predsednik republike prisegel Danilo Türk
ponedeljek, 12.11.2007
Tekst: Jože Poglajen

LJUBLJANA - Kljub zmernim optimističnim napovedim voditeljev strank, ki so podpirale predsedniško kandidaturo Lojzeta Peterleta, da bo ta zmagal s tesnim izidom, je bilo že po prvih vzporednih merjenjih RTV Slovenija in Pop TV jasno, da bo premočno zmagal njegov nasprotnik Danilo Türk.

Predsedniška kandidata takoj po objavi volilnih izidov (Foto: Dnevnik)

Dodatno je to zvečer, ko so zaprli skoraj 3700 volišč, potrdila objava izidov predčasnega glasovanja, ko je svoj glas Peterletu dalo samo 24,4 odstotka volilcev. Končni neuradni izid, na uradnega bo treba počakati še teden dni, ko bodo prešteli glasovnice iz tujine, je bil sicer za malenkost ugodnejši: Lojze Peterle 312.000 glasov (31,74 odstotka), Danilo Türk 671.000 glasov glasov (68,26 odstotka).

Danilo Türk bo tako - verjetno na prazničnem zasedanju državnega parlamenta 21. decembra - prisegel in dan zatem prevzel dolžnosti kot predsednik države z daleč največjo, skoraj plebiscitarno podporo državljanov. Do sedaj je samo Milanu Kučanu leta 1992 uspelo preskočiti mejo 60 odstotkov (63,4), pet let kasneje je pristal pri 56 odstotkih, Janez Drnovšek pa je leta 2002 v drugem krogu zbral približno odstotek več glasov.

Novi predsednik države je najboljši izid dosegel v rojstnem Mariboru. Skupaj je v tej 7. volilni enoti dobil skoraj 74 odstotkov glasov. Na drugi strani je Lojze Peterle v tej enoti zabeležil najnižji odstotek glasov, 26,2. Podobna, čeprav za Peterleta nekoliko boljša razmerja so tudi v Prlekiji in v Prekmurju (8. volilna enota), kjer je v prvem krogu zmagoval Zmago Jelinčič. Poraženec predsedniških volitev je še največ glasov nabral na Gorenjskem (36 odstotkov), drugače pa med volilnimi enotami ni velikih razlik.

Mnogi analitiki so izid volitev povezovali s tem, koliko volilcev bo prišlo na volišča. Po še ne popolnih podatkih se je od 1,719.616 volilcev volitev udeležilo okrog milijon volilk in volilcev, kar je 58 odstotkov. Že tradicionalno postaja, da največ ljudi na volišča pride v tretji volilni enoti, ki obsega jugozahodni del ljubljanske pokrajine. Tokrat je bila udeležba v tej enoti 64,4-odstotna. Nekoliko manj pa so za volitve navdušeni v 7. in 8. volilni enoti (Štajerska in Prekmurje). Volilo jih je le okoli 54 odstotkov.

Na notranjem ministrstvu so v soboto in včeraj prejeli 58 prijav kršitev volilnega molka. Največ je bilo v teh dneh prepovedanega plakatiranja in razpečevanja volilnega gradiva, nekaj domnevnih kršitev pa naj bi zagrešili tudi v medijih. Tokratne predsedniške volitve naj bi državo stale šest milijonov evrov in pol. Volitve je nekoliko podražila odločitev državne volilne komisije, da volilcem v tujino pošljejo dvakrat po 43.079 praznih glasovnic, od katerih se jih je le nekaj več kot 6000 vrnilo v domovino. To je stroške na volilca v tem delu z dveh evrov zvišalo na 7 evrov.

Država bo morala seči v blagajno tudi za delno povrnitev stroškov volilne kampanje štirim kandidatom, ki so presegli 10-odstotni prag. Lojzetu Peterletu tako pripada približno 36.000, zmagovalcu Danilu Türku pa okoli 80.000 evrov.

Prijavi napako v članku KOMENTARJI Komentarji: 1Dodaj komentar
z.kokalj | 12.11.2007 ob 01:39Citat Odgovor
Z letošnjo Martinovo nedeljo je postala Slovenija spet nekoliko prijaznejša. Novemu predsedniku dr. Danilu Türku iskreno čestitam v upanju, da se nanj lahko zanesemo tudi Slovenci, ki živimo izven meja domovine. Ob iskreni ugotovitvi, da je bil to "tudi glas proti vladi" pa želim čestitati tudi Lojzetu Peterletu. Še najbolj je Lojzetu Peterletu škodila ravno BAJUKOVA podpoda.

Prijazen pozdrav s senčne strani Alp

Zvone Kokalj
http://www.zdomci.2hp.eu
rcp
# 12.11.2007 ob 01:17
Končno en normalen predsednik, Peterle ni bil slab kandidat, vendar ga nisem volil zaradi negativne kampanje. Kdorkoli bi zmagal na teh volitvah je boljši kot je zdaj Dernovšek, ki naj vrne plačo za zadnje leto dni ali bolje za cel mandat, ker za Slovenijo ni naredil NIČ!!!! še čudno, da ni vseh pedofilov pomilostil, ker je že je pomilostil že narko dilere.

Končno sem ponosen, da imamo normalnega predsednika !
dominiq
# 12.11.2007 ob 01:00
Okan.Tole je slovenski forum in ce ti kaj ni jasno si nabavi prevajalca.Ceprav te razumem,mi nekako ne pases v tale kontekst.Administrator pa prosim,da se zadeva po hitrem postopku uredi...hvala......Kar se pa novega predsednika tice pa pokazite malo spostovanja al ste eni se zmeraj ovce.Stevilke in procenti povedo vse.Ljudje so se odlocili.In to treba spostovat.Ali ste mogoce eni slabovidni in nepismeni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
okan
# 11.11.2007 ob 23:56
sretno danilo na vama je ali boste spostovali vse drzavljane ne glede na njihovi nacionalnu i versko pripadnost
okan
# 11.11.2007 ob 23:52
super demokracija je zmagala od slabega smo izbrali manj slabo...danilo sve naj naj za zmago nadam se i pricakujem da boste zastopali sve drzavljane ne glede na njihovo vjersko i nacionalno pripadnost..sretno....
Maz
# 11.11.2007 ob 23:50
Vienna: govorimo o predsedniških volitvah in ne, kot vas je (vključno s tabo) večina razumela, o podpori vladi. Ni 70% ljudi neumnih, le v tej gosti politični megli, ki jo nekateri nalašč ustvarjajo, ničesar več ne razločijo. Končno bi, če bi uspel priti v drugi krog, danes slavil Jelinčič, ali pa Miki Miška...
zvar
# 11.11.2007 ob 23:49
Pazi to, v Bruslju so mnenja da je zmagal ekstremni levičar...le kdo jim ne namignil tole neumnost?
haha...bravo Turk!
komsomolec
# 11.11.2007 ob 23:42
Kaj ne boste čakali na glasovnice iz Argentine? Morebiti se volilni rezultat spremeni v prid Peterletu! he he
zike
# 11.11.2007 ob 23:17
Najbolj zanimivi so bili komentarji Peterleta, ki je dejal, da je lepo videti, da se mladi veselijo z njim in da stojijo za njem, pol pa raziskave kažejo, da je Turk dobo 75% glasov od tistih, ki so mlajši od 30 let.Peterle je izpado res ena smešna figura kakor med kampanjo tako tudi po volitvah.
Cankar
# 11.11.2007 ob 23:17
Nekateri komentarji so res pod nivojem. Kar se pa ljudskega človeka tiče, da mu en župan zamenja vodjo ekipe, da celo kampanjo povdarja, da ga ne zanima preteklost, zadnji teden pa se v glavnem tolče po prsih o zaslugah osamosvojitve in blati protikandidata, da je njegova igra ljudskega in ne desnega kandidata, v glavnem hotel je glasove za vsako ceno ne glede na to, da bi prodal svoj ponos. Načel na katerih bi stal pa itak ni imel oz. jih je spreminjal sproti. Takšnega predsednika res ne potrebujemo.
tibhar
# 11.11.2007 ob 23:14
...škoda k ni gaspari prišel na najvišji položaj.....bi bilo še najbolje....ampak če tkle pogledam....rajš mam turka k pa unga frulista lojzija.....
kalky
# 11.11.2007 ob 23:09
sem izredno vesel, da je zmagal Türk.
napram Peterletu se je izkazal kot odločen, miren in kulturen človek. njegove misli in odgovori so bili jasni, odločni in razumljivi.
na drugi strani od Peterleta na konkretna vprašanja nismo dobili konkretnega odgovora. priznam, da mi gre v precej v nos to, koliko Peterle ubira na vatikanske strune in kolikokrat se postavlja na stran RKC v Sloveniji in se na tem mestu tudi strinjam s enim komentarjem v tej debati, kjer je bilo zapisano, da je Peterle vedno delal za interese RKC in ne za interese Slovenije (RKC lahko izvaja večji pritisk na Slovenijo - samostojno državo kot pa na del neke večje državne tvorbe). Skratka, kljub temu, da vsi vemo glede povezav Peterleta in RKC, današnji poraženec ni želel nikoli jasno povedati to, kar smo vsi vedeli, da misli. In sramotno, da je bil on edini, ki se ni želel opredeliti glede Rožmana in njegovega kolaborantstva. edini ni (z)mogel se jasno izreči ali je za ali proti splav. vse kar je znal izdaviti je bilo, da je za življenje. Skratka, tak super odgovor. Kot da bi jaz rekel, da sem pa jaz za smrt... Tak človek vsekakor ne bo nikoli moj predsednik.
Peterle leta 1991 ni naredil prav nič kaj takega presenetljivega. Delal je lahko le tisto, kar mu je takratna funkcija omogočala. Dejstvo pa je, da je on krivec za nerešeno mejo pri reki Dragonji in še marsikaj drugega. Tak človek nima kaj iskati kot predsednik države.

Za konec pa še enkrat, čestitke g. Türk za izvolitev za predsednika Republike Slovenije.
Kazalo