Foto:
Foto:
Mitja Gaspari (levo) in Danilo Türk
Türk je bolj prepričan v končen uspeh kot Gaspari, vsaj po predvolilnih dejavnostih sodeč. Foto: EPA

Najmanj je verjetno treba skrbeti Lojzetu Peterletu, ki se danes mudi v Mariboru na Borštnikovem srečanju in tekmi med Mariborom in Olimpijo, saj je dobil jasno večino. "Volilni štab Lojzeta Peterleta ni obveščen o kakršni koli negotovosti izida," so za MMC komentirali v njegovem štabu. Strategije ne mislijo spreminjati, še vedno bodo z dejstvi skušali prepričati volivce, da je Peterle pravi za predsednika.

Glede kampanje drugih dveh kandidatov menijo, da bi bilo korektno, da se počaka do uradnih rezultatov prvega kroga volitev.

Türk s polno paro naprej
Tudi Danilo Türk se odpravlja na Borštnikovo srečanje. V njegovem volilnem štabu so za MMC pojasnili, da zaradi negotovosti po 1. krogu ne nameravajo spreminjati svojih predvolilnih dejavnosti, še več, te bodo še stopnjevali. "V mojem štabu ravnamo v skladu z rezultati, kot so bili javno objavljeni, skratka, delamo s polno paro," še pojasnjujejo. Glede kampanje so prepričani, da je transparentna, čista in brez nejasnosti, in se veselijo 2. etape.

Gaspari ustavil predvolilne dejavnosti
Za opustitev volilnih dejavnosti pa so se odločili v štabu Mitje Gasparija. "Trenutno smo še vedno tretji," za MMC pojasnjuje njegova predstavnica Lara Ham. Potezo Gasparija je bilo pričakovati, treba pa je tudi priznati, da bi bilo zanimivo, če bi se v tekmi, ki je predvidena za dva, potegovali trije. Še bolj zanimivo pa bi bilo to, da bi se na koncu izkazalo, da je drugi Gaspari, ki bi tako ob svoji pasivnosti izgubil teden predvolilnega boja.

Pravnih zadržkov za kampanjo ni
Zanimal nas je tudi pravni vidik tega zapleta, torej da se v drugem krogu v predvolilni kampanji vsaj do uradnih rezultatov potegujejo trije kandidati. Na ministrstvu za javno upravo, kjer so pristojni za razlaganje zakonodaje o predvolilni kampanji, so nam pojasnili, da zadržkov glede izvajanja predvolilnih dejavnosti za vse tri ni, nekaj je razlik le pri financiranju kampanje.

Sredstva, ki jih lahko kandidati namenijo za predvolilne dejavnosti, so namreč ločene na prvi in drugi krog. Prva dva tako dobita bonus za drugi krog, tretji pa ne, kar pa ne pomeni, da morebitni tretji lahko pride v prekršek. Težava za tega je le v tem, da ne dobi delne povrnitve stroškov iz državnega proračuna, ker ni bil več kandidat. Tretji kandidat, ki se še vedno promovira pred drugim krogom, teoretično sploh ni kandidat, zato ne pade pod zakonodajo, ki nadzoruje predvolilne dejanosti. Obravnavan je namreč kot posameznik, ki s pomočjo javnih občil ali pa sam na ulici izrablja možnost svobode govora, kot vsak drug posameznik v Sloveniji.

Mitja Kandare