Za razpis referenduma o zakonu o RTV Slovenija so izpolnjeni vsi formalni pogoji. Foto: RTV SLO
Za razpis referenduma o zakonu o RTV Slovenija so izpolnjeni vsi formalni pogoji. Foto: RTV SLO
DZ bo o razpisu referenduma razpravljal v četrtek. Foto: RTV SLO

Člani odbora so na nujni seji osnutek predloga odloka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma sprejeli soglasno. V skladu z besedilom odloka se kot dan razpisa referenduma, ko začnejo teči tudi roki za potrebna opravila, določi 16. avgust.

Kolegij predsednika DZ-ja je v torek brez razprave odločil, da bo izredna seja o razpisu zakonodajnega referenduma o zakonu o RTV v četrtek. Razprava o razpisu naknadnega zakonodajnega referenduma, ki ga je v zakonodajni postopek vložila skupina poslancev LDS-a in SD-ja, bo časovno neomejena, poslanci pa bodo govorili le o referendumu in ne o vsebini zakona.

Razpis izpolnjuje formalne pogoje
Parlamentarna zakonodajno-pravna služba je ugotovila, da so za razpis referenduma izpolnjeni formalni pogoji po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi. Ugotavlja tudi, da zahteva v skladu z omenjenim zakonom vsebuje jasno izraženo vprašanje, ki naj bo predmet referenduma, in je tudi obrazložena.

Kot izhaja iz zahteve, naj bi se referendumsko vprašanje glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je na predlog Vlade Republike Slovenije sprejel Državni zbor RS 15. julija 2005?