Hrvaška velja kot država, v kateri se je politika v preteklosti aktivno vmešavala v programsko shemo zavoda. Foto: HRT
Hrvaška velja kot država, v kateri se je politika v preteklosti aktivno vmešavala v programsko shemo zavoda. Foto: HRT

Vodstvo hrvaškega HRT-ja je sestavljeno iz sveta HRT-ja, upravnega odbora in generalnega direktorja.
Svet HRT-ja ima kot poglavitno funkcijo v zakonu zapisano varovanje interesa javnosti z nadzorom nad televizijskim in radijskim programom.

V zakonu je zapisano, da člani sveta nimajo vpogleda v katero koli oddajo, ki je v pripravi, dokler ni predvajana. Člani sveta ne dobivajo nagrad za delo, imajo pa pravico do brezplačnega radijskega in televizijskega sprejemnika ter pravico do povračila stroškov. Svet se sestaja vsaj enkrat na tri mesece.

Upravni odbor HRT-ja sestavljajo generalni direktor, direktorja HTV-ja in HR-ja ter direktor glasbenega dela HRT-ja in predstavnik zaposlenih. Odbor upravlja z lastnino in se odloča o prihodnjih vlaganjih, pripravlja letno poročilo ter vsaj enkrat letno o svojem delu poroča svetu HRT-ja in saboru. Vse odločitve sprejema z večino glasov.

Generalni direktor vodi ustanovo in svetu HRT-ja predlaga v imenovanje direktorje posameznih odsekov. Ob upoštevanju mnenja novinarjev predlaga svetu HRT-ja v imenovanje kandidate za programskega direktorja in glavnega urednika informativnega programa. Predlog za odstavitev generalnega direktorja mora podpreti dve tretjini članov sveta HRT-ja.