V skladu s predlogom se bodo referendumska opravila začela 16. avgusta. Foto: RTV SLO
V skladu s predlogom se bodo referendumska opravila začela 16. avgusta. Foto: RTV SLO
Majda Širca meni, da je DZ postal prostor omejenega dialoga. Foto: RTV SLO
France Cukjati je zavrnil očitke opozicije. Foto: RTV SLO
Poslanci so izredno sejo končali štiri ure pred predvidenim rokom. Foto: RTV SLO

Poslanci so na izredni seji sprejeli odlok o razpisu referenduma o zakonu o RTV-ju. Referendum bo 25. septembra.
Razprava je bila zelo burna, saj predsednik DZ-ja France Cukjati ni dopustil, da bi poslanci govorili o vsebini zakona, ampak le o vsebini odloka.

Cukjati je v skladu s poslovnikom večkrat odvzel besedo tako koalicijskim kot opozicijskim poslancem, ki se niso strinjali s takšno prakso. Za sprejetje odloka je glasovalo 64 od 65 navzočih poslancev, proti pa ni bil nihče.

LDS čudi omejevanje razprave v DZ-ju
Poslanka LDS-a Majda Širca je dogajanje na seji DZ-ja označila kot groteskno in farsično. Po njenem mnenju je bilo nekoga danes strah razprave. Njen strankarski kolega Pavel Gantar pa je sejo označil kot eno najbolj nenavadnih, kar jih je doživel v vseh letih političnega delovanja. Gantarju ni jasno, zakaj so želeli tako močno zapreti usta opoziciji, da so omejili tudi poslance vladajoče koalicije.

Cukjati zavrača očitke o vodenju seje
Predsednik DZ-ja France Cukjati je zavrnil očitke na račun vodenja današnje izredne seje. Kot je dejal, poslovnik v takšnih primerih ni nikoli dovoljeval razprave o vsebini zakonov, sam pa je bil kot predsedujoči seji odgovoren, da se DZ drži dnevnega reda seje.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je na predlog Vlade Republike Slovenije sprejel Državni zbor RS 15. julija 2005?

Svoje mnenje o zakonu o RTV-ju lahko izrazite tudi na forumu.

V skladu z besedilom predlaganega odloka se kot dan razpisa referenduma, ko začnejo teči tudi roki za potrebna opravila, določi 16. avgust.

Zahtevo je vložilo 31 poslancev LDS-a in SD-ja, in sicer 15. julija. Predlagani datum za referendum so na odboru za kulturo na nujni seji sprejeli soglasno.

Izpolnjeni pogoji za razpis
Parlamentarna zakonodajno-pravna služba je včeraj ugotovila, da so za razpis referenduma izpolnjeni formalni pogoji po zakonu o referendumu in ljudski iniciativi.

Ugotavlja tudi, da zahteva v skladu z omenjenim zakonom vsebuje jasno izraženo vprašanje in je tudi obrazložena.