V opozicijski LDS in SD menijo, da bo mnenje Sveta Evrope pomagalo pri odločitvi na referendumu. Foto: RTV SLO
V opozicijski LDS in SD menijo, da bo mnenje Sveta Evrope pomagalo pri odločitvi na referendumu. Foto: RTV SLO
Državljani naj se na referendumu odločijo proti zakonu o RTV-ju, pozivajo podpisniki izjave. Foto: RTV SLO

Majda Širca in Jožef Školč (LDS) ter Majda Potrata (SD) menijo, da bi državljanom mnenje tega oddelka zelo pomagalo in jim olajšalo odločanje na referendumu.

Na mnenja mednarodnih strokovnjakov so se sklicevali predstavniki političnih strank, zato bi bila opredelitev Sveta Evrope do te problematike koristna in dobrodošla, dodajajo.

"Zakon je avtoritativen"
Proti zakonu se je opredelila tudi skupina 30 posameznikov iz akademskih, kulturniških in novinarskih krogov, ki je podpisala izjavo proti avtoritarnemu zakonu o RTV-ju.

V njej odločno nasprotujejo izrazito nedemokratičnemu zakonu ter vse državljanke in državljane pozivajo, naj se udeležijo referenduma 25. septembra ter naj glasujejo proti nevarnemu poskusu omejevanja svobode in avtonomije novinarskega dela.

Podpisniki - prvopodpisani je publicist Franco Juri - tudi poudarjajo, da je novi zakon veliko slabši od zdajšnjega in opozarjajo na nadaljno centralizacijo, ki izhaja iz novih pristojnosti generalnega direktorja, na ukinitve regionalnih centrov in še posebej sestave novega programskega sveta RTV-ja.