Do 25. avgusta morajo biti narejeni volilni imeniki z vsemi državljani Slovenije, ki imajo volilno pravico. Foto: RTV SLO
Do 25. avgusta morajo biti narejeni volilni imeniki z vsemi državljani Slovenije, ki imajo volilno pravico. Foto: RTV SLO
Pravila za izvedbo referenduma so skoraj enaka tistim za izvedbo volitev. Foto: RTV SLO

Ta bo 25. septembra. Neuradni izid referenduma bo znan že nekaj ur po zaprtju volišč, uradni pa šele potem, ko bodo prešteli tudi izide glasovanja po pošti iz tujine.

Tisti volivci, ki v nedeljo, 25. septembra, ne bodo mogli na volišče, bodo svoj glas lahko oddali na predčasnem glasovanju v tednu pred referendumom, torej od torka 20. septembra do četrtka 22. septembra. Če na volišče zaradi bolezni ne morejo, jim zakon omogoča glasovanje na domu.

Izseljenci bodo lahko glasovali po pošti ali na diplomatsko konzularnem predstavništvu, ki je najbližje njihovemu zdajšnjemu prebivališču. Na predstavništvih v tujini bodo lahko glasovali tudi državljani, ki imajo stalno prebivališče v Sloveniji, pa bodo 25. septembra v tujini. Vendar bodo morali to republiški volilni komisiji sporočiti najpozneje do 10. septembra. Tako kot vedno doslej, bo mogoče tudi glasovanje po pošti iz tujine.

Okrajne volilne komisije morajo do 25. avgusta določiti volišča in imenovati volilne odbore. Pripraviti morajo tudi volilne imenike.

Sredstva za referendum
Izvedba referenduma bo stala okoli 620 milijonov tolarjev. Republiška volilna komisija v proračunu za to leto tega denarja nima, zato je na seji prejšnji mesec s posebnim sklepom od pristojnih organov zahtevala zagotovitev kritja stroškov izvedbe referenduma.

Referendumsko vprašanje se bo glasilo: "Ali ste za to, da se uveljavi zakon o Radioteleviziji Slovenija, ki ga je na predlog Vlade RS sprejel Državni zbor RS 15. julija 2005?"
Referendum o zakonu o RTV Slovenija bo deseti referendum, ki ga bomo imeli v samostojni Sloveniji. Kampanija se bo začela mesec dni prej, to je 25. avgusta. Koliko denarja nameravajo predlagatelji zakona in njegovi nasprotniki vložiti v kampanjo, še ni znano. Vsi pa napovedujejo, da malo.

SD: Odločanje o pomembnem vprašanju
Poslanka SD-ja Majda Potrata, ena od pobudnic referenduma je dejala, da bomo na referendumu o zakonu o Radioteleviziji Slovenija sicer odločali, ali podpiramo zakon ali mu nasprotujemo, pravzaprav pa bomo odločali o zelo pomembnem vprašanju: ali je omenjeni zakon res odličen, kot zatrjujejo njegovi zagovorniki, ali je slab in se je zato treba udeležiti referenduma ter glasovati proti.

Anketa o udeležbi
Uporabnike spletnega portala smo vprašali, ali se nameravajo udeležiti referenduma 25. septembra. Od 1917 sodelujočih jih je 51 odstotkov odgovorilo z da. 42 odstotkov sodelujočih se referenduma ne namerava udeležiti. 7 odstotkov uporabnikov pa se o udeležbi še ni odločilo.