20 let Slovenije
(9)

Poudarki

  • "Milica in TO na začetku nista opravili naloge"
  • Veteranska društva morajo najti skupne točke
  • "Zveza veteranov vojne za Slovenijo temelji na plebiscitu"
Srečko Lisjak
Lisjak je prepričan, da je bil slovenski TO uspešnejši od JNA-ja zaradi "izobraženosti naših fantov". Foto: MMC RTV SLO/Gašper Petovar
       Vojak vedno strelja zaradi dveh razlogov. Zaradi prepričanja ali strahu. In armade, ki dosežejo, da zaradi prepričanja strelja 5 odstotkov vojakov, so zelo uspešne. Ob tem pa se je treba zavedati, da je tisti vojak, ki ne pozna strahu, enako nevaren kot tisti, ki si nič ne upa.       
 Srečko Lisjak

Dodaj v

Lisjak: Osamosvojitvena vojna je bila posebna

"Dejanja osamosvojitvene vojne ne smejo iti v pozabo"
21. junij 2011 ob 20:15
Ljubljana - MMC RTV SLO

"V osamosvojitveni vojni nismo imeli zaveznikov, nismo razdelili naroda, nismo izgubili koščka zemlje in nismo se maščevali poražencem," je Srečko Lisjak opisal posebnosti desetdnevne vojne.

Največkrat odlikovani pripadnik Slovenske vojske polkovnik Srečko Lisjak je na klubskem večeru SDS-a predstavil prve dneve vojne v Sloveniji, delovanje posebne skupine teritorialne obrambe, ki ji je poveljeval, in Zvezo veteranov vojne za Slovenijo, katere predsednik je bil.

"Milica in TO na začetku nista opravili svoje naloge"
Lisjak je prepričan, da milica in teritorialna obramba na Primorskem prvi dan vojne nista opravili svoje naloge. Pojasnil je, da je nalogo opravil JNA, ko so vojaki reškega korpusa 27. junija zasedli mejne prehode z Italijo, pripadniki naših enot pa jim tega niso preprečili.

Naslednji dan, ko je TO začel izvajati protiukrepe, so poveljniki nameravali najprej zasesti radarsko postajo nad Novo Gorico, vendar se je Lisjak temu uprl, saj je menil, da akcija ne bi bila dovolj odmevna. Poveljstvu je predlagal napad na Rožno Dolino in poveljniki so se s predlogom strinjali. Povedal je, da je s svojo enoto osvobodil Rožno Dolino in dan kasneje še mednarodni mejni prehod Vrtojba.

"Enkratno dejanje slovenskega naroda ne sme iti v pozabo"
Zveza veteranov vojne za Slovenijo je bila po njegovih besedah ustanovljena, da dejanja tistih, ki so se borili za samostojno Slovenijo, ne bi šla v pozabo. Meni, da je "sprevrženo," da nekateri zatrjujejo, da vojne ni bilo. Poudaril je, da so že pri ustanovitvi naleteli na težave in neodobravanje, saj so bili nepolitična organizacija, ki je temeljila na slovenskem plebiscitu.

Sodelovanje z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB
Pojasnil je, da so o ustanovitvi veteranske zveze prišle pobude za sodelovanje z Zvezo združenj borcev za vrednote NOB, vendar so kmalu začeli poudarjati, da organizaciji ne moreta biti enakovredni, saj so se partizani borili 4 leta, vojaki, ki so se borili 1991, pa samo deset dni in takšen odnos po Lisjakovem mnenju ne more "obroditi sadov," zato so sodelovanje omejili zgolj na razna spominska srečanja, do tesnejšega sodelovanja pa ni prišlo.

Po njegovem mnenju je potrebno ločiti "kdo je bil kje in kaj je bil, nato pa poiskati skupne točke, na katerih bi lahko sodelovali. Sodelovanje mora biti razčiščeno, jaz priznam tvoje zasluge, ti moje in je stvar jasna, nihče pa ne sme biti nikomur kulisa." Enako mnenje ima glede sodelovanja z veteranskim društvom Sever. Poudaril pa je, da je dobro, da je več podobnih društev, "saj imamo tudi več političnih strank."

Zatrdil je, da bi se "zveza borcev" morala distancirati od socialističe revolucije in delovanja v povojnih pobojih, "namesto da ščitijo tisto, kar s poštenim partizanskim bojem ni imelo nobene zveze." Ob enem pa je začuden, da je v Zvezi za vrednote NOB vsako leto več članov, prepričan je namreč, da bi se vsakemu veteranskemu združenju moralo število članov manjšati, "kar je čisto naravna pot, kot tudi, da vsako veteransko društvo enkrat izumre."

Gašper Petovar
Prijavi napako
Komentarji
lazarp
# 22.06.2011 ob 10:03
pri NOB so prisotne grde stvari? res ne vidim, kaj je tako zelo grdega pri boju proti nazi-fašističnemu okupatorju in njegovim sodelavcem. kdor zagovarja kolaboracioniste ima neke čudne moralne standarde
SAM
# 22.06.2011 ob 11:54
Kolaboracionisti so tisti, ki se niso borili za lastno domovino, ampak za balkansko tvorbo - Jugoslavijo. Leta 1991 so pozdravljali letala JLA z "Bravo naši". Danes pa se mirno sprehajajo po Sloveniji in uživajo naklonjenost rdečkarjev.
NOB nas je vklenil v zaostalo državo s katero smo postali tretjerazredni Evropejci (vendar glavni petelini na domačem dvorišču). NOB bi štel za sveto stvar, če bi vodstvo po 2. sv. vojni vzpostavilo neodvisno slovensko državo in s tem dokazalo, da so se borili za domovino. Če se imaš za zmagovalca, to lahko narediš. Če se pa boriš za tujce in želiš nemški škorenj zaemnjati za balkanski (kjer tudi gospodarsko in kulturno nazaduješ), pa si kolaboracionist, samo vprašanje je komu lezeš v anus. Če že, potem vsaj lezi gospodu.
SAM
# 22.06.2011 ob 08:14
Ja NOB in osamosvojitveno vojno je težko povezati, ker se namena izključujeta. Pri NOB je šlo poleg upora okupatorju za boj za Jugoslavijo. Pri osamosvojitveni vojni pa za boj proti Jugoslaviji, ki jo je NOB pomagal zgraditi. Osamosvojitvena vojna je sveta in čista, pri NOB pa so prisotne grde stvari.
hektor
# 25.06.2011 ob 11:57
Če laž ponavljaš in ponavljaš , pa še tako vztrajno, ne more postati resnica. Srečko si jim povedal kako si streljal z armbrustom..... Ti si pa res mojster, opla mojster bi bil, če bi ostal na Gostolu. Dobra je bila ta.... bili smo boljši, ker smo bili bolj izobraženi.... Srečko, ti si produkt tistega reka"Sreča prati hrabre!"
roli
# 22.06.2011 ob 14:24
oh rodoljub što si bl.....
armija je udarila in rezultat vidiš...
vse drugo je utopija in fantazija.
Res pa je ,da tam na jugi ker niso bili pripravljeni
in niso imeli Krkovičev,je ta morija trajala mnogo
dalje.Vse to bi tudi brez naše organiziranosti
ne bilo tako kot doli,kajti 500 do 1000 km
je bilo za JNA nepremostljiva težava.
V JNA smo za premik do Slunja rabili 10 dni.
Daj no.Če nisi služil JNA ne moreš vedeti kako
žalosten in drag papirnati tiger je bila.
lazarp
# 22.06.2011 ob 13:29
@SAM
ostal sem brez besed. kar ti govoriš je res žalostno
vipmit
# 22.06.2011 ob 12:34
@Rodoljub
Tudi ti in tebi podobni bi takrat v plenico fino kakali, ČE bi se fino napenjali!
Rodoljub
# 22.06.2011 ob 09:46
Če bi armija zares udarila, bi uničila celo Slovenijo.
gula
# 22.06.2011 ob 05:28
Kaj nismo bili razdeljeni ?
Kdor nima spomina kot vinska mušica se spomni da so ZSMS-jevci(današnji LSD) bili odločno proti,Potrč&Co prav tako, pa še bi se jih našlo....
Poglejte si posnetke iz tistega časa.
Kazalo