Slovenija

Poudarki

  • JLA s tanki obkolil učni center
  • Mors: JLA je hotel demonstrirati svojo vojaško silo
Pekre
Vsako leto se ob obletnici pekrskih dogodkov v Pekrah zberejo številni ljudje. Foto: MMC RTV SLO
Predsednik republike je bil slavnostni govornik na prireditvi v Pekrah. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Obletnica pekrskih dogodkov

Dodaj v

20. obletnica pekrskih dogodkov - uvoda v osamosvojitveno vojno

"Vsa Slovenija je videla odločnost in premišljenost Teritorialne obrambe"
21. maj 2011 ob 09:24,
zadnji poseg: 21. maj 2011 ob 18:57
Maribor - MMC RTV SLO, STA

Danes se za domovino ni potrebno boriti z orožjem, ampak z znanjem, samozavestjo in pametjo, je dejal Danilo Türk in dodal, da je v času osamosvajanja tiha in pritajevana jeza ob izzivanju JLA-ja udarila na dan z vso silovitostjo.

Pred izobraževalnim centrom Pekre poteka slovesnost ob 20. obletnici pekrskih dogodkov, poskusa armadnega zajetja prve generacije slovenskih nabornikov, ki so tam služili vojaški rok. Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik republike Danilo Türk, na prireditvi pa sta prisotna tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alojz Šteiner.

Predsednik republike je v svojem govoru poudaril, da se je v Pekrah pred dvajsetimi leti, pred očmi vse Slovenije, odvijala prava drama, uvertura vojne za Slovenijo.

Vsa Slovenija je takrat, kot je povedal, videla odločnost in premišljenost Teritorialne obrambe, njenega učnega centra v Pekrah, njenih vojakov in častnikov, videla pa je tudi moč pritiska jugoslovanske vojske, njen avanturizem in njeno nespoštovanje odločitev slovenskega naroda. Ves ta pritisk in vsa ta vojaška sila sta po predsenikovih besedah v Pekrah in v Mariboru doživela svoj prvi poraz.

Türk: Poskus razorožitve TO-ja ena najtežjih preizkušenj nove oblasti
"Tiha in pritajevana jeza, ki je že nekaj časa tlela v ljudeh, je ob izzivanju Jugoslovanske vojske udarila na dan z vso svojo silovitostjo– nihče nam ne bo preprečil tega, za kar smo se odločili na plebiscitu, pa čeprav ima za sabo še takšno vojaško silo," je dejal.

Po njegovem je prav, da se danes spomnimo tudi poskusa razorožitve Teritorialne obrambe, ki je bila "ena najtežjih preizkušenj tudi takratne nove, demokratične oblasti. Vendar so bile tudi ta in druge težke preizkušnje uspešno premagane".

"To je bil težak proces. Ponovno želim poudariti: V tem procesu so sodelovali tako pripadniki Teritorialne obrambe kot tudi pripadniki milice in delavci takratnih organov za ljudskoobrambo in organov za notranje zadeve. Pri tem sta sodelovali tako "zelena" - vojaška, kot tudi "modra" - policijska komponenta. Potrebovali smo obe - brez ene ali druge ne bi imelitakšnega obrambnega uspeha kot smo ga imeli v letu 1991," je izpostavil predsednik.

JLA je obkolil učni center v Pekrah
Pri nekdanjem 710. učnem centru Teritorialne obrambe (TO) je 23. maja 1991 prišlo do incidenta med Teritorialno obrambo in Jugoslovansko ljudsko armado. Teritorialci so v bližini centra zajeli dva vojaška izvidnika in ju kmalu zatem izpustili. Kljub temu je JLA s tanki obkolil učni center in ugrabil načelnika štaba mariborskega TO-ja Vladimirja Miloševiča in stotnika Milka Ozmeca.

Dan pozneje je vojaški transporter med demonstracijami pred vojašnico do smrti povozil Mariborčana Josefa Šimčika, ki ga štejemo za prvo žrtev za samostojno Slovenijo.

Sožitje med oboroženimi in neoboroženimi oblikami odpora
Z ministrstva za obrambo so ob obletnici dogodka sporočili, da je šlo pri dogodkih 23. maja 1991 za načrtovano akcijo vodstva JLA, s katero bi ta demonstriral lastno vojaško silo in tako posegel v miren osamosvojitveni proces ter ga ob morebitnem spopadu s Teritorialno obrambo tudi s silo preprečil.

Pomen pekrskih dogodkov na Morsu vidijo tudi v tem, da so Slovenci prvič dokazali, da obstaja sožitje med oboroženimi in neoboroženimi oblikami odpora. "Neoboroženi civilisti so se pod Pekrami postavili v bran svojim vojakom, kar je bila zgodovinska okoliščina, ki je pomembno prispevala k razpletu dogodkov," ocenjujejo na Morsu.

B. T., A. Ko.
Prijavi napako
Komentarji
car1987
# 21.05.2011 ob 09:38
Spoštovanje....

Slovenija za vedno
kody
# 21.05.2011 ob 10:43
ponosen, da sem Pekrčan!
Achilies
# 21.05.2011 ob 10:42
Bravo Pekre nakovalo kjer je JA ostala brez zob! Jugo Armada, Ljudska NIKDAR ni bila. Še v AO smo slovenci imeli svoj vojaški kader in povelja v slovenščini.
viljam_s
# 21.05.2011 ob 10:42
Z žalostjo lahko ugotovimo, da sploh ne spoštujemo tega kar smo ustvarili. Kot je pravilno ugotovil Bučar, vse bolj jasno postaja, da smo se osamosvojili iz neke nuje - ne pa zaradi tega, ker bi si to želeli. Če bi si dejansko želeli svobode in lastne države ne bi takoj po osamosvojitvi izvolili tako izrazito negativnih ljudi kot so bili kadri LDS, SD - Potrč, "dr" Drnovšek, "mag" Rop, Golubič, Bandelj, Kociančič, Gaber, Thaler, Kopač, Kučan, itd. ki so vsi dobesedno poosebljenje za korupcijo. Ki so omogočili svojim preverjenim kadrom Zidar, Bavčar, Šrot, itd. da kradejo kot srake s pomočjo slabo napisanih zakonov in nedelujočega sodstva. Vse to je dediščina 12 let + 3 leta vladanja "levice" (beri: Slovenskih konservativcev) v za Slovenijo ključnem času
SAM
# 21.05.2011 ob 11:03
Spoštovanja vredni ljudje v Pekrah, ki so se uprli sovražni armadi. Škoda edino, da je v Sloveniji še vedno toliko simpatizerjev JLA in bivšega režima, ki se tukaj lahko mirno šopirijo.
Dr.Vannacut
# 21.05.2011 ob 18:43
Če bi osamosvojitev ne uspela, bi danes Turk govoril o slavni zmagi partizanske JLA nad fašizmom, ki je hotel podret "slavno" jugo. Vse pobite Slovence, ki so hoteli osamosvojitev Slovenije pa označil za drugorazredno temo, za fašiste ipd.
Dr.Vannacut
# 21.05.2011 ob 18:34
Slava Sloveniji in njeni slavni osamosvojitvi!

Sramota kaj se pa danes dogaja. Veterani vojne za Slovenijo in vsi ostali zaslužni za slovensko osamosvojitev so vedno bolj pozabljeni oziroma nalašč zamolčani. Te obletnice pa ponovno izkoriščajo sovražniki slovenske osamosvojitve, komujugonostalgiki za njihovo primitivno propagando. Vsaka obletnica slovenske osamosvojitve postaja vse bolj rdeče obarvana, vse bolj se govori o drugi svetovni vojni in o osamosvojitve vedno manj...navsakem prazniku je vedno več starih borcev s komunističnimi simboli in vedno manj zaslužnih veteranov. Veliko jih tudi nalašč ne hodi več, ker ti prazniki s to pokvarjeno rdečo bando na oblasti so postali vse drugo kot pa prazniki slovenske osamosvojitve.
elan elan
# 21.05.2011 ob 18:52
Živela Slovenija!!!
jolika
# 21.05.2011 ob 18:49
in, na tej prireditvi je glavni turk, ki ga v času pravih pekrskih dogodkov ni nikjer bilo, razen, da je mogoče bil skrit tri metre pod slamo...ha, ha...
wests
# 21.05.2011 ob 13:06
Hrabra TO v okrnjeni sestavi -pobrano orožje-krivca *kučan-ertl je pospravila z
yugo nesnago.Po osamoosvojitvi pa nismo pospravili z komunistično hordo,
katera je bila proti .Dandanes še vedno blatijo SLO samostojnost.
vidim
# 21.05.2011 ob 11:27
Andreas - petokolonaši LDS so bili stalno samo za sranje in nič drugega. Nisem opazil, da bi delali takrat manj težav. Bili so in so jugoslovanarji od glave do pete.
anze40
# 21.05.2011 ob 18:59
Bog živi Slovenijo!!!!
elan elan
# 21.05.2011 ob 18:51
Slovenija za vedno!
elan elan
# 21.05.2011 ob 19:08
Bog, blagoslovi Slovenijo!
Aresnica
# 21.05.2011 ob 19:06
Predsednik republike je bil slavnostni govornik na prireditvi v Pekrah.

Ne razumem kako je lahko nekdo,ki je bil pred osamosvojitvijo proti samostojnosti Slovenije-danes pa slavnostni govornik.(poleg prvorazrednega Türka velja še za Kučana,Anderliča,Juri Itd.

gmaina, kumimonster, Ivo Lola, pepar _tile so pa še zmerj v gmajni oziroma prvorazredni

Bog živi Slovenijo!!
zztop10
# 21.05.2011 ob 19:03
Bog živi vas, Slovenke,
prelepe, žlahtne rožice!
_Ni take je mladenke,_
ko naše je krvi dekle;
____naj sinov_____
____zarod nov_____
iz vas bo strah sovražnikov!
if
# 21.05.2011 ob 15:31
Pekrski dogodki?

Iz prekletstva YU komunizma v demokratično Slovenijo in naprej v turbo kapitallistično komunistično plenilsko državo, v kateri levica tri četrtine poosamosvojitvenga časa dela, kar je delala v YU-uničuje državo, tokrat Slovenijo.

Drugega laž ne zna in ne zmore!
domobrán
# 21.05.2011 ob 14:22
Hvala vsem osamosvojiteljem, še posebej Pučniku in Janši.

Je pa ironija, ki ji ni para na širšem področju, da nas po 50 letih krutega komunizma, v demokratično republiko popelje do tedanji Predsednik komunistične partije Slovenije.
Narod pa je zaploskal.

Še danes je zato v Sloveniji tako, kot je bilo zadnjih 70 let. Dokler si ne bomo nalili čistega vina, razčistili s preteklostjo ), naša prečudovita dežela ne bo napredovala.
V tem času pa turbo-liberalo-komunisti kradejo vsepovprek ...
Slovenec in Slovenka zbudita se! Stopimo skupaj - za Slovenijo!
blef
# 21.05.2011 ob 12:30
Kaj je Tuerek bil tudi v Pekrah 23. maja 91.
Da nebi povabili slučajno koga ki je bil takrat prisoten.
Galaxy
# 21.05.2011 ob 13:13
Nekateri ne morete iz svoje kože ... žalostno, ker tudi vi s takim pisanjem ustvarjate to kar imamo trenutno v Sloveniji.
Mi ki smo bili takrat v tistih časih PRVA GENERACIJA SLOVENSKE VOJSKE in na kar sem zelo ponosen nas ni brigalo kakšni politični struji kdo pripada ali je katolik ali ateist nas je brigalo samo to, da imamo svojo državo za katero so sanjali že naši dedi in babice in na katero bi morali biti ponosni. Najlažje je srat po drugih in jih obtoževat za vse slabo in pričakovat, da če bo nekdo drug trenutno na oblasti, da bo potem pa konec vsega hudega. Iluzija fantje iluzija. Življenje je kruto. Vsak dan borba ampak tudi lepo po svoje. Toliko kot si ga sami naredimo. In ne sprašujte kaj lahko naredi država za vas. Ker ne bo naredila nič ali bo Pahor ali Janša ali kdo drug na oblasti.
Bolek
# 21.05.2011 ob 21:23
Cudno, da maskaradnikov na celu s Stanovnikom in s rdeco zvezda na praporih ni bilo na proalsavi.

Türk pa talo ali tako skrbi samo za svojo kariero in se obraca tja, kamor veter piha, za Slovenijo mu je pa malo mar.
vihraviuporabnik
# 21.05.2011 ob 20:07
Slavnostni govornik, ki ni bil za osamosvojitev.

Obenem je družabnik uničevalcev prelšnje in nove države
naše Slovenije, ki ji kot predsednik ni naklonjen.
Saj je več kot očitno zastopnik le peščice državljanov.

Ponosen sem na vse svoje tovarše, ki smo se kar dvakrat borili
in končno dosegli svojo državo.
blef
# 21.05.2011 ob 18:39
Lepo so zaigrali, rdeče trnovje je zarastlo stezice osamosvojitve.
Dr.Vannacut
# 21.05.2011 ob 19:53
sinestet
očitno nimaš minimalnega pojma o našem BDP-ju... ravno kar se BDP-ja tiče je bila SFRJ prava sramota. Informiraj se preden pišeš take neumnosti.
Jurklček
# 21.05.2011 ob 13:59
Ma če bi men Jugosi take štale delal bi vse okol razmetu, toti so bili pa posrani ko hudič!
OMG
# 21.05.2011 ob 23:12
jaz vem samo to, da se je moj očim tam pod Pekrami boril za samostojnost te naše države pa ni še niti enkrat bil povabljen na kakšno od teh proslav.
za mene je ta proslava samo nek politični populizem.
ciracara
# 21.05.2011 ob 21:08
Važno da ima Kučan forum 21 in da ima "levica"(turbo egokapitalisti) še vedno vsaj 20% na naslednjih volitvah.

Takrtani češki predsednih Havel je lepo povedal: " ni problem v tem, da nimamo gospodarstva, problem je v naši miselni zaostalosti in to moramo rešiti!" In češka je počasi napredovala, medtem ko se v slo v 20letih ni spremenilo nič in se tudi ne bo.
veza
# 21.05.2011 ob 23:40
Kako je lahko na proslavi bivši predsednik Kučan, ki je podpisal deklaracijo za Slovenijo brez vojske, kar je svetovni unikum- poveljnik vojske podpiše peticijo, ki predvideva ukinitev vojske, ki ji poveljuje!
Pa podpisali so tudi ostali člani predsedstva , samo Oman ni podpisal tega izdajalskega dokumenta!
DREADLORD
# 21.05.2011 ob 19:21
jaz ne vem, ampak očitno nekaterim ni jasno, da je za samostjno Slovenijo bilo 1.390.000 volilnih upravičencev, ne pa okoli 150.000. upam, da se Slovenija otrese zagovedanih kadrov, ki se trenutno ponujajo v parlamentu in da končno gremo kamor spadamo. naprej, korak za korakom in tako kot smo se odločili na plebiscitu.
Elemental
# 22.05.2011 ob 00:25
Nagnat bi moral nasprotnike osamosvojitvi, ko je bil čas ne pa da danes še penzije dobivajo!
andreas
# 21.05.2011 ob 11:16
Kompliment administraciji za reakcijo!

Glede Peker pa takole: tisti, ki smo to lahko spremljali v realnem času, verjetno ša danes (vsaj jaz) občudujemo hladnokrvnost takratnega poveljniškega kadra, da o rekrutih niti ne pišem!
Kljub temu, da je marsikdo takrat še verjel, da do strelov v Sloveniji ne bo prišlo, je bilo dogajanje preteklih desetih mesecev na Hrvaške vredno razmišljanja.
Ne nazadnje je bila tudi podpora nekaterih domačih politikov zelo na majavih nogah ('deklaracija za mir'), signali iz tujine pa vse prej kakor spodbudni.
@viljam_s: v tistem času je bila pomembna enotnost in to smo imeli. Zato je bila osamosvojitev hitra in uspešna, tudi ker so se potencialni 'petokolanaši' (LDS) premislili že prvi dan vojne.
espero
# 22.05.2011 ob 08:53
Bojim se da se bo čez 20 let zgodilo to , kar se dogaja sedaj.! Da bo šlo vse v pozabo. Vse vrednote upora Slovenskega naroda iz 2 . svetovne vojne so izničene.! Bojim se , da bo tako tudi z osamosvojitveno vojno. Bojim se vseh tistih , ki izenačujejo narodov odpor in komunistično revolucijo. Mladi več ne vedo kaj je kdo naredil ko mu je to narekovala vest in tistimi , ki te vesti narodnega ponosa nimajo ! Za svoj narod in svobodno Slovenijo so se borci in aktivisti borili med osamosvojitveno vojno brez preračunljivosti - iskreno , dati tudi svoje življenje , če je bilo potrebno.! Te najvišje vrednote se prav rado pozablja.! Vsak padli vojak na strani TO je počaščen s strani države , ali je tudi tako pri ljudeh ?
wayout12
# 22.05.2011 ob 08:41
Povsod na svetu se najslabši osebki med vojno skrivajo v ozdju, ko je konec, pa silijo v ospredje, in če jih nihče ne zaustavi ali ne more zaustaviti, prilezejo na sam vrh in kikirikajo, da gre normalnemu človeku na kozlanje in Slovenija je na samem vrhu te sprevrženosti.
dracul
# 21.05.2011 ob 22:45
pogrešam komentarje forumašev,ki so bili proti osamosvojitvi slovenije..in ki trdijo,da je bila osamosvojitev slovenije nasilno-kriminalno dejanje...še več,eni celo tzrdijo,da se mora slovenija opravičiti srbiji za genocid,..da morajo vodilini osamosvojitve pred sodišče v haag...ki častijo bivšo yu...itd .itd itd...kje ste junaki????...

zakaj ne beremo vaše komenatrje
sinestet
# 21.05.2011 ob 18:53
...pritajevana jeza ob izzivanju JLA-ja je udarila na dan...
JLA ni obkolil, ampak je obkolila...
Poskus razorožitve TO-ja??? (Tojo je bil neki japonski vojni zločinec WW2.)

Kaj so se za takšnole slovenščino borili?
"...da se je v Pekrah pred dvajsetimi leti, pred očmi vse Slovenije, odvijala prava drama, uvertura vojne za Slovenijo."
A niso tiste dni nekega človeka /pred očmi vse Slovenije/ na smrt povozili, kar bi pomenilo, da je šlo za tragedijo, ne samo za dramo - kdo ve, ali je imel morda tisti človek celo kakšno ime???
ASTA
# 22.05.2011 ob 12:24
Slovenska elita na proslavi - vsi so bili takrat proti osamosvojitvi in proti SLOVENSKI VOJSKI! ŠE POMNITE TOVARIŠI?
rickyricky
# 22.05.2011 ob 09:33
Nekatere oblike odpora naroda (zaradi razlik) se že kažejo drugje po svtu in tudi evropi. Razlika je samo koliko so ljudje pripravljeni požreti. Slovencel pač ni tako temperamenten in ko ga rukneš enkrat se zravna in nastavi še drugo lice. Do kmečkega punta se bomo prepognili kolikokrat bodo želei in tega ne razumem, da se toliko časa pustimo nate..
Dokler se je samo politični krog črpal iz proračuna, so bile zadeve še do neke mere sprejemljive. Sedaj pa so taki zalegi (ki si upa hoditi na okoli in nagovarjati ljudi) stvari ušle iz rok. Iz našega žaklja se črpajo že vse mogoče veze in poznanstva in teh je preveč, preveč so požrešni ti divji kapitalisti.
A, tudi za take pride čas, pa naj se potme vprašajo če se je splačalo. Če ne prej pa za njihove potomce, kot vse kaže.
Bolek
# 22.05.2011 ob 05:53
To v Pekrah je bilo praznovanje neudelezenih v vojni za Slovenijo in nasprotnikov osamosvojitve.

Vsa cast pa tistim borcem iz leta 1991 za svobodo Slovenije, ki so pomotoma prisli na proslavo, ker so mislili, da bo proslava pravih osamosvojiteljev.
blef
# 21.05.2011 ob 18:17
Gledam proslavo, Kitajci in Severni korejci nam zavidajo!
pišta05
# 21.05.2011 ob 16:54
Dandanes bi verjetno šli najprej zbirat 40.000 podpisov, da bi potem na referendumu potrdili demonstracije! ;)
kuruc
# 21.05.2011 ob 13:18
Think Tank
21. maj 2011 ob 12:25

viljam_s je naštel čisto ta prave. Očitno te v tistih časih ni bilo zraven glede na tvoj pogled.
Bolek
# 22.05.2011 ob 17:11
Komunajzarji se danes ne morete sprejeti, da se je Slovenija osamosvojila. Se posebno pa ne tisti kvazi slovencici.
Horst
# 22.05.2011 ob 10:00
stewie,če že izzivaš naj ti bo.Take stvari kot aktivnosti zoper osamosvojitev se niso beležile iz čiste špekulacije,kaj pa bo če bo res.Bilo je dovolj govorjenja,določenih namigovanj,odkritega verbalnega nasprotovanja in tudi dejanj.Karkoli je bilo zabeleženo je bilo kasneje tudi uničeno.Ergo,dokazi so sli v dim.

Kot drugo,pravilno je ravnal kdorkoli se včeraj ni udeležil tiste partijsko organizirane seanse.Če je eden glavnih gostov Kučan potem tisti,ki so res nekaj storili za osamosvojitev ,tja ne spadajo.In tudi stalno ponavljanje,da se je osamosvojitev pričela z dnem nekega upora leta 41,je ponaredek,ki ga noben normalni ne prenese.
Horst
# 22.05.2011 ob 06:53
Dr.Vannacut....čestitka za tako popolno in izčpno RESNICO,napisano 21.maja ob 18:34.Na žalost pa je vedno bolj opaziti kako bleferji tipa Tuerk &co. uspešno spreminjajo zgodovino.To je sicer rdečkarska specialnost.
In Kučan,kakšno je bilo njegovo ravnanje točno v primeru Pekre?Ogabno! Verjetno bo v učbenikih za osemletko leta 2020 pisalo,da je bila po njegovi ideji začeta pot osamosvojitve in on je bil tisti,ki je vodil kot predsednik partije ves proces in usmerjal dogodke do končnega uspeha.Nekateri temu verjamejo že danes.
roli
# 23.05.2011 ob 10:34
kumimoster
humorist.Drnovšek je bil sposobnjakovič,ki
20 let ni vedel za hčero.Takih tipov ima Slovenija malo.
DrMatilda
# 22.05.2011 ob 18:54
Pred razpadom SFRJ, je bilo nevzdržno, real socializem je prehajal v pravo totalitarno komunistično diktaturo, milica je preganjala ljudi, hodila po njih na domove, jih v neskončnost zasliševali, kriminalizirali ter trpinčila na vse mogoče načine. Denarja ni bilo, čeprav je bilo vsega dovolj, politični direktorji so v sodelovanju s sosedi, vse naše zaklade prelivali v tujino, narod je pa stradal. Dokler ni počilo, dokler nismo bili tako obupani, da bi napadli kogarkoli, da se to konča. Mnogi so hodili po ulicah in kazali s prstom na neke "bosance in čefurje", vpili za njimi, se norčevali in jih zmerjali, kot da so oni krivi, ker nočejo sprejeti naše goveje kulture, ker da so leni, nasilni, ker naj bi kradli, posiljevali in podobno, kot se danes diskriminirajo npr. romi. To so bile same laži, kradlo se je po javni upravi, v milici in povsod, kjer so imeli posamezniki proste roke, prav te barabe so najbolj vpili in kazali s prstom na nedolžne ljudi, danes pa so gospodje, na doživljenjskih položajih, nesposobni odgovarjati po katerem koli zakmonu, razen naravnimi, ki jih počasi jemljejo pod zemljo. Žal ne le njih.
Bolek
# 22.05.2011 ob 17:22
stewie,
"kao da so" to pa je res prava slovenstina...

Eden od tistih slovenicev, ki je bil proti osamosvojitvi.

Horst, lepo si napisal,
Dejansko so bili slovenski jugo-janicarji in slovenici proti osamosvojitvi!!!
Pocno je tudi, da sedaj komunajzarji poskusajo spremeniti zgodovino in premakniti osamosvojitev v leto 1941, ki je bilo dejansko pogubno za slovenski narod.
sinestet
# 22.05.2011 ob 16:23
Dr.Vannacut:
"21. maj 2011 ob 18:34
Slava Sloveniji in njeni slavni osamosvojitvi!
Veterani vojne za Slovenijo ... sovražniki slovenske osamosvojitve, komujugonostalgiki za njihovo primitivno propagando. ...na vsakem prazniku je vedno več starih borcev s komunističnimi simboli in vedno manj zaslužnih veteranov. Veliko jih tudi nalašč ne hodi več, ker ti prazniki s to pokvarjeno rdečo bando na oblasti so postali vse drugo kot pa prazniki slovenske osamosvojitve."

"Slava Sloveniji"- kot Jugo republiki, kajpak: v Beogradu je imela besedo, je sooblikovala zakone - v Bruslju sme čvekat po slovensko, ko si plača prevajalce.
"...njeni slavni osamosvojitvi!", "Veterani vojne za Slovenijo": ker se tisti "vojni" reče "oboroženi konflikt nizke intenzitete" ali tako nekako, ne vem, kje je ta slavnost. Pa ne da je ne bi privoščil. In prav je, seveda, da je ostalo pri nizki intenziteti: tako je ostalo dovolj "nikogaršnje družbene lastnine", bogastva za ropanje. KDO VSE JE PAZIL, DA JA NE BI PRIŠLO DO "VISOKE INTENZITETE"? To zagotovo ni bil Demos, kot veš.
"...sovražniki slovenske osamosvojitve, komujugonostalgiki za njihovo primitivno propagando"
"osamosvojitev" je pomenila najprej izgubo "naravnega" trga za slovenske izdelke - in torej izgubo delovnih mest in torej revščino množice ljudi: noben količkaj zbrihtan kšeftman, kaj šele ekonomist ni mogel se zavzemati za odcepitev Slovenije od Juge: bi pokazal, da je tepec, ki ne razume ničesar.
"...na vsakem prazniku je vedno več starih borcev s komunističnimi simboli in vedno manj zaslužnih veteranov": zagotovo imaš prav; ti "stari borci" so bili prenekateri majski hrošči 1945., to bo res, oni pravi, starejši, so že pomrli, a mnogi teh so kakšno leto in zimo prespali pod smreko in snegom - medtem prenekateri, t.j. večina "zaslužnih veteranov" "osamosvojitve, so preležali teden in pol pod grmom s pivom v roki - mar ne? (In nič ni s tem narobe, da se razumemo.Kvečjemu hvalabogu, da so porabili precej več piva kot pa streliva.)

Kdo ima največ zaslug za osamosvojitev???
KUČAN. Pa pika.

Njegov politični intelekt ga je postavil na čelo tropa šakalov in njihovih ministrov,
ki so ustanovili državo, da bi jo določeni sloji ropali:

Kučan - Peterle - Drnovšek - Rop - Janša - Pahor - drugi še pridejo.
Dejstvo, da se nekateri, vključno Kučan, niso okoristili, zadeve ne spremeni.
Pač pa dokazuje kratkost, plitvost socialnega intelekta teh državograditeljev, ki jim je sicer
dovolj oblast, kaj s tistimi 98% državljanov, ki niso (bili) pri koritu in imajo prazno žlico,
pa jih ne in ni briga(lo).
Zato ne bodo v Sloveniji nikoli dobili spomenika. Upam.
Tistega v Zagorju pa čimprej v Savo,prosim.

SLOVENIJA JE UTEMELJENA NA KORUPCIJI.
Napišite si to na zgornji rob računalnika in aplicirajte na dogajanja -
pa vam bo vse bolj ali manj jasno...
20121990
# 22.05.2011 ob 12:44
Slovenijo so osamosvojiili zaradi osebnih lastnih interesov,kdo so to,vemo dobro vsi, bili smo nategnjeni v vse smeri v visino globino.. sedaj Italijani kupujejo kras in primorsko, zopet se bomo zaceli pogovarjati z jugo brati slinavo prilizujoce, pfuj kaka beda od naroda smo. Vse kar se je razvilo v Jugi smo prodal,sedanji politiki pa so na teh polozajih po zaslugi Juge.
spodnjaklet
# 21.05.2011 ob 22:25
Spoštovati in pomniti je treba. Nekateri pravijo, da ni
bila tako huda vojna tukaj, kar seveda ni res. Na to je
treba gledati s perspektive, da smo lahko hvaležni
za to, da ni bilo več nasilja in ne sprenevedajmo se
komu gre hvala. Je pa treba iz teh izkušenj potegniti
tudi kako modrost. In ne zapletajmo se po nepotrebnom
s kreganji in radikalizmi. Tiho in kulturno s 'škodljivci' ,
če seveda obstajajo.
Na mnoga leta.
Kazalo