Slovenija
()

Poudarki

  • Povprečna dosežena starost z 42 let na 60,5 leta
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Zveza paraplegikov Slovenije
Zveza paraplegikov Slovenije združuje osebe s spinalno poškodbo oziroma okvaro hrbtenjače. Sestavlja jo devet društev v devetih pokrajinah z več kot tisoč člani, so pa ena redkih organizacij, ki si prizadeva za čim manjše število članov. Foto: Tone Planinšek
VIDEO
40 let zveze paraplegikov

Dodaj v

40 let Zveze paraplegikov Slovenije

Na prireditvi v imenu premierja sekretar Jožef Školč
16. april 2009 ob 21:08
Ljubljana - MMC RTV SLO

Zveza paraplegikov Slovenije je s slavnostno akademijo, ki se je je udeležil državni sekretar Jožef Školč, zaznamovala 40 let svojega obstoja.

Akademija je potekala pod pokroviteljstvom premierja Boruta Pahorja, v njegovem imenu pa se je dogodka udeležil že omenjeni sekretar v premierjevem kabinetu. Predsednik zveze Dane Kastelic je dejal, da je Slovenija že prešla obdobje, v katerem so bili invalidi zaprti v svoj svet in so se zunaj njega le malokrat pokazali.

"Dejstva kažejo, da se večina oseb, ki jih usoda v trenutku priklene na invalidski voziček, čustveno težko sooča z nastalim položajem. Naš cilj je ustvarjanje pogojev za celovito vključevanje posameznikov v družbo," je še dodal Kastelic. Školč pa je poudaril izjemen pomen sodelovanja zveze in vlade za oblikovanja lepše prihodnosti.

Direktor Doma paraplegikov Janez Trdina pa je menil, da dom na Pacugu predstavlja ključen objekt za izboljšanje sistema rehabilitacije in pomoči posameznikom tako iz izobraževalnega, medicinsko-zdraviliškega, zaposlovalnega kot tudi iz športnega in kulturnega vidika.

Zveza paraplegikov je v 40 letih delovanja prerasla aktivno, delovno in prepoznavno invalidsko organizacijo, ki predstavlja vzor državam nekdanje Jugoslavije. O tem med drugim priča tudi dejstvo, da se je povprečna meja dosežene starosti članov Zveze z 42 let dvignila na 60,5 leta, kar je predvsem posledica izboljšane obnovitvene rehabilitacije.

M. R.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo