SV ima za misije v tujini vedno vojake v rezervi. (slika je simbolična) Foto: EPA
SV ima za misije v tujini vedno vojake v rezervi. (slika je simbolična) Foto: EPA
Globa in odpoklic za vojake

Iz Slovenske vojske (SV) so sporočili, da je vojakom preizkus alkoholiziranosti pokazal od 0,08 do 0,4 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Dvema vojakoma bodo kazen 20 odstotkov od zadnje plače, torej 700 evrov, odtegnili takoj, za druga dva vojaka, ki sta bila zelo malo alkoholizirana, pa ista kazen velja pogojno. Če torej v prihodnjih šestih mesecih ne bosta ponovila iste kršitve, jima kazni ne bo treba plačati.
"Sem pa jasno povedal tudi načelniku, da če bo prišlo do podobnega incidenta še enkrat, je treba razmisliti oziroma je treba odpoklicati tudi poveljnika teh fantov," pa se je po pogovorih z makedonskim kolegom Fatmirjem Besimijem v Ljubljani odzval obrambni minister Aleš Hojs. Po njegovih besedah je vojska hierarhična zadeva in odgovornost gre od zgoraj navzdol.
Načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič pa je v intervjuju za STA poudaril, da je njegova toleranca do alkohola med nalogami nična. Odpoklicane vojake bodo na misiji kmalu nadomestili štirje drugi. Gre pa za prvi tovrstni incident Slovenske vojske na misijah v tujini.

Globa in odpoklic za vojake