Maister se je uprl odločitvi mestnega sveta o priključitvi Maribora k republiki Nemški Avstriji. Foto: BoBo
Maister se je uprl odločitvi mestnega sveta o priključitvi Maribora k republiki Nemški Avstriji. Foto: BoBo

Na ta dan je Maister z novoustanovljeno slovensko vojsko prevzel vojaško oblast v Mariboru, s tem pa je posredno zagotovil, da je največje štajersko mesto ostalo slovensko. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji.

Maister je na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko s približno 4000 vojaki in 200 častniki, s katero je razorožil zaščitno straži oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Novembra in decembra istega leta pa je Maister z vojsko zasedel narodnostno mejno območje na Štajerskem.

Maister se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Služboval je v raznih krajih sedanje Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.

O Maistru tudi državniki
Osrednja prireditev ob današnjem prazniku bo popoldne v Žalcu, na njej pa zbrane nagovoril predsednik države Danilo Türk. Minister za obrambo Aleš Hojs bo pred spomenik Rudolfa Maistra, ki stoji pred vhodom v ministrstvo za obrambo, položil venec.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da premier Janez Janša čestita vsem državljankam in državljanom ob državnem prazniku, in dodali, da je Janšev govor s prve slovesnosti ob prazniku, ki je bila leta 2005, še vedno aktualen. Takrat je Janša dejal, da je Maistrovo dejanje pravzaprav ohranitev Slovenije in predstavlja trdno osnovo, iz katere je lahko zrastla slovenska država.