Sojenje slovenski peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjenih očitke zavrača. Foto: EPA
Sojenje slovenski peterici obtoženih se je na Okrajnem sodišču v Ljubljani začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria. Vseh pet omenjenih očitke zavrača. Foto: EPA

V nadaljevanju sojenja v zadevi Patria je sodnica Barbara Klajnšek želela prek videokonference zaslišati avstrijskega poslovneža Hansa Wolfganga Riedla, vendar je zaslišanje zaradi težav pri usklajevanju z avstrijskim sodiščem odpadlo.

Sodišče se dogovarja za nove datume izvedbe videokonference, obramba pa je pri tem opozorila, da bi moral biti Riedl zaslišan neposredno na sodišču v Ljubljani, in ne prek videokonference, saj bi mu tako lažje predložili dokazno gradivo. Tožilstvu temu ni nasprotovalo.

Ferlinc: Gre za zavlačevanje postopka
Sodnica se je zato odločila, da bo na obravnavi izvedla verifikacijo delovnih prevodov dokazne dokumentacije, ki jo je v spis vložilo tožilstvo. Odvetnik Dejan Markovič je temu nasprotoval in predlagal, da naj sodna tolmačka zunaj časa obravnave prevede kar originalne dokumente, vendar je sodnica njegov predlog po skoraj uri dolgi prekinitvi zavrnila. Pojasnila je, da bo sodna tolmačka začela izvajanje ustnega preverjanja dokumentacije, potem pa bodo videli, ali se ta sistem odnese ali ne.

Takemu načinu dela je nasprotoval tudi odvetnik Jože Hribernik, ki je poudaril, da po več kot 50 urah obravnave še ni bil predložen noben dokaz, ki bi potrdil utemeljenost sumov proti obdolženim. Kot je dejal, se na obravnavi ukvarjajo s pikami in vejicami v elektronskih sporočilih, ki z obtožbami nimajo nobene zveze, zato je prepričan, da tega sam ni dolžen poslušati.

Državni tožilec Andrej Ferlinc pa je prepričan, da gre pri pripombah obrambe za zavlačevanje postopka in da so pomembna prav vsa elektronska sporočila v sodnem spisu, "saj je treba videti celotno zgodbo".

Spomnimo. Težave s prevodi so se pojavile že na začetku sojenja, ko tožilstvo v spis ni vložilo vseh prevodov dokazne dokumentacije, pridobljene v Avstriji in na Finskem. Kot razlog so takrat navedli, da so prevodi predragi in da se tožilstvo spopada s pomanjkanjem denarja.

Riedlu 7,5 odstotka provizije?
Na sojenju v Avstriji je Riedl potrdil, da je imel slovenski posel politični karakter. Patria si je prizadevala priti v stik s slovenskim premierjem Janezom Janšo, Rotis pa so izbrali, "ker je bil bližje vladnemu SDS-u", je dejal Riedl v pričanju na deželnem sodišču na Dunaju.

Avstrijski podjetnik naj bi od Patrie dobil 7,5 odstotka provizije v celotnem, 278 milijonov evrov vrednem poslu med Patrio in Slovenijo za nakup 135 osemkolesnikov. Provizijo naj bi si zaslužil kot "svetovalec za izvoz", je zatrdil Riedl.

Sojenje peterici obtoženih
Sojenje premierju in predsedniku SDS-a Janezu Janši, nekdanjemu prvemu možu HSE-ja Jožetu Zagožnu, brigadirju Tonetu Krkoviču, direktorju Rotisa Ivanu Črnkoviču in poslovnežu Walterju Wolfu se je začelo 5. septembra lani. Obtožni predlog jih bremeni kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa 135 finskih oklepnikov patria.

Po uvodnih zapletih zaradi zahteve obrambe po izločitvi dokazov in sodnice se je sojenje pozno jeseni nadaljevalo z branjem obtožnega predloga in zagovori obtoženih. Sledila so zaslišanja prič iz Slovenije. Na začetku februarja se je sojenja po večmesečni odsotnosti zaradi bolezni udeležil tudi Walter Wolf, ki je tako kot obtoženi pred njim očitke tožilstva ostro zavrnil.