Podpora stranki Pozitivna Slovenija se je skoraj prepolovila, precej je padla tudi ocena njenega predsednika Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Podpora stranki Pozitivna Slovenija se je skoraj prepolovila, precej je padla tudi ocena njenega predsednika Zorana Jankovića. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Največji padec med posameznimi politiki je doživel tudi predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, ki je po mnenju anketirancev padel na 16. mesto med posameznimi politiki in dobil za skromni dve desetinki boljšo oceno kot Janez Janša. Največji skok meseca je dosegel predsednik SLS-a, ki je napovedal umik iz politike, Radovan Žerjav.

Med strankami prvo mesto zasedajo Socialni demokrati, a je tudi njim podpora precej padla, saj so prejšnji mesec imeli še 25 odstotkov podpore, decembra pa le še 16,8 odstotka. Drugouvrščenemu SDS-u je podpora padla za dober odstotek, tako da bi jo decembra volilo13,6 odstotka anketirancev.

Pričakovano se povečuje število neopredeljenih. Skupno je kar 40,5 odstotka anketirancev na vprašanje, koga bi volili, če bi bile jutri parlamentarne volitve, odgovorilo z "nobene od naštetih", "ne vem" in "volitev se ne bi udeležil".

Nizko oceno sta prejela tudi vlada in parlament, čeprav zadnjemu ocena rahlo raste. Vlada je s srednjo oceno 2,14 tako dobila decembra najnižjo oceno od februarja 2012, ko je s svojim delom nastopila vlada Janeza Janše. Skupen delež tistih, ki so delo vlade ocenili negativno oziroma zelo negativno je 73,1 odstotka.

Anketa Dela je redna mesečna raziskava, ki jo za časnik Delo opravlja oddelek za tržne raziskave Dela Stik. Telefonsko anketiranje je potekalo med 10. in 13. decembrom na reprezenatitvnem vzorcu 703 odraslih državljanov.