Za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića bi jutri glasovalo 18,2 odstotka državljanov, kaže anketa Dela. Foto: BoBo
Za Pozitivno Slovenijo Zorana Jankovića bi jutri glasovalo 18,2 odstotka državljanov, kaže anketa Dela. Foto: BoBo

Telefonska anketa, v kateri je sodelovalo 700 ljudi, je pokazala, da je s podporo 18,2 odstotka na vrhu lestvice političnih strank Pozitivna Slovenija, ki je za dobre štiri odstotke popravila svojo slabšo uvrstitev iz septembra. V primerjavi s prejšnjim mesecem je svoj izid za dobre tri odstotke izboljšal tudi SD, ki je zdaj s 16,3 odstotka glasov na drugem mestu.

SDS nekoliko slabše kot v septembru
Nekoliko slabše kot septembra, ko je bil na vrhu s 17,2 odstotka, se je s 16 odstotki glasov odrezal SDS, ki je tokrat tretji. Upoštevati je treba, da so razlike med prvimi tremi strankami razmeroma majhne, pojasnjuje Delo. Tako še vedno velja, da imamo tri velike stranke s primerljivimi deleži podpore, vse preostale stranke pa so precej manjše in že blizu parlamentarnega praga ali celo pod njim.

Državljanski listi le 3,3 odstotka podpore
Tako bi NSi volilo 4,5 odstotka anketiranih, SLS 4,3 odstotka, DL 3,3 odstotka, DeSUS pa 2,1 odstotka. Nobena stranka ne odstopa bistveno od rezultata iz prejšnjega meseca, razen DL, ki mu je s samo 3,3 odstotka v tokratni Delovi anketi najbolj padla priljubljenost.

Najslabša ocena tudi za vlado
Tudi vlada je s srednjo oceno 2,20 dosegla najslabšo oceno za svoje delo od februarja, ko je nastopila vlada Janeza Janše. Podobno velja tudi za DZ, ki si je prislužil oceno 2,30.

Manjši je tokrat delež tistih, ki se sploh ne nameravajo udeležiti volitev, tj. 15,8-odstotni, medtem ko je bil septembra njihov delež 19,1-odstotni.