Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi, kot kaže anketa Dela, spet zmagal SMC. Foto: BoBo
Če bi bile volitve prihodnjo nedeljo, bi, kot kaže anketa Dela, spet zmagal SMC. Foto: BoBo

Delež nepodpornikov se v oktobrski anketi Dela primerjavi s septembrom ni veliko spremenil, nekaj več pa je podpornikov vlade, kar je mogoče pripisati manjšemu deležu neopredeljenih.

V podpori političnim strankam ni bistvenih sprememb. Na prvem mestu je SMC z 10,6 odstotka podpore, drugi je SDS z 8,5-odstotno podporo, tretji je ZL s 5,9 odstotka. Sledijo SD s 5,4 odstotka podpore, NSi (3,6 odstotka) in DeSUS (3,1 odstotka).

Razlika med SMC-jem in SDS-om se je tokrat nekoliko zmanjšala, obe stranki pa sta prejeli nižjo podporo kot septembra. Pridobili so četrtouvrščeni SD, peti NSi in šesti DeSUS. Podpora je nekoliko padla ZL-ju, vendar ohranja tretje mesto med političnimi strankami.

V primerjavi s septembrom število tistih, ki ne bi volili, se ne bi udeležili volitev ali ne vedo, koga bi volili, ostaja enako, skoraj 60 odstotkov volilnega telesa.

Vrnitev SNS-a?
V primeru volitev to nedeljo, če bi izključili vse neopredeljene, bi zmagal SMC s 26 odstotki glasov, sledil bi SDS z dobrimi 20 odstotki, ZL bi prejel 14,6 odstotka podpore, SD 13 odstotkov, NSi skoraj devet odstotkov, DeSUS 7,3 odstotka podpore, v parlament pa bi se uvrstil tudi SNS s 4,5-odstotno podporo.

Pahor ostaja na vrhu
Na barometru priljubljenosti politikov ni večjih sprememb. Prvi ostaja Borut Pahor, na drugo mesto se je prebila Tanja Fajon, ki je na tem mestu zamenjala Violeto Bulc, ki je padla na peto mesto. Bulčevi se je tokrat ocena najbolj znižala. Na lestvici ostaja Karl Erjavec, namesto njega se morata posloviti Zmago Jelinčič in Jože Tanko. Vračata se Janez Janša in Alenka Bratušek.

Telefonsko anketiranje je med 5. in 7. oktobrom za uredništvo Dela na reprezentativnem vzorcu 600 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik. Podpora vladi je večja drugi mesec zapored, kaže anketa v današnjem Delu.