Večina je z vlado nezadovoljna, sodeč po anketi. Foto: BoBo
Večina je z vlado nezadovoljna, sodeč po anketi. Foto: BoBo


53 odstotkov vprašanih pričakuje, da se bo v prihodnjih 12 mesecih gospodarski položaj v Sloveniji poslabšal. Da bo ostal enak, meni tretjina, 13 odstotkov pa pričakuje izboljšanje.

Krizni davek bo prizadel družinski proračun
74 odstotkov vprašanih meni, da bi krizni davek prizadel njihov družinski proračun, četrtina pa nasprotno. Da bo davek uveden, sta prepričani že dve tretjini, 29 odstotkov meni, da ne bo, pet odstotkov pa ni vedelo, kako odgovoriti.

V tokratni anketi Dela so spraševali tudi, ali je primerno, da vlada v teh kriznih časih odhaja na dopust. 49 odstotkov vprašanih meni, da ni primerno, enak odstotek pa jih meni, da je primerno. Dva odstotka vprašanih sta odgovorila z "ne vem".

Četrtina bo na dopustu manj trošila
Anketirane so spraševali tudi o letnem dopustu. 46 odstotkov jih namerava zapraviti enako kot lani, štirje odstotki bodo zapravili več, 24 odstotkov pa manj. Četrtina anketiranih se letos ne bo odpravila na dopust.

Telefonsko anketiranje je potekalo 24. in 25. julija na reprezentativnem vzorcu 402 odraslih državljanov. Opravil ga je oddelek za tržne raziskave Dela Stik.