Vlada bi za dve leti omejila dostop hrvaških državljanov na slovenski trg dela. Foto: BoBo
Vlada bi za dve leti omejila dostop hrvaških državljanov na slovenski trg dela. Foto: BoBo

Predlog bo tako na glasovanju v četrtek predvidoma sprejet. V prehodnem obdobju se bodo lahko hrvaški državljani v Sloveniji zaposlovali in delali pod pogoji, ki sicer veljajo za državljane nečlanice Unije. Vlada se je za ta ukrep po besedah ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anje Kopač Mrak odločila zaradi zaostrenega gospodarskega položaja ter visoke brezposelnosti v Sloveniji in na Hrvaškem. Gre za "edini racionalen in odgovoren odziv države," je dejala ministrica.

Samo na mejnem območju med državama je okoli 100.000 brezposelnih hrvaških državljanov. "Takojšen prost dostop hrvaških državljanov bi povzročil motnje na slovenskem trgu dela, vplival pa bi tudi na stopnjo brezposelnosti slovenskih državljanov," je dejala ministrica.

Če bo predlog sprejet, se bo pri zaposlovanju dala prednost slovenskim državljanom. Če delodajalci ne bodo našli ustreznih ljudi, bodo hrvaške državljane še naprej lahko zaposlovali na podlagi delovnih dovoljenj.

Stranke predlog podpirajo
"To ni egoizem, pač pa nujna in dolžna skrb za lastne državljane," je dejala Ljudmila Novak iz NSi-ja, ki predlog podpira. Da je treba ob zaostrenih razmerah zaščititi slovenski trg dela, so se strinjali tudi ostali poslanci in poslanke.

Vlada bo imela po preteku dveh let ta ukrep možnosti podaljšati. "Pričakujemo, da bo vlada zatem ponovno pazljivo ocenila razmere in po potrebi ponovno zaščitila slovenski trg dela še za tri leta," je dejal Jakob Presečnik iz SLS-a.

Večina starih članic EU-ja je ob vstopu Slovenije v unijo leta 2004 uvedla prehodno obdobje za slovenske delavce. "To sta storili zelo prijateljski državi, Avstrija in Nemčija," je dejal Štefan Tisel iz SDS-ja, Marija Plevčak iz DeSUS-a pa je dodala, da je takrat omejitev za slovenske državljane veljala celih sedem let.

Na seji odbora DZ-ja za delo, družino, socialne zadeve in invalide večjih pomislekov ni bilo. Predstavniki delodajalcev in sindikatov temu predlogu sicer niso preveč naklonjeni, v SDS-u pa so le opozorili, da ni širše analize vplivov tega ukrepa na gospodarstvo.

DZ bo poleg tega odločal še o vladnem predlogu sprememb zakona o žičniških napravah za prevoz oseb, s katerimi bi se odpravile nekatere administrativne ovire za pridobitev gradbenih dovoljenj, tudi za ureditev smučišča 2864 v Bohinju. Poslanci in poslanke pa bodo obravnavli še predloge novel zakonov o finančnih konglomeratih, o bančništvu in o zavarovalništvu, ki se vsak v svojem delu usklajujejo z evropskim pravnim redom. Šlo naj bi za manj zahtevne spremembe, zato vlada predlaga sprejem po skrajšanem postopku.