MVK je za kandidatko za izbirno komisijo predlagala Prelesnikovo. Foto: BoBo
MVK je za kandidatko za izbirno komisijo predlagala Prelesnikovo. Foto: BoBo

Prelesnikovo je za članico izbirne komisije predlagala koalicija. Njeno kandidaturo je podprlo sedem članov komisije (MVK), za kandidata SDS-a Jožeta Tanka jih je bilo pet, eden pa je glasoval za Slavka Vesenjaka, ki ga je predlagal SLS.

Proti imenovanju Prelesnikove je bil SDS, saj ne soglašajo, da gre za neodvisno kandidatko. Da Prelesnikova ostane na funkciji generalne sekretarke, to opravlja že drugi mandat, je predlagal takratni predsednik DZ-ja Gregor Virant.
Člani MVK-ja iz vrst SDS-a so opozarjali tudi, da koalicija kot običajno zavrača njihove predloge, posebej pa jih je zmotilo, da so vodje poslanskih skupin koalicije Tankovo kandidaturo označili kot neresno in "provokacijo". Mihael Prevc (SLS) je ponovil željo, da bi dosegli soglasje in izbrali osebo, ki bi jo podprla večina na MVK-ju.

Novi postopek izbire kandidatov za oba namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) je treba izvesti, ker sta se nedavno imenovana namestnika Jurij Ferme in Darko Stare odpovedala funkciji, še preden sta jo sploh nastopila.