Nova stanovanjska politika bo poskušala urediti razmere na trgu nepremičnin. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Nova stanovanjska politika bo poskušala urediti razmere na trgu nepremičnin. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
false
Neprofitne najemnine bi z novo resolucijo odpravili. Foto: BoBo

Stanovanjski sklad bo po tej resoluciji začel graditi najemna stanovanja po cenah, ki so bistveno nižja kot doslej - v Ljubljani 1.500, 1.600 evrov na kvadratni meter in zunaj Ljubljane po 1.000, 1.100 evrov za kvadratni meter, je napovedal direktor republiškega stanovanjskega sklada Črtomir Remec.

Pri starejših stanovanjih pa se predlog programa osredotoča tudi na bivanjske oblike, ki omogočajo kakovostno zdravstveno in drugo oskrbo in hkrati socialno vključenost, energetsko prenovo in funkcionalno prenovo ali prilagoditev obstoječih stanovanj.

Z resolucijo, ki jo mora potrditi še DZ, naj bi odpravili dosedanje neprofitne najemnine in subvencije in namesto tega vpeljali stanovanjski dodatek. Upravičence do neprofitnega najema bi tudi enkrat letno preverjali, ob tem pa je predvidena vpeljava stroškovne najemnine. Ta bi lastniku omogočala pokritje stroškov vzdrževanja in amortizacijo.

ZL-jeve rešitve zavrnili
Do zadnje rešitve so bili kritični v ZL-ju, ki so želeli umik stroškovne najemnine in stanovanjskega dodatka. Socialno ogroženi, je opozoril poslanec ZL-ja Miha Kordiš, ne morejo financirati socialnih korekcijskih mehanizmov, ki jih sami uporabljajo, ampak bi denar za to morali dobiti drugje.

Z dopolnili so v stranki med drugim predlagali še uvedbo točke za informiranje, svetovanje ter strokovno pomoč za vzpostavljanje stanovanjskih zadrug, zavzeli so se tudi za prenovo večstanovanjskih stavb, ki bi omogočale razvoj skupnih prostorov in delitev osnovnih gospodinjskih pripomočkov, kot sta pralni in sušilni stroj. Njihovi predlogi niso prejeli zadostne podpore.

Ohranili neuspešne ukrepe
Kritičen do predlaganega programa je bil tudi samostojni nepovezani poslanec Jani Möderndorfer, ki je dokumentu očital pomanjkanje številk in jasne vizije. Pri tem je izpostavil primere ukrepov, kot je odkup stanovanja in rentno bivanje do smrti, ki se v praksi niso prijeli, pa jih novi program še vedno predvideva.

Opozoril je tudi, da, čeprav naj bi vlogo na državni ravni prevzel republiški sklad, bo na koncu "vse ležalo na plečih lokalne skupnosti". Po eni strani morajo občine varčevati, po drugi pa morajo voditi aktivno stanovanjsko politiko, gradnjo stanovanj …, je bil kritičen.

Predsednica NSi-ja Ljudmila Novak je hkrati opomnila, da želi država preveč regulirati in da premalo pobude pusti državljanom. "Govorimo o stvareh, za katere vemo, da so težko uresničljive, ne izkoristimo pa tistega, kar bi lahko, kar bi morali in kar bi država s predpisi lažje uresničevala," je menila.