Okvirna razporeditev ukinjenih občin. Foto: MMC RTV SLO
Okvirna razporeditev ukinjenih občin. Foto: MMC RTV SLO
Gregor Virant
Virant je že pred časom zavrnil očitke, da naj bi šlo za projekt vlade proti podeželju, kot nesmiselne. Foto: Ergyn Žječi
Bogovič
Povsem nasprotno meni Bogovič, saj v ukrepih vidi uničevanje "dobro delujočega" podeželja in "šarlatanstvo". Foto: BoBo

Notranji minister Gregor Virant se je prvič srečal s strokovnjaki, ki se ukvarjajo z lokalno samoupravo. Zagotovil jim je, da je strokovna priprava projekta pomembnejša od hitrosti, kar so po njegovih besedah sprejeli pozitivno.

Po navedbah ministrstva so se sestanka udeležili Stane Vlaj, Marjan Ravbar, Janez Šmidovnik, Gorazd Trpin, Miloš Senčur, Rajko Pirnat, Albin Igličar in Janez Pogorelec. "Ključno je, da bomo v strokovni skupini delo nadaljevali," je po srečanju z njimi dejal Virant.

Minister bo ustanovil strokovni svet, ki bo v sodelovanju z ministrstvom za lokalno samoupravo pripravil strategijo nadaljnjih sprememb lokalne samouprave - tudi glede števila občin. Časovnega okvira Virant ni želel postaviti, je pa nakazal, da bodo spremembe najverjetneje uvedene v naslednjem mandatu na lokalni ravni, torej med naslednjimi lokalnimi volitvami in volitvami leta 2018.

Ponovil je svoje trdno prepričanje, da je treba občine združevati ne le zaradi prihrankov, temveč tudi zaradi povečanja njihovega razvojnega potenciala in enakomernejšega sistema. Danes so na eni strani izjemno močne občine, ki izvajajo vse pristojnosti, in na drugi strani tiste, ki tega ne zmorejo.

Z njim pa se ne strinjajo v SLS-ovem klubu županov.
Župani: Vlada uničuje podeželje
Vlada svoje "težnje po uničenju podeželja" kaže ne le skozi načrt združevanja občin, temveč tudi skozi predloge sprememb financiranja, z nepremičninskim davkom in z načinom pripravljanja dokumentov za naslednjo finančno perspektivo Evropske unije, so po seji zatrdili SLS-ovi župani.

"Nesposobnost upravljanja javnih financ"
Po njihovem prepričanju je podeželje za zdajšnjo vlado "tisto, ki ga je treba finančno ožeti, da bodo pridobivala urbana središča in da se prikrije popolna vladna nesposobnost resnega kriznega upravljanja javnih financ oz. državnega proračuna".
Bogovič: Občinam več pristojnosti
Kot so sporočili iz stranke, je predsednik SLS-a Franc Bogovič celoten sveženj ukrepov označil za navaden populizem, nestrokovnost in šarlatanstvo, kar so po njegovih besedah lahko tudi edine oznake za to, kar počne minister Virant. Kot je pojasnil, se je Virant lotil dobro delujoče lokalne samouprave in podeželja, k temu pa dodal še idejo o upravnih okrajih, s čimer "nadaljuje svoje centralistične težnje in povzroča odmik upravnih storitev od državljank in državljanov". Koncept pa bi moral biti ravno obraten, razmišljati bi morali o tem, kako prenesti več pristojnosti na nižjo raven upravljanja.

SLS napoveduje interpelacijo
Bogovič meni, da se bo z ukrepi, ki jih predlaga vlada, izpraznilo slovensko podeželje, razvrednotilo premoženje, ki je na podeželju, in ga prepustilo v nakup tistim, ki bodo pač zbrali denar zanj. S tem pa se "ogroža bit slovenstva", je opozoril in napovedal, da bodo v SLS-u naredili vse, da se to ne zgodi.
Virant je komentiral z besedami: "To je njegova ocena, to je ustavna pravica opozicije."
Predsednik kluba županov Miran Gorinšek je opozoril, da so slovenske občine ta hip še edini delujoči sistem pri črpanju evropskih sredstev. Je za reorganizacijo lokalne samouprave, a najprej s pripravo strategijo in sožitjem z javno upravo.

Nepremičninski davek na vrtce, šole ...
Država občine stiska tudi z nepremičninskim davkom, saj bodo obdavčeni vsi - tudi javni - objekti. Lokalne skupnosti bodo plačevale davek tudi od vrtcev, knjižnic, šol in podobnih objektov, kar pravzaprav pomeni prelivanje iz državnega proračuna v občinski, nato pa nazaj v državni.

Ogorčeni so še v dveh občinskih združenjih: Združenju občin Slovenije (ZOS) in Skupnosti občin Slovenije (SOS).
Čakajo na poziv vlade, da se v ožji delovni skupini sestanejo glede zakona o nepremičninah in "poiščejo rešitve, ki ne bi bile škodljive za občine in njene prebivalce". Če se to ne bo zgodilo, napovedujejo pobudo za ustavno presojo.

Do zdaj namreč ni bilo nobenih usklajevanj, le na enem sestanku jim je finančno ministrstvo predstavilo "svoj zorni kot", je dejal predsednik ZOS-a Robert Smrdelj. Za združenje je nepremičninski davek nesprejemljiv in vlado poziva, naj kot vir občin ohrani nadomestilo za stavbno zemljišče.

SOS: Zmanjkalo bo za investicije, vrtce
Ukrepi ne gredo samo na škodo občin, temveč tudi ljudi, je zatrdila generalna sekretarka SOS-a Jasmina Vidmar. Po njenih napovedih se lahko zgodi, da občine ne bodo imele sredstev za investicije. Še huje, lahko jih zmanjka za tekoče naloge, kot je financiranje infrastrukture, vrtcev, kulturnih domov in podobno.

Vlada je v sredo po skoraj štirih urah razprave načeloma uskladila ukrepe za proračun 2014. Med drugim so se ministri zedinili, da bodo predlagali davek na nepremičnine, s katerim naj bi obdavčili vse nepremičnine, med drugim tudi cerkvena in kmetijska zemljišča. Vlada pa je danes sprejela uredbo o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin, ki bo med drugim osnova za davek na nepremičnine.