Minister za finance zagotavlja, da se bodo o proračunu dogovorili pravočasno. Foto: BoBo
Minister za finance zagotavlja, da se bodo o proračunu dogovorili pravočasno. Foto: BoBo

Mislim pa, da smo vse koalicijske stranke toliko zrele, da vemo, da je ključna politična stabilnost, da se nam vlada ne sesuje.

Gregor Virant, DL
Karl Erjavec
Protesti upokojencev niso potrebni, ugotavlja Erjavec. Foto: BoBo
Vlada bo proračun napolnila z davki
Zahteve po Čuferjevem odhodu se vrstijo

Vladni cilj je zmanjšati proračunski primanjkljaj pod tri odstotke kosmatega domačega proizvoda (BDP) v proračunu za leto 2014. Uspelo ji je, je po posvetu dejal finančni minister Uroš Čufer. Konkretnih številk ni razkril, so pa take, "kot so bile ciljno zastavljene".

Vlada proračuna na prihodnji seji še ne bo obravnavala. Zdaj je čas, da se na podlagi dogovora napišejo dokumenti in "še enkrat preverijo vse številke", je pojasnil minister ter dodal: "Še en rebalans ne bi smel biti potreben," poroča STA.
Pri pripravi proračuna se je zelo zapletalo znotraj koalicije. Državljanska lista je nasprotovala uvajanju novih davkov, medtem ko so v DeSUS-u nasprotovali posegom v prejemke upokojencev.

Erjavec: Ne grozi več politična kriza
Prvi mož DeSUS-a Karl Erjavec je po vladnem posvetu zatrdil, da mu je uspelo upokojence zaščititi. Vlada namreč ne bo posegla v pokojnine ali upokojenske prejemke (napovedane ukinitve regresa upokojencev ne bo), temveč ukinila seniorske olajšave pri pokojnini.

Omenjena olajšava se namreč nanaša na osebe, starejše od 65 let - če so ali niso upokojenci - in ki imajo mesečni dohodek višji od 1.400 evrov bruto. Protest Sindikata upokojencev (pri ZSSS-ju), napovedan za prihodnji teden, tako po Erjavčevem mnenju ni potreben, saj "na udaru" niso upokojenci z najnižjimi prihodki.

Proračun je tako usklajen do te mere, da ne grozi več politična kriza, je zatrdil Erjavec. "Jaz sem vedno trdil, da se v proračunu, ki ima za deset milijard odhodkov, vedno lahko najde teh 300 milijonov, kolikor je striglo," je izjavil.

Virant: Novih davkov ne bo
Za prvaka DL-ja in notranjega ministra Gregorja Viranta je ključno, da vlada ne bo uvajala novih davkov, zlasti ne kriznega. Kot je dejal v izjavi po vladnem posvetu, je vsak proračun politično zelo naporen in na koncu zahteva kompromise. "Mislim pa, da smo vse koalicijske stranke toliko zrele, da vemo, da je ključna politična stabilnost, da se nam vlada ne sesuje," je poudaril.

Ukrep ukinitve seniorske olajšave je po njegovem mnenju pravičen, saj ne prizadene tistih z najnižjimi pokojninami. Čeprav DeSUS z njim "ni najbolj zadovoljen", je ukrep sprejemljiv. Zato Virant meni, da DeSUS ne bo več grozil z glasovanjem proti proračunu ali odhodom iz koalicije.

Proračun še ni popolnoma zaprt
Proračun sicer, kot pravi Virant, še ni popolnoma zaprt, saj bodo nekateri proračunski uporabniki v sistem vnesli še nižje številke, skladne s proračunskimi limiti.

Z ukrepom ukinitve seniorske olajšave pri dohodnini bo vlada po Virantovih besedah pridobila 20 milijonov evrov, preostalo pa bodo prinašali rezi v naložbe in materialne stroške po ministrskih resorjih.

Kot je pojasnil, bo vlada veliko naredila tudi z ukrepi za zajezitev sive ekonomije. Ti bodo po njegovem mnenju "ključ do uspeha proračuna v prihodnjem letu". Spomnil je še, da bo vlada z novim letom uvedla prave davčne blagajne, če se bo izkazalo, da učinek zdaj uvedenih virtualnih blagajn ne bo takšen, kot so predvidevali.

Prav tako bo vlada uvedla davek na nepremičnine, ki bo prinesel veliko več reda, kot ga imamo danes, je dodal Virant. Po njegovem mnenju je ključno to, da ne bo nobenih izjem, saj bodo obdavčene vse nepremičnine, med drugim tudi cerkvene in kmetijska zemljišča.

Posegov v plače javnih uslužbencev medtem ne bo več, je zagotovil Virant, ki se je s sindikati javnega sektorja že maja letos dogovoril o varčevalnih ukrepih, ki bodo veljali do konca prihodnjega leta. "Javni uslužbenci so že dvakrat kar nekaj dali, zmanjšuje se število zaposlenih in to bi moralo zadoščati, za leto 2015 pa bomo šli v nova pogajanja," je pojasnil.

Mislim pa, da smo vse koalicijske stranke toliko zrele, da vemo, da je ključna politična stabilnost, da se nam vlada ne sesuje.

Gregor Virant, DL
Vlada bo proračun napolnila z davki
Zahteve po Čuferjevem odhodu se vrstijo