Dokler država ne bo dejavno posegla v problematiko, je lokalne skupnosti ne bodo mogle rešiti brez težav. Foto: EPA
Dokler država ne bo dejavno posegla v problematiko, je lokalne skupnosti ne bodo mogle rešiti brez težav. Foto: EPA
Franc Bogovič
Romski svetniki so Bogoviča veseli zaradi njegovega preteklega dela. Foto: MMC RTV SLO
Ureditev romskih naselij

S prihodom nove vlade so pogovori med državo in Romi nekoliko zastali. Pogovore, ki naj bi pripeljali do čimprejšnje ustanovitve vladne komisije za romska vprašanja, so oživili s sestankom med kmetijskim ministrom Francem Bogovičem in predstavniki organizacije Amnesty International Slovenija ter Foruma romskih svetnikov.

Bogoviča predstavniki Romov poznajo že dalj časa, saj je kot nekdanji župan občine Krško sodeloval pri urejanju njihovih naselij. Predstavniki Romov so Bogovičevih izkušenj veseli in upajo, da bo minister vladno komisijo vodil ali pa v njej vsaj sodeloval. O tem se bodo na vladni ravni še dogovorili.
Težava: nejasna razmejitev pristojnosti
Skupna ugotovitev je bila, da v postopku urejanja problematike naselij pogovori pogosto zastanejo zato, ker se občine in država ne morejo dogovoriti, kdo je za kaj pristojen, je po sestanku povedal Bogovič. Veliko vprašanj je namreč "mejnih", saj je večina pristojnosti pri dostopu do pitne vode in infrastrukture domena občine, druge pa pri državi.

Namen sestanka je bil ministra seznaniti z aktualno problematiko bivanja Romov v slovenskem prostoru, je pojasnil predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš. Povedali so mu, da je problem večplasten - okoljski, prostorski in socialni. "Dokler država ne bo posegla v ta problem, lokalne skupnosti same ne bodo mogle rešiti teh težav," je povedal.

Po besedah Rudaša so se dogovorili, da bodo sprejeli državni načrt za 106 romskih naselij, ki jim bodo zagotovili osnovne možnosti za bivanje - predvsem pitno vodo, elektriko in drugo infrastrukturo. To bi romskim otrokom omogočilo nemoteno šolanje, po končani šoli pa zaposlitev, je dodal.

Amnesty za dostop do pitne vode ...
Prebivalci številnih naselij morajo po vodo ali na pokopališče ali na bencinsko črpalko, je opozorila direktorica organizacije Amnesty International Slovenija Nataša Posel. Nekatera naselja imajo na voljo manj vode, kot je po mednarodnih standardih potrebno celo v humanitarnih katastrofah, je poudarila.

... in za sistemske rešitve pri legalizaciji
Zato je po njenem mnenju treba vzpostaviti standarde, da bodo občine dejavnejše oz. da bo država pravočasno posegla in sama poskrbela za izboljšanje razmer, če to občinam ne bi uspelo. Amnesty še pričakuje, da bo vlada poiskala sistemske rešitve, ki bi omogočile legalizacijo romskih naselij.

Ureditev romskih naselij