Turk je izpostavil pomen sodelovanja. Foto: BoBo
Turk je izpostavil pomen sodelovanja. Foto: BoBo
Svetovni dan Romov
Jožko Muc je poudaril, da obstaja razkorak med zakonskimi pravicami in prakso. Foto: BoBo
Proslava ob dnevu Romov

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je na osrednji slovesnosti ob 8. aprilu, mednarodnem dnevu Romov, v nagovoru dejal, da Romi danes ne zahtevajo nič nemogočega, ampak le navadno življenje, kot ga živijo drugi državljani.

Čeprav se predstavniki države na srečanjih običajno pohvalijo, da je romsko vprašanje v Sloveniji dobro urejeno in zgled drugim državam, moramo na stvari pogledati od znotraj in ugotoviti, česa še nismo rešili, kje še zaostajamo, kje smo bili premalo učinkoviti, je nadaljeval Turk. Opozoril je na vprašanje, ki se mu zdi ključno - na šolo in na izobraževanje, ki kljub prizadevanjem pri Romih še ne dosega ravni, primerljive z drugimi otroki v naši državi.

Šola ne jemlje identitete, ampak jo utrjuje
"Raven znanja romskih otrok, ki so končali osnovno šolo, ni enaka ravni znanja drugih otrok v Sloveniji. Tu bo treba še marsikaj narediti, po eni strani v šolskem sistemu, po drugi strani pa pri utrjevanju prepričanja, da šola ne jemlje identitete, ki je in ostaja značilnost romske skupnosti, ampak nasprotno, jo utrjuje in daje mladim nova sredstva za njeno ohranjanje in razvoj.

Šola je za to bistvena, izobrazba odpira vrata. Naše šole so odprte za romske otroke in želimo si, da bi se naučili čim več. Namen šol ni, da bi Romom vsiljevale drugačno kulturo, ampak da bi jim zagotavljale enake možnosti kot slovenskim," je povedal minister.

Ključen je dialog
Turk je opozoril, da so izboljšave zlasti tam, kjer je bilo mogoče vzpostaviti dialog med romsko skupnostjo in krajevnim slovenskim prebivalstvom, ter pozval Rome, naj prispevajo k temu dialogu. Pozval pa je tudi k odpravljanju predsodkov, ki jih je sicer čedalje manj, a so še vedno.

Predsednik Zveze Romov Slovenije Jožek Horvat - Muc pa je v nagovoru opozoril, da je med zagotovljenimi pravicami Romov in prakso velik razkorak, sami pa si prizadevajo za dokončno ureditev svojega statusa kot manjšinskega ter romskega poslanca v državnem zboru.

Proslava ob dnevu Romov