"Očitno Janša misli, da imam jaz kaj pri tem, a zagotovo nimam," o ustanovitvi Državljanske liste pravi Brejc. Foto: BoBo
Brejc ni več v SDS-u

Dolgoletni član in podpredsednik SDS-a Miha Brejc se je odločil za izstop iz trenutno največje vladne stranke. Kaj je o svoji potezi za MMC povedal nekdanji evropski poslanec, si lahko preberete v krajšem intervjuju.

Za komentar Brejčevega izstopa smo prosili tudi SDS. "Miha Brejc se je za izstop iz SDS dejansko očitno odločil že meseca avgusta 2011, ko je nagovarjal člana občinskega vodstva SDS za kandidaturo na listi takrat še skrivnostne nove stranke, o kateri v SDS nismo vedeli ničesar. Dogodki, ki so sledili in njegov formalni izstop iz stranke je bil potem zgolj logična posledica teh ravnanj. V SDS smo se bili s to potezo prisiljeni soočiti v najbolj občutljivem, predvolilnem času, danes pa se s tem že dolgo ne ukvarjamo več in ne gojimo nobenih zamer. Zdi se nam povsem normalno, da se nekdo tudi formalno priključil tisti stranki, za katero je nabiral kandidate za volitve in v kateri so tudi vsi njegovi najožji družinski člani," so nam pojasnili.
"Odnos SDS-a do Brejca nerazumljiv"
V Državljanski listi pa so za STA pojasnili, da Brejc ni član stranke in ni sodeloval pri njenem ustanavljanju. Virant, sicer Brejčev zet, je v odzivu pojasnil, da je izstop Brejca iz SDS-a njegova osebna odločitev, zato je ne bo komentiral.
Dodal je, da Brejc pri ustanavljanju Državljanske liste ni sodeloval in da se je po volitvah zavzemal za sklenitev koalicije med SDS-om in Državljansko listo. "Odnos njegove bivše stranke SDS do njega po oktobru 2011 ocenjujem kot nerazumljiv, neetičen in po človeški plati nesprejemljiv," je še ocenil Virant.
Zakaj ste se odločili za izstop iz stranke SDS?
Tako kot je bil vstop moja osebna odločitev, je tudi izstop. Na ta način želim opozoriti ljudi v stranki, da je pomembno spoštovati tudi notranja pravila. Ker se to ne dogaja oz. ker gre v mojem primeru za eklatantne kršitve notranjih pravil stranke, sem na to seveda opozoril. Ker ni bilo reakcije, se mi zdi, da je bilo potrebno reagirati na ta način.

Katerih pravil?
To ni zgodba, da se razumeva. Ne želim niti komentirati tega na dolgo in široko. Gre za statut in poslovnik, ki določata, da mora biti član, ki ga je kongres izvolil v najvišji organ stranke, vabljen na seje. Če se to ne dogaja in se člana pravzaprav ignorira, je to kršitev pravil.

Takšen odnos stranke do vas naj bi bil povezan tudi z vlogo, ki naj bi jo vam pripisovali pri ustanovitvi Virantove liste (Brejc je tast predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta)?
O tem smo enkrat že nekaj rekli. Očitno Janša misli, da imam jaz kaj pri tem, a zagotovo nimam. To je bila avtonomna odločitev teh mladih ljudi. Lahko pa rečem, da sem se zelo zavzemal in veliko poskušal, da je prišlo do te koalicije. Ampak to je že druga zgodba.

Torej ste tudi vi odigrali svojo vlogo pri tem, da se je Virant odločil, da gre v koalicijo z Janšo?
Bilo je seveda vrsto pogovorov, normalno, in diskusij, takšnih in drugačnih. Moje stališče je bilo, da mora koalicija biti takšna, kot je zdaj, in da je Janša kot mandatar pravi človek za ta krizni čas.

Kakšen je zdaj vaš odnos z Janezom Janšo?
Takšen, kakršen je bil zadnje pol leta.

Kakšen je bil?
Nobenih stikov nimava.

Brejc ni več v SDS-u