Med družinskimi člani je čutiti toplino in medsebojno razumevanje. Foto: MMC RTV SLO
Med družinskimi člani je čutiti toplino in medsebojno razumevanje. Foto: MMC RTV SLO
Tednik
1,25 evra lahko prispevate s kratkim klicem na telefonsko številko 090 93 30 82. Foto: Tednik
Revščina je nekaj, česar se sramujemo, in tudi zato je neočitne, skrite revščine vse več. Foto: MMC RTV SLO

Revščina je nekaj, česar se sramujemo, in tudi zato je neočitne, skrite revščine vse več. Vse več je revnih delavcev, tistih, ki še imajo službo, in tistih, ki so jo izgubili.

Pavao Rkman je pri treh letih ostal brez matere, pri štirinajstih mu je umrl še oče. Rastel je na kmetiji na Hrvaškem in že od malega delal. Potem ga je pot zanesla v Slovenijo - zaposlil se je v štorski železarni. Opravljal je težaška dela v železarni, zdaj pa, ker je invalid 3. kategorije, ne more več prehraniti svoje družine.

"Sem šel do direktorja in je rekel, kaj bi zdaj rad od mene. Rekel sem, gospod direktor, jaz nisem prišel sem zato, da bi sedel pri vas v pisarni, ampak sem prišel zaradi tega, da bi mi vi dali eno lažje delo. Je rekel, pojdi k delovodji, pa če ti bo delovodja kaj našel, boš delal, če ne, pa vzemi knjigo pa pojdi, saj mi invalidov na rabimo več," pove.

Od takrat se Pavao z nizkim nadomestilom za plačo skupaj z družino otepa s hudo revščino. Tudi njegova žena Božica je brezposelna. "Delovne dobe imam deset let, zaposlena sem bila v tovarni posode, potem sem bila v tovarni obutve v Šentjurju, pa občasno v čistilnih servisih za določen čas, na Ponikvi sem jabolka obirala, redne zaposlitve pa že dolgo nimam," opisuje svoj položaj.

S kratkim klicem na številko

090 93 30 82

lahko s skromnim zneskom 1,25 evra prispevate veliko.
Telefonska zveza je odprta med oddajo v ponedeljek od 20.30 do 22.00 ter med sobotno ponovitvijo Tednika med 12. in 13. uro.
Za vašo pomoč se vam v imenu družine vnaprej zahvaljujemo.

Družina je tonila vedno globlje v dolgove in Pavao je najel posojilo, da bi pokrpali finančne luknje. A so jih obresti in poplačilo dolgov samo še bolj obremenili. Tako zdaj dolgujejo za stanarino okrog 3.000 evrov. Grozijo jim, da jih bodo izselili do konca tega leta. "Nimamo kam, jaz nimam staršev, mož nima staršev." Začarani krog - Božica je sicer zdrava, vendar ne dobi službe, Pavao pa ima poleg invalidnosti še druge zdravstvene težave.

Čeprav družina Rkman ne živi v podirajoči se hiši in na prvi pogled ne deluje hudo revno, ker poskušajo živeti urejeno in normalno življenje, jih je stiska primorala, da svojo situacijo razgrnejo pred vsemi in prosijo za pomoč. Prehranjujejo se na Rdečem križu, za pohištvo in druge stvari pa morajo brskati po smeteh. "Midva z možem sva kar aktivna, vsako soboto greva v Celje pa pogledava malo po kontejnerjih, najde se strašno veliko, od zaves do posteljnine, pohištva tudi. Veliko stvari za obuti, za obleči. Nekaj malega si tako pomagava, da je lažje," pravi Božica.

Oba se trudita, da bi hčerki vendarle omogočila normalno življenje. Upata, da se bo izšolala in da bo tako lažje našla službo. Tudi zaradi nje sta se še težje odločila razgrniti svojo žalostno zgodbo. "Najhujše mi je bilo zaradi Petre, že tako ji je težko, da bi jo potem še zaradi tega otroci zapostavljali," svojo stisko pojasnjuje mama. A brez pomoči lahko ostanejo na cesti.

Tednik je na 1. programu Televizije Slovenija ter na naši spletni strani na sporedu vsak ponedeljek ob 20. uri. Ponovitev si lahko ogledate v soboto v zgodnjih dopoldanskih urah, kadar koli pa lahko do arhiva oddaj dostopate tukaj.

Vanja Kovač, Tednik
Pomagajmo družini Rkman
Pomagajmo družini Rkman