Evropski parlament si želi premik k naprednim biogorivom. Foto: EPA
Evropski parlament si želi premik k naprednim biogorivom. Foto: EPA

Zagotovo začetek konca točenja hrane v naše rezervoarje.

Pietro Caloprisco

Trenutno veljavna evropska zakonodaja od članic zahteva, da zagotovijo najmanj 10-odstotni delež obnovljivih virov energije v prometu do leta 2020. Sprememba zakonodaje bo omejila uporabo biogoriv iz poljščin na sedem odstotkov.

"Uspelo nam je doseči zelo tehnični, tehnološki in ideološki dokument za pot naprej. Naši cilji so bili veliko višji. Če se Evropa ne bo pomaknila naprej, bo zaostala," je izrazil dvom o dovolj strogi zakonodaji švedski evroposlanec Nils Torvalds iz skupine Alde.

Okoljske organizacije zadovoljne
"Tako bo EU zmanjšal emisije do 320 milijonov ton ogljikovega dioksida, ki bi jih, v želji po dosegi 10-odstotnega cilja, lahko povzročili s slabimi biogorivi," so pojasnili v društvu za sonaravno bivanje Focus.

"Morda to ni takojšen konec slabih biogoriv, je pa zagotovo začetek konca točenja hrane v naše rezervoarje," je povedal Pietro Caloprisco iz organizacije Transport & Environment.

Zakonodajo so že neformalno uskladili s pristojnimi ministri, članice pa jo morajo sprejeti do leta 2017. V roku 18 mesecev po začetku veljavnosti direktive bodo morale članice tudi oblikovati nacionalne cilje glede deleža naprednih biogoriv v prometu.

Zagotovo začetek konca točenja hrane v naše rezervoarje.

Pietro Caloprisco