Slovenija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.7 od 74 glasov Ocenite to novico!
Milojka Kolar Celarc
V SDS-u so do ministrice kritični predvsem zaradi zdravstvene reforme in združevanja zdravstvenih zavodov. Foto: BoBo
false
Krivi so lobiji, pravi Simona Kustec Lipicer. Foto: BoBo
false
Naj da premier priložnost komu drugemu, da med poletnimi počitnicami dobi zagon in stvari vsaj v nekem okviru postavi na svoje mesto, pravi Vrtovec. Foto: BoBo
Alenka Bratušek
Bratuškova prst uperja tudi v DeSUS in SD. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Miha Kordiš
Kordiš pravi, da je interpelacija delo lobijev in je ne bodo podprli. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Gantarja vložitev interpelacije pred počitnicami ni presenetila, glede na predhodne interpelacije bi jo pričakoval že prej, je povedal in dodal, da je to glede na težave v zdravstvu razumljivo. Foto: Radio Koper
Matjaž Han
Interpelacijo bodo v SD-ju preučili in se o (ne)podpori izrekli pozneje, je povedal Han. Foto: BoBo
Konrad Kuštrin
Številne poteze ministrstva so bile "zgolj čisti piar", je prepričan Kuštrin. Foto: BoBo
Igor Muževič
Muževič o ministrici pravi, da gre za neiskreno osebo, ki je požrla več ustnih in pisnih obljub: "S takšnimi ljudmi pa ni mogoče konstruktivno sodelovati." Foto: BoBo
Jelka Mlakar
V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije so pojasnili, da so razlogi za nepodporo interpelacije številni. "Ključni razlog pa je zagotovo dejstvo, da je to prva ministrica od zadnjih 13 ministrov v 12 letih, ki ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce in sodelavce v zdravstvu," je povedala predsednica sindikata Jelka Mlakar. Foto: BoBo
VIDEO
Interpelacijo zoper Kolar...
VIDEO
Milojki Kolar Celarc se z...

Dodaj v

Cerar ob interpelaciji Kolar Celarčeve poudaril, da ministrica za zdaj uživa njegovo podporo

Kritike letijo na več področij
7. julij 2017 ob 09:40,
zadnji poseg: 7. julij 2017 ob 19:18
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

SDS je vložil interpelacijo zoper ministrico za zdravje Milojko Kolar Celarc. Ministrica pravi, da bo to dobra priložnost za predstavitev dosežkov, nima pa podpore zdravnikov in NSi-ja.

Med glavnimi razlogi za vnovično interpelacijo zoper Kolar Celarčevo je SDS-ova poslanka Jelka Godec navedla še soodgovornost za neukrepanje na področju koruptivnih dejanj v zdravstvu, neučinkovito reševanje problematike čakalnih dob ter slabo poslovanje in vedno večjo zadolženost javnih zdravstvenih zavodov.

Kritični so po njenih besedah tudi do priprave predlogov zakonodaje na področju zdravstva. Poudarila je, da te zakonodaje deloma ni. Tista, ki je predlagana, ni usklajena s koalicijo, nekatere rešitve pa so po mnenju zakonodajno-pravne službe v nasprotju s slovensko in evropsko zakonodajo.

Interpelacija je po besedah Godčeve napisana že kar nekaj časa, predvsem ob dogajanju na pediatrični kliniki, zadeva pa je nekako dozorela z zakonodajo, ki jo je ministrica pripravljala oziroma je zdaj v proceduri v državnem zboru. "Zadeve so prišle tako daleč, da ministrica kaže, da ne obvladuje zdravstvenega sistema oziroma položaja v zdravstvu," je še ugotavljala poslanka.

Ministrica se veseli razprave
Ministrica je v izjavi novinarjem zatrdila, da se razprave o interpelaciji veseli, saj bo priložnost izkoristila, da pove, kaj vse so z njeno ekipo in vlado naredili na področju zdravstva.

Ob tem je ministrica v izjavi, ki jo je podala pred sejo odbora za zdravstvo v DZ-ju, nanizala te dosežke in poudarila, da so pretekle vlade sprejemale ukrepe, ki so zdravstvu odnesle več 100 milijonov evrov. Ministrica se tako boji, da se za očitki SDS-a skriva čisto nekaj drugega, in sicer trije zakoni, ki so v parlamentarni razpravi – spremembe zakona o zdravniški službi, pacientovih pravicah in zdravstveni dejavnosti.

V sporočilu, ki so ga naknadno poslali z ministrstva, pa so dodatno navedli, da ministrica interpelacijo SDS-a uvršča med pritiske, ki jih doživlja vsak dan, in sicer "da bi rušili predloge, s katerimi zdravstvu prinašajo nov denar in urejajo zdravstveni sistem, da bo bolj transparenten".

Lobiji, pritiski in blokade
V poslanski skupini SMC-ja pričakujejo, da bo ministrica lahko pojasnila svoje dosežke in razgrnila načrte, a tudi spregovorila o lobijih in pritiskih, ki jih doživlja. Tem pritiskom vodja poslanske skupine SMC-ja Simona Kustec Lipicer pripisuje tudi onemogočenje sprememb, saj so tako močni, da dobesedno preprečujejo kakršno koli potezo.

Na novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki je obtičala na odboru za zdravstvo, je sicer številne pripombe vložila zakonodajno-pravna služba DZ-ja. Na novinarsko vprašanje, ali je torej tudi ta žrtev sil, je Kustec Lipicerjeva odgovorila posredno.

Po njenih besedah tudi določene rešitve, ki so pripravljene v okviru zakonodajnih pobud, pišejo posamezniki in skupine, "ki imajo svoje osebne interese, to pa niso interesi, ki so povezani z enakim dostopom do zdravja". Kustec Lipicerjeva je pojasnila, da govori o zavarovalnicah, o nezdravih razmerjih v odnosu do vprašanja javnega in zasebnega zdravstva, o privilegijih na eni strani ter na drugi strani o pravicah in dolžnostih, ki bi jih morali vsi imeti.

Po mnenju Kustec Lipicerjeve je ministrica s svojo ekipo doslej naredila že izjemno veliko, pri čemer je poleg prvih nujnih reformnih korakov naštela še uvedbo eReceptov in eNaročanja.

Ministrica uživa Cerarjevo podporo
Na interpelacijo se je odzval tudi premier Miro Cerar, ki pravi, da mora interpelacijo še natančneje prebrati. A že zdaj je poudaril, da ministrica uživa njegovo podporo, saj je zadnja interpelacija eden izmed manevrov, s katerimi se problematizira zadeva, ki gre v pravo smer.

Zdi se mu zanimivo, "da kjer koli si SMC prizadeva, da bi skupaj s koalicijo premaknila stvari v neko modernizacijo, da bi šli razvojno naprej - pa naj bo to Magna, naj bo to drugi tir, naj bo to zdravstvo -, povsod se najdejo številni pristopi, ki postavljajo na tej poti ovire".

Cerar je ob tem spomnil, da je ta vlada dokončala gradnjo desetih urgentnih centrov, dosegla opazno pocenitev zdravil, uvedla e-recept in e-naročanje ter namenila izdatna dodatna sredstva za skrajševanje čakalnih vrst. "Očitno nekomu ni v interesu, da bi ti procesi zdaj stekli," je prepričan premier. Spomnil je, da so v proceduri tudi zakoni s področja zdravstva, ki jih je treba sprejeti do jeseni: "Očitno želijo nekateri te procese ustaviti, ampak sam se bom zavzemal, da se ti procesi nadaljujejo".

NSi obljubil podporo, Levica ne
Podporo interpelaciji so za zdaj napovedali v NSi-ju, v Zavezništvu se bodo opredelili, ko jo bodo prebrali. Ne bodo pa je podprli v Levici, ker da jo je napisal zdravniško-zavarovalniški lobi.

Poslanec NSi-ja Jernej Vrtovec se strinja, da si ministrica za zdravje interpelacijo zagotovo zasluži, bi pa bila ta trenutek potrebna zlasti razmislek predsednika vlade in to, da ministrico sam razreši.

Predsednica Zavezništva Alenka Bratušek je pojasnila, da interpelacije še niso prebrali in se zato do nje konkretno težko opredelijo. "Dejstvo pa je, da so razmere v slovenskem zdravstvu alarmantne, podaljšujejo se čakalne vrste, izgube bolnišnic so iz meseca v mesec večje. Težave so danes bistveno večje kot pred tremi leti," je ugotavljala.

Odgovornost nosita tudi DeSUS in SD, ki sta se premalo odločno opredelila in zavzela za težave, s katerimi se naše zdravstvo srečuje.

"To interpelacijo je morda vložil SDS, ampak napisal jo je zdravniško-zavarovalniški lobi," pa je izrazil mnenje poslanec Levice Miha Kordiš in dodal, da je zato v Levici ne bodo podprli.

Drži pa po njegovih besedah trditev, da sta ta vlada in to ministrstvo v tem mandatu naredila premalo. "Iz slovenskega javnega zdravstvenega sistema odtekajo sredstva, ampak ta sredstva odtekajo po legalni poti, skozi legalizirano privatizacijo slovenskega javnega zdravstva in skozi zasebne komercialne zavarovalnice, ki skubijo zavarovance," je dejal. Upa, da bo vlada zadnje leto mandata sklenila bolj intenzivno.

DeSUS in SD nad interpelacijo nista presenečena
V koalicijskih DeSUS-a in SD-ju glede na težave v zdravstvenem sistemu niso presenečeni nad interpelacijo zoper ministrico za zdravje. Tudi samih kritik in opozoril pred nakopičenimi težavami ne skrivajo, a bodo že drugo interpelacijo zoper Kolar Celarčevo še preučili in se odločili o podpori.

Poslanec DeSUS-a in predsednik odbora DZ-ja za zdravstvo Tomaž Gantar je v prvem odzivu na vloženo interpelacijo spomnil na pogoje, ki so jih Kolar Celarčevi postavili že ob prvi interpelaciji, a do danes niso bili izpolnjeni.

Ukrepi, ki naj bi reševali težave, so po njegovem mnenju neustrezni in neučinkoviti, zato verjame, da so številni očitki ministrici na mestu.

Vodja poslancev SD-ja Matjaž Han se strinja, da so vsi odgovorni za stanje v zdravstvu, a dodaja, da se ve, kdo nosi največjo odgovornost. Han, ki je v eni izmed izjav v preteklih tednih dejal, da je ministrici položaj ušel iz rok, izrazil upanje, da bo interpelacija pripomogla k temu, da se bodo na posebnem srečanju pogovorili o tem, kako naprej.

Han je izrazil prepričanje, da bo ministrica tokratno interpelacijo težje prestala kot prvo. Vedno je po njegovem mnenju drugo interpelacijo verjetno težje preživeti.

Na vprašanje, kaj bi morala ministrica narediti, da si pridobi podporo SD-ja, je odgovoril z besedami, da je najprej treba presoditi, kaj je narobe, in ne gre "slepo zagovarjati nekih svojih stališč, kako je vse dobro v zdravstvu".

Zdravniki z ostrimi besedami
Tudi v zdravniškem sindikatu Fides in sindikatu zdravnikov družinske medicine Praktikum so podprli interpelacijo. "Zdi se mi čudno, da je opozicija tako dolgo čakala z interpelacijo," je dejal predsednik Fidesa Konrad Kuštrin.

Po Kuštrinovih besedah se v tem mandatu na področju zdravstva in zdravstvene zakonodaje pravzaprav ni nič naredilo, kritičen je bil do združevanja zavodov in še posebej do predlogov novel zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o zdravniški službi. "Oba zakonska predloga sta nastala na hitro in brez soglasja strokovne javnosti. Zdravniška zbornica ima po zakonu pravico in dolžnost, da sodeluje pri pripravi zakonodaje, pa je pravzaprav ni nihče nič vprašal," je dejal.

"Tudi druge zadeve, kot sta eNaročanje in centralno naročanje, so bile uvedene na hitro in brez premisleka, zaradi česar nastaja kup težav," je opozoril Kuštrin.

Do ministrovanja Kolar Celarčeve je kritičen tudi predsednik Praktikuma Igor Muževič. "Ministrici je tuja vsaka rešitev, ki vključuje zgledovanje po bolj solidarnih državah z boljšim zdravstvenim sistemom, saj meni, da si Slovenci zaslužimo politični prevzem financiranja in organizacije zdravstva," je poudaril.

Po Muževičevih besedah je ministrica oseba z izrazito skromnimi kompetencami na področju zdravstvenega varstva: "Žal je sveto prepričana, da te kompetence presegajo znanje tujih in domačih strokovnjakov ter da se znanstvene raziskave motijo, ko dokazujejo, da bo s svojimi ukrepi povečala umrljivost prebivalcev Slovenije."

Mladi zdravniki Slovenije pa so pojasnili, da želijo pri spremembah zdravstvene zakonodaje sodelovati izključno vsebinsko in predvsem konstruktivno. Zato se "nimajo želje opredeljevati do kakršnihkoli političnih odločitev," so izpostavili. "Nas pa žalosti, da se skuša uveljavljati spremembe zakonodaje na hitro, brez celostnega pristopa in brez konsenza s stroko," so še opozorili.

Interpelacija brez podpore v sindikatu delavcev v zdravstveni negi in sindikatu zdravstva
Interpelacije pa ne v sindikatu delavcev v zdravstveni negi ne sindikatu zdravstva in socialnega varstva ne podpirajo. Po njihovem mnenju Kolar Celarčeva v nasprotju z njenimi predhodniki ne sliši samo zdravnikov, ampak tudi druge zdravstvene delavce.

Po mnenju predsednica sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelke Mlakar ministrovanje Kolar Celarčeve "kaže v smer pridobivanja večjega deleža finančne pogače za zdravje ljudi, skrb za odpravljanje čakalnih dob in pripravo zakonskih podlag za večjo in transparentnejšo ureditev zdravstvenega varstva". Kot je opozorila Mlakarjeva, vzbuja skrb delovanje nekaterih politikov, ki od ministrice zahtevajo zdravstveno reformo, obenem pa rušijo sleherni predlog, ki ni iz njihovih vrst.

V Sindikatu zdravstva in socialnega varstva Slovenije za zdaj še niso utegnili prebrati interpelacije. "Smo pa že povedali, da ministrico podpiramo, da izpelje zdravstveno reformo, kar pa je težko narediti, saj je nemogoče v enem mandatu narediti vse, kar so ji pustili njeni predhodniki zadnjih deset ali več let," je v izjavi poudarila generalna sekretarka sindikata Dragica Kekec.

A. Č., Sa. J.
Prijavi napako
Komentarji
Slo_v_k
# 07.07.2017 ob 09:42
nisem za sds, prav tako pa nisem za Milojko. Bolj nesposobne ministrice ze dolgo ni bilo...

reforme my ass
pobrisan
# 07.07.2017 ob 09:45
Podpiram. Ta ministrica je takrat, ko ji je tekla voda v grlo predstavila neke osnutke reforme, ki je bila bolj davčna reforma. Od takrat dalje se je spet vse skupaj ustavilo. Denar še vedno odteka v privat žepe.
patriot44x2
# 07.07.2017 ob 09:47
S tako hitrostjo kot se ta vlada in pa sploh ta ministrica lotreva reform. Bi ble te realizirane glih do leta 2097.
pozitiva
# 07.07.2017 ob 09:52
No, resnici na ljubo, ona ni ničesar slabega naredila, le pustila je, da drugi vodijo zdravstvo iz ozadja naprej ona pa za dobre denarce kimala z glavo. Takšne marionete že dolgo ni bilo v nobeni vladi - škoda pa je velika in polomija skoraj nepopravljiva.
matej pirnat
# 07.07.2017 ob 09:53
Ima kdo argumente, kaj je Miladojki uspelo v njenem ministrovanju?
Anar Hija
# 07.07.2017 ob 09:53
Vsa čast SDS-u, če ravno se z njihovo ideologijo ne strinjam.

Če bi bila SD ali Levica res levica, bi interpelacijo vložili oni. Tako so pa fake levica in jim gre zgolj za privilegije.

Ruši Miško to vlado, rušiiii!!!
cairns
# 07.07.2017 ob 11:38
SDS bo znova interpeliral Milojko Kolar Celarc

SDS ima prav.
To je najbolj nesposobna ženska v Sloveniji. Cmerar bi jo moral že zdavnaj zamenjat. Od reforme še nedno nič. Nič. Nič. Nič. Nič....................................
........................
Samo bla bla.
semaino
# 07.07.2017 ob 10:43
Cerar kako dolgo bos se scitil to operativno nesposobno, zensko brez vizije in z zvrhano mero napuha.
peacebok
# 07.07.2017 ob 10:20
Upam, da uspe. Žal ta ministrica nima nobenih idej (razen seveda kako povečati plače zdravnikom)
Resnica123
# 07.07.2017 ob 10:23
Preplačana in nesposobna, tako kot je to očitno njena ekipa. Važno da se je zdravniškemu sindikatu popustilo in dvignilo plače, potem pa konec.
Srečni Luka
# 07.07.2017 ob 09:57
Kako si drznejo, ko pa imamo etiko&moralo na oblasti, ki skrbijo za višje standarde po francosko; "Če nimajo kruha, pa naj jedo potico!"
ElTorro
# 07.07.2017 ob 10:50
Sicer se mi zdijo vse te interpelacije odveč, ker se itak že vnprej ve, da ne bo učinka (tudi političnega ne, kaj šele da bi koga dejansko odstavili)......ampak ta ženska je dejansko totalna katastrofa.
patriot44x2
# 07.07.2017 ob 10:05
gesan pusti ti Janšata on je tut svojga denarja vreden ja.
In sedaj ni na tnalu Janša ampak vlada nesposobnega Cerarja in njeni ministri. Ko oni rinejo v zgodovino jokate na muč, ko pa ti počneš isto je pa ok?
Ta vlada ni naredila ene same reforme! Čakalne vrste so se zmanjšale? Ja zakaj bi potem jaz moral čakati 4 mesece magnetno resonanco za hrbtenico?
dejneseri
# 07.07.2017 ob 09:42
interpelacija je dejansko ves domet sds politike...
STANE
# 07.07.2017 ob 14:42
najdise
Brecelj je zelo dober zdravnik in bi lahko šel v tujino,kjer bi lahko služil...kot so to naredili njegovi kolegi,pa noče.Kapo dol takšnemu zdravniku !
najdise
# 07.07.2017 ob 13:23
gorila

ne vem zakaj nisi odebeljil Desusa, sploh pa ne LDSa. Malo si pristranski, a ne, bi rekel tvoj Zoki.
Malo informacij o bljižni zgodovini ti ne bi škodilo, kdo je bil na oblasti.
Jaz osebno, sem v Drnovškovih časih napovedal, da bomo to enkrat drago plačali. Nekateri prijatelji, znanci se še danes ne pogovarjajo z mano, takrat se niso strinjali z mano, danes pa vidijo da sem imel prav, pa še vedno nimajo jajc da bi priznali. Za njih je za vse kriv JJ.
Za mene je tudi kriv JJ, predvsem zaradi tega da se ne umakne.
direndaj
# 07.07.2017 ob 10:42
Če bi hoteli imeti ministra, ki bi bi bil sposoben počistiti in reformirati zdravstvo bi morali najti človeka, ki nima družine in drugih svojcev in mu je preostalo še dve leti življenja zaradi resne bolezni. Tak bi mogoče imel jajca počistiti in reformirati zdravstvo.
Nihče pri zdravi pameti si ne bo upal drgniti v to osje gnezdo, pa naj bo še tak strokovnjak in poštenjak.
LasitusXVI
# 07.07.2017 ob 10:31
Sicer pa se na splošno dogaja točno tisto, kar so nekateri napovedali že med krizo. Tisti trenutek, ko bo okrevanje tujine preko izvoza iz krize potegnilo tudi slovensko gospodarstvo, bo popustila vsaka reformna navdušenost, ki je seveda že prej ni bilo. Leve vlade so z zadolževanjem ohranjale standard, ki se ga je narod navadil, sprejele pa niso niti ene resne reforme. In medtem, ko razni Mencingerji in Štiblarji bluzijo o tem, kako zgrešeno politiko so imeli vzhodnjaki in kako smo mi carji s svojim gradualizmom, so nas Čehi lepo ujeli in prehiteli, čeprav so bili pred desetletjem še krepko za nami. Nesposobnežev tega ranga ne potrebujemo več!
lamesa
# 07.07.2017 ob 10:03
a ta je še kar ministrica?

vlada status quo
designprologo
# 07.07.2017 ob 10:01
ZD:
=TOZD
=severni sosedje pravijo t.i. 'Gesundheitskolhozen'
=relikt socializma
=nastavljeni direktorji, politične povezave
=prelivanje denarja opravljenih storitev med programi in oddelki
=nesorazmerje timov in programov
=kadrovanja z namenom ustvarjanja osebnega omrežja
=v celjskem primeru odliv denarja iz ZD na občino
=priviligiran status napram zasebnikom, ki vlagajo v javno mrežo glede programov
=minusi, izgube
=nemotiviran kader, brezperspektivnost
=odpovedi sposobnih, odhodi v tujino in zasebništvo
=uporaba cenenih materialov, varčevanja
najdise
# 07.07.2017 ob 19:00
Res je trčila ob močan ceh, ampak nekdo bo temu moral narediti konec. Interpelacija je samo pesek v oči, z zamenjavo ministrice ne bomo naredili ničesar.
Narod bi moral prevzeti vajeti in ne pod vodstvom rdeče zvezde, ki jo bomo Svetlani položili na grob in ne pod vodstvom stranke, ki spreminja slovensko zgodovino.
Smo Slovenci in imamo našo slovensko državo, naša zgodovina se je začela leta 91 in tega leta bi morali rešiti vse težave, odstraniti vse sodnike, tožilce, politike, vodje bolnišnic, občinske sekretarje (današnja mladina sploh ne ve kaj to pomeni), direktorje podjetij (brez knjižice nisi mogel biti direktor) lahko bi našteval v nedogled...
Po 25 letih pa se sprašujemo zakaj ni reforme. žal ta revica ne more ničesar narediti, lovke so razpredene, interesi lahko odnesejo ministra, preveč denarja je v igri.
Edino rešitev vidim, da se državljani postavimo po robu in začnemo od začetka brez vseh priveskov na plečih.
the law1
# 07.07.2017 ob 17:54
@stari maček

20 letna anomalija se ne da popravit v treh letih,še kar nekaj ministrov bo moro trdno delati.Pa nekater pravite desnica je bila samo 6 let na oblasti,državo lahko porušiš v enem letu,nazaj gradiš pa 10 ali več let.

A mi prosim lahko razložiš kaj je zate anomalija našega zdravstvenega sistem. Edina anomalija, ki jo vidim jaz je ta, da imamo monopolno zdravstveno zavarovalnico. Tega ni nikjer v razvitem svetu.
ZETAC
# 07.07.2017 ob 10:37
Nekako v tem smislu gredo stvari pri nas: neka oseba na visokem položaju (minister, župan, poslanec....) dela slabo, vendar če ga kritizira nekdo, ki ni moj somišljenik, bom raje podprl to nesposobno osebo, kot pa da podprem tistega, ki opozarja na nepravilnosti....in potem se nekateri čudijo, da se stvari ne premaknejo nikamor...
nelon
# 07.07.2017 ob 10:16
OMNIC
čakalne vrste so se zmanjšale? ziviva v različnih državah?
pozitiva
# 07.07.2017 ob 10:12
gesan: državo imamo 26 let. Desnica je bila na oblasti samo 5 let. V teh letih je Slovenija imela največjo gospodarsko rast, vlda zdržala mandat do konca, minister Mate je pa bil interpeliran zato, ker so varnostniki pred globalom pretepli najstnika, ki je potem umrl. Pod to ministrico so se v bolnišnicah streljali! Otroci umirali! Cene pa nepuravnoteženo višale! Ne vem kaj hočeš s svojimi neobjektivnimi posti povedat? Levi politični tok pravite, da je bil dolg Slovenije pod JJ 7 miljard? Zdaj po Bratuškovi in Cerarju je 30 miljard! Sploh ne razumem te politične zaplankanosti. Poglejte dejstva.
garmond
# 07.07.2017 ob 10:01
Ta ministrica je bolj na strani zdravniškega ceha kot na strani pacientov, zato je ne podpiram.
SDS pa itak interpelira vsakega, bolj zaradi stalnega rušenja vlade, kot pa za kakšne višje cilje, kot recimo zagotoviti enakovreden dostop do zdravstvenih storitev, ne glede na socialno stanje bolnika.
Saj vemo zakaj so v SDS-u, za privatno zdravstvo in za privatne komercialne zavarovalnice. Kdor bo imel denar temu bo dosegljivo vse, ostalim pa se slabo piše.
RIZARNA TRST
# 07.07.2017 ob 11:45
Majhna miska se zelo hitro skrije. V Sloveniji nekateri drzavni usluzbenci in bivsi usluzbenci, so si pridobili premozenjsko korist in nobeden ne zeli preiskovati. Jankovic je vsaj bil v preiskavi, kar za druge Slovence ne velja. Bivsi kriminalist Marinsek Milan si je nakopal kar nekaj premozenjske koristi in vse prepisal svojemu bratu, ki zivi v Postojni.
Policist Miran Jerman s Skofij je bil najvecji hasisar brez sluzbe in je imel odprt kazenski postopek na Koprskem sodiscu. Bivsi krim. M.M. je cez noc uredil zaustavitev kazenskega postopka proti M. Jermanu, da je slednji lahko oblekel policijsko uniformo.
semaino
# 07.07.2017 ob 10:44
Cakalnih vrst ni, vsi smo pomrli.
reorah
# 07.07.2017 ob 18:32
Trčila je ob tako močan ceh, ki so mu na prvem mestu izključno njegovi sebični interesi in v katerem je koruptivnost tako "normalna" in tako prepredena, da ji ob vsakem koraku prileti troje polen pod noge...
stari maček
# 07.07.2017 ob 17:19
Žilne opornice niso iz njenega obdobja,pediatrična klinika pa sega daleč nazaj.
the law1
# 07.07.2017 ob 17:16
@xerces8

... pravi Miha Kordiš.

1.) Kako lahko preko zavarovalnice odteka denar iz javnega zdravstvenega sistema? Premijo ja plačuje vsak zavarovanec.
2.) Zasebne zavarovalnice? A sem kaj zamudil? Lahko "skenslam" ZZZS?


No, Kordiš je itak prvovrsten k**ten. Imamo monopolno ZZZS, ki je pod nadzorom države in denar odteka ven. To je samo še en dokaz, kaj naredi monopolno državno lastništvo.
xerces8
# 07.07.2017 ob 17:12
"Iz slovenskega javnega zdravstvenega sistema odtekajo sredstva, ampak ta sredstva odtekajo po legalni poti, skozi legalizirano privatizacijo slovenskega javnega zdravstva in skozi zasebne komercialne zavarovalnice, ki skubijo zavarovance,"

... pravi Miha Kordiš.

1.) Kako lahko preko zavarovalnice odteka denar iz javnega zdravstvenega sistema? Premijo ja plačuje vsak zavarovanec.
2.) Zasebne zavarovalnice? A sem kaj zamudil? Lahko "skenslam" ZZZS?
the law1
# 07.07.2017 ob 17:12
@RobiK3a

Zdravniki hočejo popopnoma privatizirati zdravstvo saj vidijo, da v privatiziranem zdravstvu zdravnikom pripade bistveno večji kos skupne pogače kot v javnem. Nasprotno ie seveda v privatiziranem zdravstvu 95 odstotkom bolnikov slabše kot danes, a kdo vpraša bolnike, posebej če nimajo dosti pod palcem...

Kakšno opranoglavsko nakladanje. Nizozemci imajo popolnoma privat zdravstveni sistem in po vseh kriterijih so številka ena v svetu oz. so tam skupaj s Švico, ki glej ga zlomka ima tudi privat zdravstveni sistem.
najdise
# 07.07.2017 ob 12:53
Sem delavec, odvisen od svojega delodajalca in države ki narekuje najin odnos. Po enostavni logiki bi moral biti levičar, se borimo za naše pravice. Žal se naša levica bori za pravice javnih uslužbencev in privilegirancev.
Pomislim, bom za srednjo opcijo. Ugotovim, da so bolj levi od levičarjev.
Se odločim za desnico, imeli so en mandat, takoj ukinili davek na plače, neke nalepke pri registraciji, uvedli dodatek za velike družine, takrat sem imel najvišjo bruto plačo kar sem delal v
Sloveniji.
Sedaj delam v tujini, mi je vseeno kaj se tukaj dogaja, ampak SDS me je razočarala, napredek je zelo pomemben, Magna in drugi tir, tega ne razumem.
Bomo šli 150 let nazaj in prevažali tovor z konjskimi vpregami, ne motijo nas naše zastarele lakirnice ki onesnažujejo in predvsem ubijajo delavce.
Napredek nekaj stane, ampak ima pozitivne učinke na prebivalstvo in okolje.
Zašel sem iz teme tega prispevka, se opravičujem, ampak motijo me te brezplodne interpelacije, ker s tem samo izgubljate svoje volivce.
cabbage
# 07.07.2017 ob 12:13
Zakaj se naši politiki ne držijo načela "raje ne narediti nič, kot pokvariti to kar je". In to bi lahko že od leta 91. Bi sigurno bolje živeli.
LasitusXVI
# 07.07.2017 ob 10:07
Za to, da se stvari po naravnem redu odvijajo naprej same od sebe, ne rabimo vlade. Če niso sposobni speljat nobene reforme, naj kar kolektivno odstopijo.
Krimsky
# 07.07.2017 ob 10:01
A so se že zmenili, koliko bo trajala interpelacija – 11, 12, 13, 14 ali 15 ur?
~
A ne bi rajši poskusili s 17? Lepa številka, prafaktor, ... ministrice tako ali tako NE morejo odstaviti, ... lahko pa vsaj postavijo rekord (v zgubljanju časa) ...
stari maček
# 07.07.2017 ob 17:50
20 letna anomalija se ne da popravit v treh letih,še kar nekaj ministrov bo moro trdno delati.Pa nekater pravite desnica je bila samo 6 let na oblasti,državo lahko porušiš v enem letu,nazaj gradiš pa 10 ali več let.
stari maček
# 07.07.2017 ob 17:28
Gantar je zadnji,ki bi opozarjal,imel.je možnost,je pa stisnil rep med noge,da ga ni sram kritizirati,naj se raje skrije in da.je tiho ko miška.
tron
# 07.07.2017 ob 16:29
"Kordiš pravi, da je interpelacija delo lobijev in je ne bodo podprli."

Eva vam, bodočo iskreno levico kot jo imamo že 25 let. Žegnal ga je sam Jankovič.
urle
# 07.07.2017 ob 16:24
Če bi bil tomaž Gantar človek, bi molčal in se skril v kot ter si rekel: bil sem minister, kaj je ostalo za mao!"... in ker so rezultati očitni, sedaj pljuva po vsem in vseh , ki so na tem položaju... sramota, da ga ni sram , ....duna....
Simba
# 07.07.2017 ob 16:05
oliva: "Težko bi katerikoli minister/ministrica naredil/-a kaj na tem področju, je preveč umazano, že temelji so gnili, zato se ne da samo s kozmetičnimi popravki ali da se vrže preprogo na umazanijo (medtem ko bi bilo kot rečeno potrebno že temelje zamenjat, ne sam tal)."

Lansko leto je obljubljala celovito reformo zdravstva - do začetka 2017 - da jo bo predstavila. No, sedaj smo v juliju in razen dodatne obdavčitve nas, državljanov ni od te reforme ni bilo ničesar.

V njenem času so se zgodile pediatrična klinika, žilne opornice, čakalne vrste, povišanje plač zdravniškim mačkom za 30% itd, itd itd...
in ti praviš da se ne da nič narediti ker je tako zamazano?
Kaj če bi izbrala pravi stavek in rekla bobu bob? Da je vse tako skorumpirano in prelobirano, da nek minister tega sam ne more naredit. In če je temu tako, da ta ministrica ni kos tej nalogi, bi od normalnega človeka pričakoval takojšen odstop, saj ni kos zadolžitvam, ki jih je prevzel. Sam ne! Je lažje vlečt plačo ministra in glumit glivo, kaj ne oliva?
u qratz
# 07.07.2017 ob 15:59
interpelacija,referendum,interpelacija,.
..........te se
stari maček
# 07.07.2017 ob 14:29
Kaj je pa Zofija SDS naredila,gungala se z Zidarjem in O.inštitu podražila do neba.
levak
# 07.07.2017 ob 14:15
SDS vložil interpelacijo, Milojka Kolar Celarc jo dojema kot priložnost za predstavitev uspehov...
---
... vseh firm, ki si na naš račun polnijo žepe. Nobena vlada do sedaj ni tega uredila. Se prileže kakšen evro poleg "mizernih" plač funkcionarjev.
dopisnik
# 07.07.2017 ob 13:21
Tokrat bo šlo, kot vse kaže, zares. SDS ima podporo SD in Desusa. Tokrat bo Milojka padla. Če bo Cerar trmoglavil in jo na vsak način skušal zaščititi (kar pa je glede na njegov karakter skoraj neverjetno), lahko pade tudi vlada.
Zna biti, da bo zadeva rešena po že utečeni praksi. Milojka bo nepreklicno odstopila. Kot žrtev seveda. :))))
stanolio
# 07.07.2017 ob 13:03
Še nisem slišal nobenega boljšega predloga reforme s strani SDS. Ko bodo nastopili s tem in argumenti kako bodo oni uredili zdravstvo se naj začnejo pogovarjati, samo rušiti je otroško početje.
smeško 562
# 07.07.2017 ob 12:12
Kenda še ni šel? kako se ščiti ljudi če so prave barve. Kljub dokazani nesposobnosti.
direndaj
# 07.07.2017 ob 10:25
Kar se mene tiče bi tale Milojko moral leteti že včeraj.
Kekci iz $d$ pa naj se pred vlaganjem interpelacij najprej naučijo šteti. Kakšen smisel ima interpelacija, če nimaš zadostne podpore? Brezplodno trošenje časa in denarja. Zračunajte koliko so stale vse njihove interpelacije do sedaj. Pa niti ena ni bila uspešna.
Kaj ni janez podrobil zoranu, da se mora najprej naučiti šteti, če hoče sestaviti vlado?
Zorkey
# 07.07.2017 ob 09:47
Nič novega.
Kazalo