V Borovnici je v prvem letošnjem polletju živelo isto število moških in žensk. Foto: MMC RTV SLO
V Borovnici je v prvem letošnjem polletju živelo isto število moških in žensk. Foto: MMC RTV SLO

Izsledki statističnega raziskovanja o prebivalstvu Slovenije, ki ga izvaja statistični urad (Surs), kažejo, da je 1. julija v naseljih z manj kot 100 prebivalci skupaj živelo blizu 136.000 ljudi. Vsak četrti prebivalec Slovenije pa je živel v enem od sedmih naselij z najmanj 20.000 prebivalci (poleg Ljubljane še Maribor, Celje, Kranj, Velenje, Koper in Novo mesto).

Raziskava je še pokazala, da v občinah Osilnica in Kostel ni bilo nobenega naselja s 100 ali več prebivalci. Poleg omenjenih dveh občin je bilo 1. julija še 13 takih, katerih naselja so imela povprečno manj kot 100 prebivalcev.

Več izbire za ženske
Sredi leta je bilo v Sloveniji 12 naselij, v katerih so živele le ženske, in 20 takih, v katerih so živeli samo moški. Občina Kostel je imela sedem naselij s prebivalci le enega spola, kar je največ med vsemi občinami. Največje po številu prebivalcev s prebivalci le enega spola pa je bilo naselje Gorenje Kališče v občini Velike Lašče, kjer je živelo pet moških.

Največji med naselji, v katerih je bilo število moških in žensk povsem enako, pa sta bili Jagodje v občini Izola z 2.212 prebivalci in Borovnica v občini Borovnica z 2.166 prebivalci, še navaja Surs.
Od skupno 6.031 naselij v Sloveniji jih je bilo sredi letošnjega leta 62 brez prebivalcev, 85 pa jih je imelo manj kot pet prebivalcev.