Delovanje MZZ-ja bi bilo brez dogovora z MF-jem ogroženo. Foto: BoBo
Delovanje MZZ-ja bi bilo brez dogovora z MF-jem ogroženo. Foto: BoBo
Če se bodo MZZ-ju dodatno črtala sredstva, bo to pomenilo, da se država odpoveduje zunanji politiki, meni zunanji minister Erjavec. Foto: BoBo

"Če dogovora ne bi bilo, ne bi privolil v proračun," je zatrdil minister. MZZ je imel več pogovorov s predstavniki finančnega ministrstva. "Opozorili smo, da bi zmanjšanje sredstev lahko ogrozilo delo ministrstva. Predlagal pa sem, da bi določene proračunske postavke, vezane na mednarodne obveznosti države, prenesli na finančno ministrstvo," je povedal Erjavec, ki je trenutno v Rusiji.

Po njegovem mnenju te postavke tudi sodijo na finančno ministrstvo, saj gre za obveznosti, ki so povezane z državo, in ne neposredno z delom MZZ-ja. To so namreč članarine v različnih mednarodnih organizacijah, kot so ZN in OECD. "To niso članarine MZZ-ja, temveč članarine Slovenije. Zato smo sklenili dogovor, da vse tovrstne članarine poravna finančno ministrstvo," je razložil Erjavec.

Ogroženo bi bilo delovanje MZZ-ja
Državni sekretar na MZZ-ju Igor Senčar je v sredo na seji odborov DZ-ja za zunanjo politiko in zadeve EU-ja dejal, da na ministrstvu ocenjujejo, da bo dolg zaradi plačila mednarodnih obveznosti konec leta znašal 12 milijonov evrov. Brez dogovora s finančnim ministrstvom bi sicer v letu 2014 primanjkljaj MZZ-ja znašal več kot 24 milijonov evrov. Kot je dejal Senčar, bi bilo na ta način ogroženo delovanje ministrstva.

Ravno zaradi te ogroženosti so bili člani obeh odborov zelo kritični do Erjavca, ker je privolil v tak predlog proračuna. Iz vrst opozicijskih poslancev je bilo slišati celo, da je ogrožena suverenost države. Odbora sta tako sprejela sklep, v katerem vlado pozivata, naj se plačilo članarin in drugih obveznosti z MZZ-ja prenese na finančno ministrstvo.

"Če se bodo črtala sredstva, se država odpoveduje zunanji politiki"
Če ne bi bilo dogovora s finančnim ministrstvom, bi morali na MZZ-ju zmanjšati število zaposlenih in odpovedati določene najemne pogodbe, je dejal Erjavec. "Če bo finančno ministrstvo spoštovalo dogovor, pa ne bi smelo priti do težav, in menim, da ta dogovor velja," je dejal. Če bi se kljub temu v prihodnosti črtala sredstva MZZ-ja, bi to po Erjavčevem mnenju pomenilo, da se država odpoveduje zunanji politiki.