Venec v spomin padlim v osamosvojitveni vojni (foto: BoBo). Foto:
Venec v spomin padlim v osamosvojitveni vojni (foto: BoBo). Foto:
Borut Pahor, Pomnik padlim v vojni za Slovenijo '91
Predsednik republike je položil venec k Pomniku padlim v vojni za Slovenijo '91. Foto: BoBo
Videonagovor Alenke Bratušek ob dnevu državnosti, 25. 6. 2014
Bratuškova v poslanici poudarja, da smo v zadnjih 20 letih naredili pomembne korake naprej, kljub temu pa pred nami ostajajo številni izzivi. Foto: Vlada RS
Zvonko Černač
Podpredsednik stranke Zvone Černač je prebral govor Janeza Janše, ki je zapisal, da je pogum Slovencev ob osamosvojitvi občudoval ves svet. Foto: BoBo

K spomeniku padlim v vojni za Slovenijo '91, ki stoji na ljubljanskih Žalah, je Pahor ob postroju častne garde Slovenske vojske položil venec, pridružili pa so se mu tudi obrambni in notranji minister Roman Jakič in Gregor Virant ter načelnik Generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič in generalni direktor policije Stanislav Veniger.

Na Trdinovem vrhu na Gorjancih se je ob 10. uri začela skupna maša za domovino, s katero so počastili dan državnosti Slovenije in tudi sosednje Hrvaške. Skupaj so maševali novomeški škof Andrej Glavan, šentjernejski župnik Anton Trpin in hrvaški grkokatoliški župnik Mile Vranešić.

Predsednik z upanjem na lepo prihodnost
"Želim vam, da osrednji državni praznik praznujete vzneseno in optimistično, s trdno vero v lepšo prihodnost," je predsednik Pahor zaželel v izjavi za javnost ob dnevu državnosti.

Po njegovem mnenju ima Slovenija danes priložnost, da se sama izkoplje iz socialnih, moralnih in gospodarskih težav. "Imamo dovolj poguma, izkušenj in znanja, da pomembne izzive, ki so pred nami, skupaj premostimo", je dejal predsednik Pahor in dodal: "Razumem mešane občutke, ki naše državljane prevevajo ob osrednjem državnem prazniku. A prizadeval si bom, da bomo strnili moči naroda in skupaj napisali novo poglavje slovenske prihodnosti."

Premierka zadovoljna, ker smo ohranili suverenost
Predsednica vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek je v videonagovoru ob dnevu državnosti poudarila, da je Slovenija v zadnjih 20 letih naredila velike korake naprej, a pred njo kljub temu ostajajo še številni izzivi, ki jih "bomo morali premagati, če bomo želeli izboljšati življenjski standard in ustvariti državo in družbo, ki bo sposobna zaščititi najbolj ranljive".

Slovenija pa mora po oceni Bratuškove ohranjati suverenost pri sprejemanju odločitev, pri čemer je pomembno, da v državo ne pride "trojka". "Ker če bi odločitve v državi sprejemala trojka, bi bila država bistveno drugačna. Veliko ljudi bi ostalo brez dela, nižje bi bile pokojnine, šola ne bi bila več brezplačna," je poudarila.

"Za ohranjanje slovenske suverenosti je potreben pogum in mi ga imamo," je še dejala, državljanom pa čestitala ob dnevu državnosti.

Ob dnevu državnosti prireditev na Polževem
Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je prireditev ob dnevu državnosti organiziralo na Polževem pri Višnji Gori, potekala pa je v soorganizaciji z občinami Ivančna Gorica, Grosuplje in Dobrepolje. Nanjo je prišlo nekaj vidnih obrazov SDS-a, vojaški vikar Jože Plut in ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik, ki je predtem na Polževem daroval mašo.

Podpredsednik stranke Zvone Černač je prebral govor Janeza Janše, ki je zapisal, da je pogum Slovencev ob osamosvojitvi občudoval ves svet. Dodal je, da v zgodovini vsakega državotvornega naroda obstaja točno določen čas, ki je omogočil, da je neki narod postal suveren, tak čas, običajno vezan na dogodke, ki so omogočili osamosvojitev, pa narodi častijo kot nekaj svetega.

Za Slovence posebno izstopajo dnevi vojne za Slovenijo, je zapisal Janša, ki je poudaril, da svoje govorijo številke. JLA je agresijo na Slovenijo začel z enotami, ki so skupaj štele 22.000 pripadnikov. Umrlo jih je 48, enote teritorialne obrambe pa so jih v spopadih zajele 2.663, prostovoljno jih je na slovensko stran prebegnilo več kot 3.000, je spomnil Janša. Slovenska vojska pa je imela devet mrtvih, policija štiri mrtve, JLA je zajel zgolj enega častnika TO-ja.

Številne čestitke tudi iz tujine
Iz urada predsednika republike so sporočili tudi, da predsednik ob dnevu državnosti prejema številne čestitke iz tujine. Tako mu je čestital tudi papež Frančišek, ki je zapisal, da želi ob državnem prazniku prenesti želje, naj v Sloveniji vladajo vrednote, kot sta bratstvo in mir, ter vsem Slovencem želi srečo in uresničitev njihovih želja.

V imenu ameriških državljanov je predsedniku pisal ameriški predsednik Barack Obama, ki je zapisal, da ZDA cenijo tesno prijateljstvo med državama, predvsem ob spopadanju z izzivi sodobnega časa. Izrazil je ponos, da smo zavezniki v zvezi Nato, ter poudaril prispevek Slovenije k ohranjanju miru, posebej na območju Zahodnega Balkana.

Nemški predsednik Joachim Gauck mu je čestital za prizadevanja za izpeljavo reform in dodal, da Slovenija s svojim delovanjem prispeva k takšni Evropi, ki bo svojim državljankam in državljanom tudi v prihodnje zagotavljala mir, stabilnost in blaginjo. Predsedniku republike je iskrene čestitke ob državnem prazniku posredoval tudi japonski cesar Akihito.

23 let mlade države
V Sloveniji 25. junija, na dan, ko je pred 23 leti slovenska skupščina razglasila Temeljno listino o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, praznujemo dan državnosti, ki je hkrati dela prost dan. Listina je temeljni pravni akt, na podlagi katerega je bila po predhodnem plebiscitu izvedena osamosvojitev.

Dan po sprejetju listine je na Trgu republike v Ljubljani v čast osamosvojitve potekala slovesnost, dan pozneje pa se je začela desetdnevna vojna, ki se je končala z umikom JLA s slovenskega ozemlja.