Glasovanje o tem, ali so predlogi SDS-a primerni za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci opravili v petek. Foto: BoBo
Glasovanje o tem, ali so predlogi SDS-a primerni za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci opravili v petek. Foto: BoBo

V SDS-u so prepričani, da je novela potrebna zaradi podaljšanja pedagoškega procesa tudi v večerne ure in zahtevane večje navzočnosti na predavanjih, s tem pa nekateri študenti ne morejo izkoristiti subvencionirane študentske prehrane. Tomaž Lisec (SDS) je uvodoma poudaril, da s predlogom zakona ne rušijo sistema, predlog pa tudi nima finančnih posledic za državni proračun.

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak pa je opozorila, da to ne drži. Po podatkih Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) je izračunala, da bi podaljšanje časa uporabe subvencionirane prehrane za dve uri, do 22. ure stalo 1,2 milijona evrov, je pojasnila ministrica.

SDS-u očitajo dvoličnost
Predloga ne bo podprl DeSUS. Po besedah poslanke Jane Jenko je paradiranje s takimi všečnimi zakoni nesprejemljivo. Spomnila je, da je ŠOS že lani predlagal podaljšanje časa uporabe bonov, a SDS tega ni podprl.

Tudi Marija Babič (SD) je poudarila, da je ravno SDS avtor trenutne ureditve, med sprejemanjem zakona za uravnoteženje javnih financ pa je ŠOS uporabil enake argumente kot zdaj SDS, a so ga takrat preslišali.

Vojka Šergan iz SMC-ja je poudarila, da je časovno omejitev med drugim spodbudilo to, da je bil velik delež subvencij uporabljenih prav ponoči. Študentje so tako jedli predvsem hitro hrano, kar pa ni glavni namen subvencioniranja, je dodala.

Da so predlagatelji dvolični, je menil tudi Miha Kordiš iz ZL-ja, ki bo ukrep sicer podprl. "A male napredne stvari še nikoli niso ničesar zares rešile in tako tudi današnji predlog ne rešuje študentske problematike," je dejal.

Predlog novele pa podpirata NSi in ZaAB. Iva Dimic (NSi) se je vprašala, zakaj bi sploh z zakonom omejevati časovni okvir uporabe bonov. Podobno je menila Mirjam Bon Klanjšček (ZaAB).

Več pregleda nad notarji in odvetniki
Poleg omenjenega predloga si v SDS-u želijo spremembe zakona o socialnovarstvenih prejemkih. Predlagajo odpis zaznambe na nepremičnini za prejemnike varstvenega dodatka in tudi obveznost vračanja prejete pomoči iz dediščine prejemnika.
V DZ-ju bodo obravnavali tudi njihova predloga za dopolnitev zakona o notariatu in dopolnitev zakona o odvetništvu. Poglavitna rešitev predvideva, da tudi notarji, odvetniki in odvetniške družbe sestavijo letno poročilo in ga javno objavijo, to bi po mnenju SDS-a zmanjšalo obseg sive ekonomije.

Gre za manjše spremembe zakonov, vlada pa je že povedala, da nobenega od predlaganih zakonov ne podpira.

Glasovanje o tem, ali so vsi predlogi primerni za nadaljnjo obravnavo, bodo poslanci opravili v petek.