V SDS-u so prepričani, da so zaupni podatki potrebni za delo DZ-ja. Foto: BoBo
V SDS-u so prepričani, da so zaupni podatki potrebni za delo DZ-ja. Foto: BoBo

skuša SDS doseči, da varovanje zaupnih bančnih podatkov ne bi veljalo za banke, ki so bile podržavljene. Večina poslancev temu ni naklonjena.

V SDS-u menijo, da bi s predlagano novelo nekateri doslej zaupni bančni podatki lahko postali dostopni za potrebe dela DZ-ja ter njegovih delovnih teles in preiskovalnih komisij. Eno takih komisij, ki naj bi pregledovala nepravilnosti v bančnem sistemu, bo DZ tudi na zahtevo poslancev SDS-a odredil ta petek.

Predlog novele zakona o bančništvu bo najbrž pot končal že v prvi obravnavi, saj so SDS-ovemu predlogu naklonjeni le v SDS-u in NSi-ju, medtem ko v drugih poslanskih skupinah opozarjajo, da je to področje ustrezno urejeno z nedavno sprejeto novelo zakona.

Marko Pogačnik (SDS) je povedal, da so se za ponovno vložitev predloga spremembe zakona o bančništvu odločili, ker je Slovenija že dvakrat na račun davkoplačevalcev sanirala bančni sistem. Zadnja sanacija je stala več kot pet milijard evrov.

"V SDS menimo in smo hkrati prepričani, da bi bilo pošteno do davkoplačevalcev, da bi izvedeli, za kakšne namene se porablja njihov denar," je dejal in dodal, da se v SDS-u zavedajo pomembnosti tajnosti in zaupnosti bančnih podatkov, "vendar smo prepričani, da bi, če je vključen davkoplačevalski denar, zakonodaja morala omogočati vpogled v določen del podatkov."

Vlado in del opozicije SDS ni prepričal
Državni sekretar na finančnem ministrstvu Metod Dragonja je ob tem pojasnil, da je DZ konec marca sprejel nov zakon o bančništvu, ki bo začel veljati 13. maja, zato bi predlagane SDS-ove spremembe veljale le, če bi bil predlog zakona uveljavljen pred tem.

Spremembe vlada ne podpira, saj meni, da je obstoječa ureditev ustrezna, organom odkrivanja in pregona pa omogoča razkritje podatkov, ki jih potrebujejo za ugotavljanje odgovornosti v primeru nepravilnosti pri bančnem poslovanju. "Vsak poseg v bančno tajnost bi namreč moral biti podvržen natančnim pravilom in pogojem, ki bi morali biti izpolnjeni ter vezani na dejanske pristojnosti DZ-ja," je opozoril.

Predlog SDS-a podpirajo zgolj poslanci NSi-ja, medtem ko v preostalih poslanskih skupinah menijo, da je neustaven, nesorazmeren poseg v bančno tajnost oz. bi omogočal strankarsko manipuliranje s tajnimi bančnimi podatki.

Poslanci naklonjeni eZdravju
Poslanske skupine so že predstavile tudi stališča do predloga novele zakona o zbirkah podatkov s področja zdravstvenega varstva, ki naj bi v najkrajšem mogočem času omogočil vpeljavo preizkušenih rešitev iz projekta eZdravje na nacionalni ravni.

Ta naj bi zagotovil delovanje in uporabo sodobnega sistema informacijske tehnologije ter dostopnost in zasebnost podatkov za storitve eZdravja, ki jih je treba vpeljati na nacionalni revni. Večina poslancev je predlogu v prvi obravnavi napovedala podporo, le v NSi-ju so dejali, da ga ne bodo niti podprli niti mu ne bodo nasprotovali. Odločanje o tem, ali je predlog primeren za nadaljnjo obravnavo v DZ, bo v petek.