Milivoj Vukadinović je po 63 dneh pred stavbo DZ-ja končno doma. Foto: MMC RTV SLO
Milivoj Vukadinović je po 63 dneh pred stavbo DZ-ja končno doma. Foto: MMC RTV SLO

Gre za delavca tiskarne Čukgraf, ki sta že več kot leto in pol brez plače oziroma bolniškega nadomestila, čeprav sta zaposlena. Da sta oba delavca dobila izplačano bolniško nadomestilo za nazaj in da ga bosta dobivala tudi v prihodnje, je plod dela brezplačne pravne pomoči, ki jima jo je uredila varuhinja človekovih pravic.

"Pravni tim zavoda za brezplačno pravno pomoč, konkretno Klemen Babnik, je našel odločbo ustavnega sodišča. /.../ Ta določa, da je delavec upravičen do izplačila bolniških neposredno od države kadar zataji delodajalec tako za nazaj kot za naprej," pojasnjuje Klemen Jaklič z zavoda za brezplačno pravno pomoč.

Delavca bosta svojo pravno bitko sicer nadaljevala, saj sta dobila izplačano le bolniško nadomestilo, ne pa tudi zamudnih obresti in regresa, ki ga zahtevata. "Zahtevala bova odškodnino od države," pojasnjuje Milivoj Vukadinović in dodaja, da sta bila pred parlamentom kot dva psa, obravnavana na nečloveški način, najprej v mrazu, potem pa še na vročini, na kateri sam sploh ne bi smel biti, zaradi česar se boji posledic.

V petek začne sicer veljati novi zakon o delovnih razmerjih, ki prinaša spremembe na tem področju: po novem bodo delavci v takšnih primerih dobili bolniško nadomestilo od države. A izplačila za nazaj ta zakon kljub ustavni odločbi ne predvideva. "Mislim, da gre za očitno neskladje. Zakon bi moral biti napisan na način, da dovoljuje delavcem neposredno izterjavo teh socialnih minimumov tudi za nazaj," je še prepričan Jaklič.

Delavca dobila nadomestilo
Delavca dobila nadomestilo