Predsednik republike Borut Pahor je za četrtega kandidata za ustavnega sodnika prisluhnil predlogom političnih strank. Foto: BoBo
Predsednik republike Borut Pahor je za četrtega kandidata za ustavnega sodnika prisluhnil predlogom političnih strank. Foto: BoBo

Tako je vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša dejal, da poslanci DeSUS-a podpirajo Marijana Pavčnika, Mateja Accetta in Klemna Jakliča. Glede četrtega kandidata pa so v DeSUS-u podali svoj predlog, a ga Pahor ne bo upošteval, saj ima, tako Jurša, v mislih drugega kandidata, ki pa si ne more obetati podpore poslancev.

Poslanec NSi Matej Tonin je po posvetu s Pahorjem dejal, da Pahor še nima četrtega kandidata, zato od strank pričakuje, da bodo predlagale svoje. V NSi-ju so mu predstavili imena štirih kandidatov, ki so jih pripravljeni podpreti. Eden izmed njih je Jaklič, imen preostalih pa Tonin ni želel razkrivati.

Očitki o politični trgovini
V poslanski skupini nepovezanih poslancev po besedah njenega vodje
Bojana Dobovška ne podpirajo nobenega izmed treh omenjenih kandidatov. "Od kandidatov pričakujemo delo v sodni veji oblasti in to, da jim je izvolitev vrh kariere. Dva od kandidatov sta premlada ter nimata ustrezne sodniške službe in kariere," je dejal Dobovšek in dodal, da skupino nepovezanih poslancev najbolj moti videz političnega "kupčkanja" ob usklajevanju imen, kar ne bo pripomoglo k ugledu sodišča.

Podobne pomisleke imajo tudi v ZL-ju, ki menijo, da je politična trgovina s kandidati za ustavne sodnike in fiskalni svet očitna, zato so Pahorju predlagali, da imenovanje ustavnih sodnikov prestavi na aprilsko sejo. V nasprotnem primeru "bomo namreč izvolili dve tretjini ustavnih sodnikov v okoliščinah, ko bo na njihovo izvolitev padla senca politične trgovine," je dejal Luka Mesec. Napovedal je, da se bodo poslanci ZL-ja vzdrževali glasovanja, če bosta imenovanji članov fiskalnega sveta in novih ustavnih sodnikov potekali na isti seji.

Vodje poslanskih skupin SMC, SDS in SD so posvet o kandidatih za ustavne sodnike s predsednikom republike opravili že v torek.