Nekatere koroške svobodnjake še vedno motijo dvojezične table. Foto: BoBo
Nekatere koroške svobodnjake še vedno motijo dvojezične table. Foto: BoBo

Vidni član koroških svobodnjakov (FPK), nekdanji vodja pisarne Jörga Haiderja, Harald Dobernig je v soboto dvignil politično temperaturo na avstrijskem Koroškem.

Na slovesnosti Koroške brambovske zveze je med drugim izjavil, da koroški Slovenci "niso pravi Korošci" in da bi bilo treba okrepiti boj proti slovenščini, je poročal Kleine Zeitung. Njegove izjave so seveda naletele na ostre kritike.

"Lahko bi dobili občutek, da na Koroškem živi več Slovencev kot pa pravih Korošcev," je dejal Dobernig na sobotni slovesnosti koroških brambovcev pred obletnico koroškega plebiscita 10. oktobra. Komaj 32-letni Dobernig je sicer član deželnega sveta oziroma koroške vlade, pristojen za finance.

"Moramo se močneje izražati, boriti in pisati pisma bralcev, sicer bodo vsi mislili, da so na Koroškem le še predstavniki Slovencev," je opozoril zbrano občinstvo in pozval proti dvojezičnosti na Koroškem.

Rešitev glede postavitve dvojezičnih tabel na avstrijskem Koroškem je med drugim označil za "začetno drogo", saj da ima slovenska stran "še številne zahteve, ampak zdaj bi moralo biti tega konec".

Koroški Slovenci zahtevajo odstop Doberniga
Predstavniki slovenskih organizacij na avstrijskem Koroškem so Doberniga zaradi izjav, da koroški Slovenci niso pravi Korošci, pozvali k odstopu. "Skrajni čas je, da odstopi," je za avstrijsko tiskovno agencijo APA izjavil Rudi Vouk iz Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS). "Neverjetno je, da nekdo, ki je tako omejen, postane deželni svetnik. Koroška si zasluži kaj boljšega od tako zaplankanega politika," je dejal Vouk.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO) Marjan Sturm pa je Dobernigove izjave označil za absurdne. "Ta človek je zrel za odstop. K temu ni moč dodati kaj več. Odstopiti mora," je dejal Sturm.

Predsednik Skupnosti koroških Slovencev (SKS) Bernard Sadovnik tudi ni skoparil s kritikami. Izjave Doberniga so po njegovih besedah "v nasprotju z duhom, v katerem smo lani dosegli dogovor o dvojezičnih tablah". "V nasprotju je tudi z voljo 10. oktobra, ko je prišlo do skupne odločitve za domovino Koroško. Za take izjave danes ni več prostora," je dejal Sadovnik.

Protest slovenskega veleposlanika
Pri avstrijskem zunanjem ministrstvu je zaradi izjav Doberniga protestiral slovenski veleposlanik na Dunaju Aleksander Geržina, ki je dejal, da je šokiran.

"Te izjave kažejo, da tako gospod Dobernig kot njegovi bojevniki niso prešli miselnosti masovnega gibanja iz 30. in 40. let prejšnjega stoletja, ki je povzročilo veliko gorja. Očitno Dobernig zaradi močvirja, v katerem se nahaja trenutno, išče druga področja, da preusmeri interes javnosti na temo, ki zgleda, da na Koroškem še vedno prime," je dejal Geržina.

Geržina je tudi spomnil, da so Dobernig in njegovi koroški svobodnjaki (FPK) v velikih težavah zaradi finančnih malverzacij v povezavi s korupcijskim škandalom okoli banke Hypo Alpe Adria, v katerem so bile pravkar izrečene tudi obsodbe proti številnim deželnim politikom.

"Očitno je tudi to del taktike omenjenega gospoda, da preusmeri pozornost javnosti pred 10. oktobrom," je še dejal Geržina in izrazil pričakovanje, da bo zvezna vlada reagirala hitro.

Kritiziral ga je tudi državni sekretar Josef Ostermayer, ki je bil glavni pogajalec pri iskanju rešitve za vprašanje dvojezičnih tabel. Svetoval mu je, naj se "uči zgodovine in pokaže več spoštovanja do ustave". Koroški Slovenci so "povsem jasno Korošci in to z veliko prednostjo dvojezičnosti in vsidranosti v dve kulturi", ga je podučil.

Kritike tudi iz nasprotnega političnega tabora
Vodja socialdemokratov (SPÖ) na Koroškem Peter Kaiser je Dobernigove izjave označil za grozljive in dejal, da bi jih morali najostreje zavrniti, saj so sramotne za Koroško in celotno Avstrijo. Skrb vzbujajoče pa je tudi to, da ima tako mlad človek tako nazadnjaške poglede.

Kaiser je kritiziral tudi deželnega glavarja Gerharda Dörflerja, predsednika koroških svobodnjakov, saj meni, da Dobernig škodi tudi gospodarskim in dobrososedskim odnosom s Slovenijo in Italijo.