Več vstajniških gibanj in organizacij je pozvalo državljane in državljanke na protest proti plenjenju državne lastnine. Foto: BoBo
Več vstajniških gibanj in organizacij je pozvalo državljane in državljanke na protest proti plenjenju državne lastnine. Foto: BoBo

Ko minister te vlade javno pove, kako bo svojemu nadzorniku naročil, kako naj glasuje, to pove, da ne razume slovenskih zavez OECD-ju, ne razume pa niti slovenskega zakona o gospodarskih družbah. Vpliv na nadzornike je kazniv.

Marko Golob, Solidarnost
Četrtkov protestni shod podpirajo tudi Društvo slovenskih pisateljev in stranki v nastajanju Solidarnost. Na fotografiji: Veno Taufer in Andrej Rus. Foto: BoBo

S povečevanjem krize upravljanja je padla boniteta države – to je jasna korelacija.

Andrej Rus, FDV
Protestna tiskovna konferenca vstajniških gibanj pred DZ-jem. Koliko bo protetsnikov v četrtek, vstajniki niso hoteli napovedovati. Foto: BoBo
Vstajniki proti spornemu kadrovanju

"V Sloveniji očitno nimamo več demokracije. Imamo pluralizem oligarhij. Soočeni smo z mnoštvom plenilskih interesnih združb, ki izkoriščajo propadanje slovenskih političnih elit. To ni več demokracija, to je pingvinokracija. Vlada je bodisi del polkriminalnih združb ali pa je povsem nemočna v obrambi pred temi združbami, zato je odgovornost za obrambo države padla na vsakega izmed nas, navadnih državljank in državljanov," so zapisali v VLV-ju in državljane pozvali, naj se jim pridružijo v četrtek ob 17. uri pred državnim zborom.

Kmalu 6. vstaja
Ocene o številu udeležencev protesta Lubej ni hotel napovedovati. "Imamo vzvode, ki jih imamo, nimamo svojih avtobusov, nimamo svojih registriranih članov, ki bi na shode vozili sorodnike in prijatelje, gre za nov val protestnega gibanja, ti valovi bodo čedalje večji. 6. vstaja bo kmalu," je napovedal.
Protesta ne bodo prijavili
Četrtkovega protesta ne bodo prijavili policiji. "Za nas gre za ustavno pravico do zborovanja, ki jo bomo izkoristili," je pojasnil in dodal, da VLV-ja jutri ne bo na sestanek z notranjim ministrom Gregorjem Virantom.
Dialog s civilno družbo je "blef"
Pozval pa ga je na sestanek s koordinacijo gibanj, ki se bo "oblikovala po receptu, ki ga bodo določila sama ta gibanja". Z ministrom se hočejo sestati, saj si želijo, da bi zakon o javnih zbiranjih to omogočil na demokratičen način, brez birokratskih ovir in nemogočih finančnih zahtev. Na novinarsko vprašanje, kakšen je dialog z državno sekretarko za vzpostavitev dialoga s civilno družbo, je Lubej odvrnil, da "vlada nima sekretarke za stike s civilno družbo, ampak delovno mesto za Pozitivno Slovenijo. To je blef."

Nihče v Sloveniji več ne more reči, da ne vidi, kako se pleni. In nihče v Sloveniji več ne more reči, da ne ve, da se pleni njegovo premoženje. Kdor si še zmeraj zatiska oči ali se slepi z že žaljivo podcenjujočimi in predrznimi manipulacijami ali s političnimi barvami plenilcev, bo pač zelo težko pogledal v oči svojim otrokom in vnukom, ki bodo ostali brez dediščine in perspektive ... Resda je naša domovina z vsemi naravnimi danostmi, z izjemnim geostrateškim položajem in zapravljenimi priložnostmi na kolenih. Res pa je tudi, da smo za to kot njeni lastniki krivi tudi sami, saj smo predolgo verjeli lažem vsakokratnih lopovov v vseh treh vejah oblasti, ki so nas prepričevali, da so pravzaprav večji lopovi od njih neki drugi lopovi v ozadjih.
Pisatelj Vlado Žabot


Skrbijo le za službe strankarskih kadrov

Številna podjetja, v katerih ima država prevladujoči ali kontrolni delež, delujejo pod svojim potencialom, za kar je krivo predvsem katastrofalno upravljanje teh podjetij, je na protestni novinarski konferenci pred DZ-jem novinarje nagovoril Marko Golob, nekdanji član AUKN-ja in član Odbora za pravično in solidarno družbo (OPS) in stranke Solidarnost. "Upravljanje ne zasleduje strateških in poslovnih ciljev, temveč skrbi predvsem za zagotavljanje dobro plačanih služb za strankarske kadre in izčrpavanje denarnega toka podjetij za osebno in strankarsko plenjenje," je opozoril in poudaril, da Slovenija s tem odkrito krši sprejete smernice upravljanja državnih podjetij, h katerim se je zavezala s članstvom v OECD-ju.

Moralno in strokovno najboljše ljudi v državna podjetja!
Zahtevajo, da se razgalijo, onemogočijo in odstranijo interesne skupine, ki so nam ugrabile državo, pokradle naše skupno premoženje, osiromašile prebivalstvo in vzele prihodnost mladim. Zahtevajo, da državna podjetja vodijo strokovno in moralno najboljši in neoporečni ljudje, zahtevajo jasna merila pri izboru kadrov, transparentne cilje za vsako državno podjetje ter preglednost poslovanja, je našteval Golob.

Golob opozoril Erjavca, da je vpliv na nadzornike kazniv
"Ko minister te vlade javno pove, kako bo svojemu nadzorniku naročil, kako naj glasuje, to pove, da ne razume slovenskih zavez OECD-ju, ne razume pa niti slovenskega zakona o gospodarskih družbah. Vpliv na nadzornike je kazniv!" je prvaka DeSUS-a Karla Erjavca opozoril Golob in dodal: "Če je rešitev problema, da tujci upravljajo naše firme, potem naj še našo državo upravljajo," je končal Golob.

K protestu še pozivajo iz Koordinacijskega odbora kulture Slovenije, Delovsko-pankerske univerze, Civilne iniciative SRP - Slovenija, resnica, poštenje! in TRS.


Rus: Politične stranke niso država
Podpornik Solidarnosti in predavatelj na Fakulteti za družbene vede Andrej Rus je spomnil, da sistem političnega prilaščanja pri nas velja že 20 let. Kar je zdaj posebno, je dejstvo, da je javnost dozorela in začela to močno zavračati. "Naša toleranca je nekoč bila velika, zdaj se približuje ničli, in to je dobro," je ocenil. Ugotavlja, da je normalno, da želi imeti vlada vpliv na državna podjetja. "Narobe je, da želijo ta vpliv imeti politične stranke, ki si prilaščajo, kar ni njihovo. Politične stranke niso država, to nas je opozoril OECD in nam ponudil nekaj modelov. Obljubili smo, da bomo njihova priporočila in načela dobrega upravljanja izvajali. Ker načela niso pravni akt, ampak nekaj, kar moraš samostojno narediti, nam je zmanjkalo politične volje. S povečevanjem krize upravljanja je padla boniteta države - to je jasna korelacija," je Rus pojasnil vzroke za zdajšnji položaj.

Opozoril je, da tujci v finančni skupnosti opažajo, da je Slovenija v kaosu. "Če ne znamo upravljati podjetij v državni lasti, pomeni, da ne znamo upravljati niti države. Takšna država je tarča posebnih interesov, ki ne prihajajo samo od znotraj, ampak tudi od zunaj," je še dejal Rus.

Ko minister te vlade javno pove, kako bo svojemu nadzorniku naročil, kako naj glasuje, to pove, da ne razume slovenskih zavez OECD-ju, ne razume pa niti slovenskega zakona o gospodarskih družbah. Vpliv na nadzornike je kazniv.

Marko Golob, Solidarnost

S povečevanjem krize upravljanja je padla boniteta države – to je jasna korelacija.

Andrej Rus, FDV
Vstajniki proti spornemu kadrovanju