Slovenija
Strojanovi, policija in barikade, zdaj skorajda že neločljivi. Foto: RTV SLO
       Za vsako lokacijo naj dobro premislijo, preden bodo rekli ne.       
 Janez Podobnik
Ponovno so morali posredovati pripadniki specialne enote policije. Foto: RTV SLO
Mirko Strojan
Strojanovim je prekipelo, zato so šli v Ambrus, kjer pa jih je pričakala jezna množica. Foto: RTV SLO
VIDEO
Optimističen dan za druži...

Dodaj v

Družina Strojan postavila nov rok

V Ambrusu brez izgredov
16. april 2007 ob 14:23,
zadnji poseg: 16. april 2007 ob 23:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Strojanovi so se s svojega zemljišča v Dečji vasi pri Ambrusu vrnili na Roje pri Šentvidu v Ljubljani, a le za tri tedne.

Po pogovoru s krajani in županom Ivančne Gorice Jernejem Lampretom je družina sklenila, da se bodo za tri tedne vrnili na Roje, do takrat pa naj bi jim vlada zagotovila nastanitev na novi lokaciji v Grosupljem, Šmarju - Sapu ali Ivančni Gorici. Če tudi v tem času država ne bo izpolnila svojih obljub, se bo družina vrnila v Ambrus.

Po odhodu družine so se razšli tudi krajani. Proti vrnitvi Strojanovih jih je protestiralo kakšnih tristo.

Predtem sta predstavnika krajanov skušala prepričati del družine na čelu z Elko Strojan, da se vrnejo na Roje. V naselju je bilo mirno, da pa ni bilo izgredov, so skrbeli pripadniki specialnih enot policije. Krajani so sicer že v soboto opozorili, da zanje sobivanje z družino Strojan ni mogoče.

Podobnik: Odločitev nerazumljiva
Za MMC je sestra Mirka Strojana popoldne povedala, da jih policija na poti z Roj ni spremljala ali ustavljala, z njimi pa naj bi bil komandir policijske postaje Grosuplje. Drugi del družine je policija v Ivančni Gorici ustavila.

Minister za okolje in prostor ter predsednik vladne komisije za zaščito romske etnične skupnosti Janez Podobnik je med drugim izrazil prepričanje, da je bila selitev v okviru postavljenega roka - 15. aprila - brez dogovora velika napaka. Za TV Slovenija je dodal, da je lokacija, kjer so Strojanovi pred selitvijo prebivali, vodovarstveno območje, kjer so režimi ravnanja znani. Družina, ki ji je bilo ponujenih več lokacij, se je po njegovem vedenju na Rojah dobro počutila, zato je njihova zadnja odločitev nerazumljiva, je dejal in poudaril, da so na potezi za izbiro svojega stalnega domovanja prav Strojanovi.

V pogovoru za Odmeve je Podobnik povedal, da 15. april ni bi nikoli določen kot skrajni datum za rešitev vprašanja nadomestnega stalnega bivališča za Strojanove, in poudaril, da naj bi ga poiskali do konca tekočega šolskega leta. Obenem je mnenja, da so zdravstvene, socialne in šolske razmere na Rojah ustreznejše kakor v Dečji vasi. Potrdil pa je, da je iskanje lokacij usmerjeno iz Ljubljane predvsem proti Dolenjski.

Predstavniki države so sicer Strojanovim obljubili, da jim pokažejo še eno lokacijo za trajno prebivanje, vendar se to po besedah njihovega zastopnika Aleksandra Čeferina ni zgodilo.

Neuspešen ogled nadomestnih lokacij
Popoldne so ga obvestili, da 16 članov družine zapušča Roje pri Šentvidu v Ljubljani, kjer so bili nastanjeni od decembra lani. Po Čeferinovih besedah bodo na svoji parceli pri Ambrusu prebivali v prikolicah in šotorih.

Družina Strojan naj bi si sicer ogledala še nekaj krajev, kot sta to še dopoldne potrdila njihov zagovornik Aleksander Čeferin in vladni predstavnik Stane Baluh, vendar se po Čeferinovih besedah to ni zgodilo.

Baluh ne razume odločitve
Direktor urada vlade za narodnosti Stanko Baluh je že povedal, da ga je odločitev družine presenetila. Dejal je, da jim je bilo ponujenih veliko lokacij, a so vse zavrnili. "Ne vem, zakaj so vse zavrnili," je dejal Baluh. Dejal je, da ozadja tega scenarija ne pozna.

Mirko Strojan je že marca napovedal tožbo države zaradi kršenja njihovih pravic, če jim do 15. aprila ne bi priskrbela nove lokacije. Tožbe naj bi bile že pripravljene, Čeferin pa je povedal, da bi jih bilo v postopku pogajanja vsaj za zdaj še nesmisleno vložiti.

Vlada naj bi v zadnjih dneh našla več dobrih lokacij in po njihovih besedah naj bi bilo vse odvisno od družine Strojan. Medtem poslanec SNS-a Boštjan Zagorac v poslanskem vprašanju vlado sprašuje, kdaj bo uvidela, da Strojanovi izkoriščajo pripravljenost države, ki želi pomagati rešiti njihovo stanovanjsko vprašanje.
Prijavi napako
Komentarji
wsavoj
# 03.10.2007 ob 14:57
tonček87,si tako lepo začel da boš žlebove kradu,si pri Mirkotu že zaposlen?
Sicer pa poslušajte video,kaj je MINISTER MATE izjavil vArmbrusu!!!!! Kaj je že leto naokoli ministri pa nič!!!!
Tamburello
# 17.04.2007 ob 22:34
kakšen rok neki bodo postavljali kriminalci?lepo te prosim lahko so veseli da se jih ne strpa v zapor...
police
# 17.04.2007 ob 18:52
rockinkoper ( ne prvoščm ti linča - če si ga sam pa tut prav)
tanaja6
# 17.04.2007 ob 12:51
Men se smiljo otroc, ko morjo vse to preživlat...transportirajo jih levo, desno ker je naša vlada nesposobna dokončno rešit problem Strojanovih.
toncek87
# 17.04.2007 ob 12:15
RAZSODNIK, ti nimaš pojma. pa vzdevk maš tud idealn... ej me prov zanima kje si ti doma de ti pridem žlebove pokrast, bomo vidl če boš pol še reku de majo ciganje pravico krast?!?!?!

ne vem kdaj bo že mmir s temi presranimi cigani...
rockinkoper
# 17.04.2007 ob 12:04
Tudi jaz bi se odselil od doma... iščem lokacijo... lahko bi rekel da sem cigan in naj mi kar država najde domovanje, drugače jih bom tožil ;)

Eh, kam gre ta svet... oziroma slovenska "obzirnost" do drugih!
Triptico
# 17.04.2007 ob 10:54
Slovar slovenskega knjižnega jezika (SSKJ) pozna kar nekaj besed s korenom -cigan- v zvezi s tem korenom se je razvila kopica rekov in besednih zvez: »smejati se kot cigan belemu kruhu«, »cigan poje ovitek od čokolade, ki je srebrn, čokolado pa vrže stran«, »biti črn kot cigan«, »lagati kot cigan« ...

V ciganskem jeziku pomeni beseda rom dejansko človeka, v nekaterih ciganskih narečjih pa je ta definicija še natančnejša in rom pomeni omikanega, kulturnega človeka. Preimenovanje ljudstva, ki ga Slovenci že 500 let imenujemo Cigani, v Rome, je pravzaprav povsem nesprejemljivo in po našem prepričanju celo rasistično in diskriminatorno do nas Slovencev in do drugih narodov. Noben narod v Evropi, samega sebe, v svojem jeziku ne imenuje »Človek«, ostale narode pa »Neljudje«, kot to počno Cigani v primeru uporabe poimenovanj Rom in Nerom, zadnja leta pa tudi skoraj vsi slovenski mediji! Zavedati se moramo, da nam Cigan, ko nas poimenuje Neromi, v bistvu govori, da smo neljudje! In kaj je lahko bolj nestrpno, sovražno ali rasistično, kot to, da neko ljudstvo druge imenuje Neljudje?

CIGAN=PODOBNIK

Prokleta banda, folk živi v bedi, tem CIGANOM pa boste vilo zgradili al kaj!*?
jodlzi
# 17.04.2007 ob 09:37
@komentar: lej kdo je zdaj nestrpen stari ata...:D kot sem ti ze rekel, nauci se vrednot pa ti bo svet takoj lepsi (beri: ljudje so prijazni s teboj ce si ti z njimi -> lep nauk, ki ga moras nosit v srcu, ce ga seveda imas). ko se bos pa kaj naucil o ciganih potem pa pametuj do takrat pa lahko kvecjemu krilis z rokami in glasno pihas vendar kakega pametnega rezultata ne bo...lep dan tud tebi!
komentar
# 17.04.2007 ob 09:13
Nič od tega šmrkavca. In temu "dialogu" delam konec.
iztok76
# 17.04.2007 ob 08:48
Tkole je. Jest sm tud pripadnik maloštevilčne narodnosti, ki jo najdeš skorej na vseh kontinentih. Sm namreč SLOVENEC. In najbolš nardim da zdej zberem okol sebe še par kolegov pa grem pred parlament in zahtevam lep kos zemlje, ker nimam svoje. In ko mi to dajo nej mi pa še mal keša dajo da si bajto kupm, da ne bom za 30 let kredita jemov, pa ko ga bom odplačov bom že itak t eno nogo u grobu. Če lahk telm ROMOM vse ponujajo nej pa še nm SLOVENCEM.
dusan97
# 17.04.2007 ob 08:47
!5 let ali koliko so živeli na parceli, ki ni imela dokumentov. Meni so zaprli delavnico, ker sem imel dokumente. Če ste prečitali vse članke, potem ste videli, da je nekdo napisal, da občani niso proti Romom ali ciganom, ampak proti Strojanovim in njegovi kriminalni združbi.
Rek je pa takšen za cigane : Kar ni privezan in privarjen gre z njimi.Ponudiš jim vodo, vzamejo Ti vse. Pred nekaj leti je rekla ciganka, ki je "fehtarila", da se v Ljubljani ne splača, ker zasluži samo mesečno 180000 SIT in to pred cca 10 leti.
Če ne plačuješ stroškov, potem za življenje imaš dosti 200000 SIT, toliko pa dobijo. Pa pojdi živet v civilizacijo stem denarjem. Ja da se, ampak samo tako, ko vprašaš Bosanca kako živi s plačo: Od prvega do drugeg, kot Bog, ampak od drugega do prvega pa nikakor.
Drugače je pa Strojan napumpan iz strani Čeferina. Sam ni tako pameten,da bi tako izrabil medij.
Samo to je igra, ki se lahko maščuje Vladi, ker se lahko pobunijo pravi Slovenci.
Definitivno je tukaj kriva plicija in mediji, ki za vsak kurac pritisnejo na njih in potem policija več ne ve, kaj bi delala. Edino kar dela zelo uspešno, je lovljenje pijanih slovencev po cesti, ampak to ne velja ta naše Javno tožilstvo.
Lep dan še naprej vsem
Dux Ursus
# 17.04.2007 ob 08:42
Naj jih pošljejo na Goli otok, pa bo mir !!!!
police
# 17.04.2007 ob 05:56
Citiram: -Prvič: Vlada nima kaj iskat lokacije, ker je njihova lokacija pri Amrusu, Zagradcu.
- Zanima me, zakaj policija v Ambrusu ne začne zapirati protestnikov-domačinov, pa jih bo hitro minila državljanska nepokorščina!
Prebivalce Zagradca in Ambrusa pa pozivam da se "preselijo" v sedanjost , ne pa živet kot puntarji !!!!!!!!!
josik
# 17.04.2007 ob 01:26
zakaj si pa gospod ceferin ne povabi strojanovih kar domov. mu vsaj ne bo dolgcas
jodlzi
# 17.04.2007 ob 00:15
@rocky: sorry ker sm si tako sposodu tvojo izjavo...
jodlzi
# 17.04.2007 ob 00:11
@komentar
1.vprašljivih let - hahahahaha...dovolj sem star da vem kaj govorim, verjetno sem še več doživel kot v tvojih "pravih" letih...you have no respect man! kot sm ti že napisal, dej prosm pejt mal ven iz fotelja v real life, mogoče še malo v tujino pokukaj, ne bo ti škodilo...
2.marginalna skupina?? prosim razloži se! in tudi opraviči, verjetno sem veliko bolj strpen kot si ti, ker jaz nisem proti vsem, sem proti tistim ki kradejo in goljufajo...
3.rocky te je zadel v piko! povej če se motiva!! (vem, zdaj boš izginil in se pojavil pri naslednjem članku!)
@ razsodnik: citat -> "Pa kaj če kradejo barvne kovine, imajo vso pravico za to!" pravico imajo krast???pa se je tebi skisalo od vročine??? pejt mal v hribe se razgledat, mogoče ti bo razgled dal kako širino...

se opravičujem vsem, ki sem jih takole napadel ob tej uri, vendar ob takih neumnostih res postanem nestrpen...če sem zato marginalec, ker ne prenesem človeške stupidnosti potem pa naj bom!
lep torek vsem!
Rocky VI
# 16.04.2007 ob 23:55
@Komentar - vzami jih k sebi, polno velikih besed pa nič ne poveš. Plačam ti najemnino in vse stroške za življenje v kateremkoli Ambrusu v Sloveniji in po enem letu se bova spet pogovarjala.

Sedaj pa povej, če se motim: študiral/študiraš na FF ali FDV v Ljubljani, vsekakor družboslovna smer, nimaš več kot 35 let, v življenju nisi preživel/preživela pol leta na ulici oz. kakem divjem naselju in ko dobiš po pi*ki od kakih marginalcev (levi, desni, črni, beli, skinheadi, čefurji, cigani...) si najbrž rečeš, da je kriva trenutna vlada?
Rokky
# 16.04.2007 ob 23:40
strojani so že za svojo vrsto sramota...
ogo
# 16.04.2007 ob 23:39
19. Razsodnik (16.04.2007 || 23:13:49)
Slovenci smo nestrpni! Ali ne pomislite, da imamo mi vse oni pa nič? Zakaj, ker smo jim mi vse vzeli - samo zato ker so Romi!

Pa kaj če kradejo barvne kovine, imajo vso pravico za to!

No pol mi pa povej naslov, bom pršu po tvoje žlebove, pa ker sem revež loh uzamem še avto, mogoče še lopato za sneg kidat....poznam ljudi, ki so jim cigani sredi avgustovske pripeke ukradli lopato za sneg kidat, pa ne vem če jo je rabil, pomoje je to njihova kultura; dajmo jo razvijat, začnimo krast še mi!

Kdo je tok bogi? Romi oz. cigani? Ne bi rekel, kar poglej kako složno in vzorno živijo Romi v Prekmurju, tudi na dolenjskem, kjer se na vsake toliko časa zgodi mjanjši incident ni večjih problemov.

In še to - kar vprašaj Rome - večina jih s Strojani noče imeti opravka - Zakaj že ne?
Krukelj
# 16.04.2007 ob 23:34
Ja zaenkrat so oni v položaju, ko lahko izbirajo, saj je vsaka odločitev glede njih opazovana s strani javnosti.
Rokky
# 16.04.2007 ob 23:17
19. Razsodnik (16.04.2007 || 23:13:49)
Slovenci smo nestrpni! Ali ne pomislite, da imamo mi vse oni pa nič? Zakaj, ker smo jim mi vse vzeli - samo zato ker so Romi!

Pa kaj če kradejo barvne kovine, imajo vso pravico za to!

noben nima pravice delovat protiustavno oz. proti zakonito, je veliko veliko ciganov ki živijo še marsikateri lepše kot mi, ampak to so redki primeru civiliziranih ciganov.
Rokky
# 16.04.2007 ob 23:16
prvo, če bi jih država spredvidela pa jim nebi nič iskala, bi komunisti se spet začel u parlamentu dret da je ta vlada nevem kaj use, medtem k so komunisti iztrebljal cigane, to je use režija političnega vrha oz. opozicije katere pripadnik je tudi gospod čeferin, po domače te cigane dodatno hujskajo, sicer pa neki primernga za tole: koga izmed njih pa usak dan vozjo na metadon??? tm k se zgodi nesreča kjer umrejo mlade punce so takoj narkomanke (k sploh niso ble) a ciganu se pa nesme rečt d je narkoman...te cigani majo večjo autoriteto kot recimo državni uradniki, policaji, itd itd itd....
Razsodnik
# 16.04.2007 ob 23:13
Slovenci smo nestrpni! Ali ne pomislite, da imamo mi vse oni pa nič? Zakaj, ker smo jim mi vse vzeli - samo zato ker so Romi!

Pa kaj če kradejo barvne kovine, imajo vso pravico za to!
ogo
# 16.04.2007 ob 23:08
Glede na to da ima vsak moški član družine, starejši od 15 (ali 16) let že policijsko kartoteko in glede na to da nobeno od izrečenih kazni še nihče ni odslužil (toliko o pravni državi), bi jim lahko ponudili (beri vteknili) kar v kako ustanovo npr. Dob... Trošili bi davkoplačevalski denar, imeli bi streho nad glavo, sojetnikom bi lahko kradli (ne ravno žlebov ampak v sili hudič še muhe žre), ob kakšni posebni priliki bi lahko še koga pretepli...
boboman
# 16.04.2007 ob 22:36
Naj raje država postavi roke, do katerih se morjo ti cigani civilizirat, pridobit ustrezno dokumentacijo za bivanje v naši državi, prjavit na socialno, it u službo in začet plačevat davke! Ne pa da jim bo država šenkvala zemljo in njim še davkov ni treba plačevat, še več lahko si sami vzamejo stvari od drugih in zato sploh ne odgovarjajo! Mene tut to strenso življenje moti, bom raje šel kr med cigane, dobil zemljo, davki adijo, in lepo živel v nekem nomadske stilu in se sredi civiliziranga sveta sprenevedal in živel kot neki Don Kihot.

In vsi se samo pogovarjajo o temeljnih človekovih pravicah, da pa se bi kdo dotaknil dolžnosti, ki s temi pravicami pridejo in jih državljani RS moramo opravljati, to pa ne, če smo vsi enaki v pravicah smo vsi tudi v dolžnostih!!
komentar
# 16.04.2007 ob 22:12
Dost' vas 'mam
komentar
# 16.04.2007 ob 22:12
Kiklca, ti mladoletnica šmrkava! Pri Ambrušanih boš res uživala in še veliko si boste imeli za povedat. Dve uri. Kaj pa po tem?

Po tem boš pa odčičala nekaj dni v preiskovalnem priporu, ker bo nek tvoj ogroženi kamerad s palico preganjal ne krive ne dolžne.

Vse razgnat, bando rasistično! Od prvega do zadnjega, ki se bo šel nekakšno "nepokorščino".
komentar
# 16.04.2007 ob 22:08
"Vlada naj bi v zadnjih dneh našla več dobrih lokacij in po njihovih besedah naj bi bilo vse odvisno od družine Strojan."

Ob koncu hujskaški zaključek. Pa dobr' no! Kam vodi tak način informiranja?
Prvič: Vlada nima kaj iskat lokacije, ker je njihova lokacija pri Amrusu, Zagradcu.
Drugič: Lepo se pejte vsi skupaj je**t! Vsa ta podpora desničarskega populizma je res višek. Prepričan sem bil, da imate nagubane možgane. Mili bog!
Tretjič: V kratkem boste o človekovih pravicah glasoval' še na referendumih.
lapon
# 16.04.2007 ob 22:03
Zanima me, zakaj policija v Ambrusu ne začne zapirati protestnikov-domačinov, pa jih bo hitro minila državljanska nepokorščina!
komentar
# 16.04.2007 ob 22:02
z poslancem Boštjanom Zagoracem, ....

In to ti napiše nek Slovenec, vprašljivih let. Samo potrjuje dejstvo, da se nasilje rojeva v marginalnih okoljih. Sej revež še črk ne pozna in nekdo (jaz) pričakuje, da bo strpen. Odlično!
kesjerdna
# 16.04.2007 ob 22:00
SEJ PROV, DA SO JIM DAL ŠE TRI TEDNE ČASA!!! ... JS BI JIM DAL EN TEDEN!
kesjerdna
# 16.04.2007 ob 21:57
NE VEM, ZAKAJ SE TO SAM NJIM DOGAJA!!!! ... DEJTE, NEJ ŽIVIJO, KJER HOČEJO, MISLM, GLUPO SE MI ZDI, DA JIH NON STOP PRESTAVLJAJO ... NEJ BODO V AMBRUSU!!!! OZ. KJER HOČEJO BIT ...
mynick
# 16.04.2007 ob 21:04
Me zanima iz cigavga zepa bo sel denar ko se bodo stojani odlocl tozt drzavo?Iz zepa davkoplacevalcev al ambrusanov ki so zakuhal ta golasz pozivi na javni linc?
MojstrMiha
# 16.04.2007 ob 19:42
Komedije :) hahahah
jodlzi
# 16.04.2007 ob 19:41
zakaj se mi skoz dogaja da komentiram komentarje ki so potem zbrisani pol pa bedno izpadem...kriza...
kiklca
# 16.04.2007 ob 19:02
Predlagam da se pridružimo krajanom Ambrusa - konec koncev to ni samo njihov problem!
kiklca
# 16.04.2007 ob 19:01
Mirko Strojan komandira vse - vlado in politke in s tem tudi ostale državljane RS.... Lahko jim ponudijo grad pa ga bodo odklonili... Žalostno, da naši dragi funkcionarji nimajo toliko v glavi, da bi to spredvideli....
garfield
# 16.04.2007 ob 19:00
Here we go again!
tejo
# 16.04.2007 ob 18:34
Pa kako se lahko kar zmišljujejo kje bodo živeli??? Imeli so vse na črno zgrajeno, zdaj pa jim država išče "primerno" lokacijo !!! Država naj raje poišče pomoč vse več SLOVENSKIM družinam, ki živijo na pragu revščine, banda !!!!!
jodlzi
# 16.04.2007 ob 15:43
ups, se mi je zgodila napaka, se moram strinjat z poslancem Boštjanom Zagoracem, ker ima prav...
jodlzi
# 16.04.2007 ob 15:41
tisti stavek ni norčevanje iz družine/države ampak je gola resnica...to zaradi ljudi, ki jim nasedajo (zakaj mislte da imamo slovenci rek "Lažeš kot cigan"??)
ne podpiram SNS-a (ok, Jelinčiča je fajn met v parlamentu, me vsaj kdo nasmeji), tudi ne podpiram nacionalistov ampak na žalost se moram strinjat z njim ker ima prav...upam da bodo to razrešili v korist državljanov slovenije...
to da treba izselit vse se nikakor ne strinjam, tiste ki se držijo stvari, ki jih držaljani moramo opravlat seveda imajo pravico ostati tukaj in biti državotvorni, drugi na žalost ne...in to ne velja samo za cigane, velja za vse prebivalce na ozemlju slo...
Kazalo