Mandatno-volilna komisija DZ-ju predlaga, naj ugotovi, ali Janši mandat ne preneha ali pa mu zaradi obsodbe preneha, s čimer se DZ le seznani. Foto: BoBo
Mandatno-volilna komisija DZ-ju predlaga, naj ugotovi, ali Janši mandat ne preneha ali pa mu zaradi obsodbe preneha, s čimer se DZ le seznani. Foto: BoBo

Vodja poslanske skupine SDS-a Jože Tanko je na kolegiju predsednika DZ-ja Milana Brgleza danes sicer vztrajal, da uvrstitev te točke dnevnega reda glede na sklepe MVK-ja ni v skladu s poslovnikom DZ-ja, a je Brglez vztrajal pri nasprotnem. Izredno sejo je sklical za sredo ob 12. uri.

MVK je o Janševem mandatu v četrtek razpravljal okoli devet ur, na koncu pa je poslancem predlagal, naj glasujejo o tem, ali Janši kljub zaporni kazni ne preneha mandat in lahko opravlja poslansko funkcijo. Če ta sklep ne bo sprejet, pa predlagajo ugotovitev, da zaradi obsodbe Janši na podlagi zakona mandat preneha. S tem se DZ le seznani.

Odločanju o drugem sklepu so v SDS-u nasprotovali, saj naj bi bil brezpredmeten. To je na današnjem kolegiju ponovil Tanko, ki je Brglezu predlagal, naj to točko umakne z dnevnega reda seje DZ-ja. Za njeno uvrstitev na sejo po Tankovem mnenju namreč ni pogojev.

Brglez pa je vztrajal, da je točka dnevnega reda tako v skladu s poslovnikom kot v skladu z desetim členom zakona o poslancih.

DZ najverjetneje ne bo podprl Janševega mandata
Glede na stališča poslanskih skupin koalicije ter ZL-ja in ZaAB-a DZ najverjetneje ne bo izglasoval sklepa, da Janši mandat ne preneha. Menijo namreč, da pravnomočno obsojen poslanec na zaporno kazen, daljšo od šestih mesecev, ne more opravljati poslanske funkcije. Z zavrnitvijo omenjenega sklepa bi nastopili pogoji za ugotovitev DZ-ja, da Janši preneha mandat na podlagi 9. člena zakona o poslancih.