Slovenija
DZ
Poteka druga redna seja mandata oziroma redna novembrska seja državnega zbora. Foto: DZ/Matija Sušnik
Državni svet trdi, da bo zakon o nepremičninskem posredovanju negativno vplival na pravno varnost deležnikov v prometu z nepremičninami in poslabšal razmere poslovanja nepremičninskih družb. Foto: BoBo/Borut Živulović
DZ je z 44 glasovi za in brez glasu proti potrdil novelo zakona o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnostih, ki naj bi odpravil pravno praznino pri sprejemanju občinskih načrtov ravnanja s premoženjem.

Dodaj v

DZ: Padel zakon o nepremičninskem posredovanju, registracija mopedov ostaja

Redna novembrska seja DZ-ja
27. november 2018 ob 11:31,
zadnji poseg: 27. november 2018 ob 16:43
Ljubljana - MMC RTV SLO

Predlog zakona o nepremičninskem posredovanju je v ponovnem odločanju, potem ko je državni svet marca nanj izglasoval odložilni veto, dobil 42 glasov za in 10 proti, kar ni zadostovalo.

Državni svet je veto na zakon o nepremičninskem posredovanju sprejel na predlog skupine državnih svetnikov s prvopodpisanim Mitjo Gorenščkom, sicer izvršnim direktorjem pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Za novi zakon se je zavzemalo združenje družb za nepremičninsko posredovanje pri GZS-ju, ki pa je po sprejetju dopolnil na matičnem odboru DZ-ja predlogu nasprotovalo.

Zakonu so očitali, da bi prinesel nepotrebno regulacijo, ko bi postavil zgornjo mejo provizije za posredovanje pri kupoprodajnih poslih s fizičnimi osebami pri štirih odstotkih (kar sicer določa že veljavni zakon), ko bi omejil provizijo pri najemnih poslih na višino enomesečne najemnine ter ko bi uvedel zgornjo mejo zaračunanih stroškov, če ne pride do posla, na 150 evrov. S tem, so prepričani, bi se poseglo v svobodno gospodarsko ponudbo. Nasprotovali so tudi temu, da je zakon odpravil obvezno dodatno usposabljanje za nepremičninske posrednike.

Zakon, o katerem DZ v prejšnjem sklicu ni vnovič odločal, že na matičnem odboru ni dobil zadostne podpore, razmerje se je odrazilo tudi v tokratnem glasovanju na redni seji DZ-ja.

Podporo so napovedale koalicijske poslanske skupine LMŠ-ja, SD-ja, DeSUS-a in SMC-ja, in sicer ker da bi novi zakon bolj kot veljavni ščitil potrošnike ter zagotovil večjo pravno varnost vseh udeležencev na nepremičninskem trgu.

Zakonu pa so nasprotovali v NSi-ju in SNS-u ter v Levici – prvi dve poslanski skupini sta se strinjali z mnenjem predstavnikov nepremičninskih posrednikov in menili, da se je želelo te družbe preveč omejiti, medtem ko se je Levica zavzela za še večje omejitve za nepremičninske posrednike in večjo zaščito kupcev in najemnikov nepremičnin.

Preprečevanje izogibanja davkov
DZ je z 52 glasovi za in šestimi proti sprejel novelo zakona o davku od dohodka pravnih oseb, ki bo v slovenski pravni red prenesla določila evropske direktive, namenjene preprečevanju izogibanja davkom. Novela prenaša dva inštituta iz evropske direktive o določitvi pravil proti praksam izogibanja davkom, in sicer pravilo o preprečevanju zlorab in pravilo glede nadzorovanih tujih družb. Prvo pravilo med drugim presoja, ali ima določen pravni posel ekonomski namen, torej ali gre za pristen posel. Tako cilja predvsem na domača in tuja multinacionalna podjetja, ki lahko prek svojih povezanih oseb strukturirajo sheme na način, da te ne odražajo ekonomskega namena posla, je danes ob obravnavi na seji DZ-ja dejala državna sekretarka na ministrstvu za finance Natalija Kovač Jereb. S tem naj bi pravilo tudi preprečevalo agresivno davčno načrtovanje.

Drugo pravilo pa določa, da se dobički nadzorovane tuje družbe, to je povezane osebe davčnega zavezanca, ki niso zadostno obdavčeni ali so oproščeni davka v jurisdikciji nadzorovane tuje družbe, vključijo v davčno osnovo zavezanca. Kot je pojasnila državna sekretarka, se to pravilo uporabi, če je davek od dohodkov pravnih oseb na dobiček, ki ga je ta nadzorovana tuja družba dejansko plačala, nižji od polovice davka od dohodkov pravnih oseb, ki ga je ta nadzorovana družba morala plačati, če bi bila davčni zavezanec v Sloveniji.

Opozicijski NSi novele ni podprl, v SDS-u in SNS-u ji niso nasprotovali.

Zaključni račun za leto 2017 sprejet
DZ je s 43 glasovi za in 26 proti sprejel zaključni račun državnega proračuna za leto 2017. Poslanci so bili ob tem sicer kritični, ker je računsko sodišče tudi za ta proračun izreklo mnenje s pridržkom, izpostavljeno je bilo tudi skromno črpanje evropskih sredstev. V SDS-u in NSi-jo so poudarili, da se napake ponavljajo iz leta v leto, ministrstvo oz. vlada pa izvajanja proračuna ne popravi, zato v poslanskih skupinah zaključnega računa ne morejo podpreti. Vsebinsko so bili kritični predvsem do črpanja evropskih sredstev. Koalicija je zaključni račun podprla, a so se hkrati strinjali, da bi bilo treba nepravilnosti, na katere opozarja računsko sodišče, odpraviti.

Rdeča luč trem predlogom NSi-ja
DZ je sklenil, da predlogi novel zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, o delovnih razmerjih in o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki so jih v parlamentarno proceduro vložili poslanci NSi-ja, niso primerni za nadaljnjo obravnavo. V NSi-ju so želeli s predlogoma novel zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o delovnih razmerjih skrajšati čas kritja bolniške v breme delodajalcev s 30 na 15 dni. S predlogom novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa bi med drugim omogočili dvojni status upokojencem. Tako bi obrtnikom in samostojnim podjetnikom omogočili, da prejemajo polno pokojnino in hkrati opravljajo dejavnost.

Registracija mopedov ostaja
DZ je z 39 glasovi proti 27 sklenil, da predlog novele zakona o motornih vozilih, s katero so poslanci SDS-a predlagali ukinitev obveznosti registracije koles s pomožnim motorjem oz. mopedov, ki ne presežejo hitrosti 25 kilometrov na uro, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. DZ je spremembo zakona, ki je uvedla omenjeno registracijo, sprejel septembra 2016 in jo po vetu državnega sveta vnovič potrdil. V SDS-u so ukinitev registracije predlagali že aprila lani, a je DZ njihov predlog zavrnil.

La. Da., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
whitwice
# 27.11.2018 ob 12:06
Men bi blo super, cebi nepremicninski posredniki ze enkrat prenehal meni kot kupcu zaracunavat njihovo provizijo. Njihovo storitev najame in koristi prodajalec in ne kupec in bi bilo logicno, da gre izkljucno za njegov strosek. Ko prodajalec nepremicnine in agent sklepata medsebojno pogodbo nima bodoci kupec nicesar zraven. In ne sodeluje pri izbiri agenta, niti nima moznosti izpodbijati stroska agenta, na koncu se pa pricakuje da krije 50% njegovega racuna.
Bivši uporabnik
# 27.11.2018 ob 12:07
Zakonu med drugim očitajo, da prinaša nepotrebno regulacijo, ko postavlja zgornjo mejo provizije za posredovanje pri kupoprodajnih poslih s fizičnimi osebami pri štirih odstotkih, kar sicer določa že veljavni zakon, ko omejuje provizijo pri najemnih poslih na višino enomesečne najemnine ter ko uvaja zgornjo mejo možnih zaračunanih stroškov, če ne pride do posla, na 150 evrov. S tem, so prepričani, se posega v svobodno gospodarsko ponudbo.

aha, ko je recimo država odredila najvišjo ceno izdelave energetskih izkaznic ipd (za katere baj d mimo itak ni nobene kontrole več), ni nobeden imel nič proti??
narod oz kupec naj cola, kot ponavadi in zopet ščitimo nepremičninarje (jasno zaradi kontrauslug ipd). in kot ponavadi, ko se uvede "sprostitev" cen, tako kot npr pri gorivih, jasno kr naenkrat imamo kvazi svobodni trg in bolj dostopne proizvode oz storitve, lol? nit en ni spustil na nižje, čeprav bi tudi pod omejitvijo cen to lahko že zdavnaj.

ceh, odvetnikov, nepremilčninarjev, zdravnikov ipd je pač nedotakljiv, naj ostane v "familiji" press.. pa samo še kakpšen jeličnin mi naj začne nabjiat o slidardnosti rpi nepremičninah ipdm kdo mu je dovolil tisto bajto na primorskem zgfdradit oz sploh kupit parcelo, ima zelo debeleo denarnico in/ali debel zvetzek pomembni številk na upravnih enotah ipd.
nonparel
# 27.11.2018 ob 16:48
Ne vem čemu ponovno, že tretjič, SDS rine z glavo skozi zid s temi mopedi, ko pa že naprej vedo, da to v DZ ne bo šlo skozi.
Sicer pa me pri SDS-u več nič ne more presenetiti.
mirror
# 27.11.2018 ob 13:24
A se Bratuškova še bori za upokojence, ali se samo še za svojo denarnico?
Bivši uporabnik
# 27.11.2018 ob 12:08
bratuškovi noga, dost je blo tega.
runcajz
# 27.11.2018 ob 17:50
V NSi-ju so želeli s predlogoma novel zakonov o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter o delovnih razmerjih skrajšati čas kritja bolniške v breme delodajalcev s 30 na 15 dni. S predlogom novele zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju pa bi med drugim omogočili dvojni status upokojencem. Tako bi obrtnikom in samostojnim podjetnikom omogočili, da prejemajo polno pokojnino in hkrati opravljajo dejavnost. "

Vidiš Tonin, to se ti zgodi, če ti programe stranke pišejo razni Radoti Pezdirji, ki bi dajali podjetnikom, jemali pa upokojencem in delavcem ! Ja, kar nekaj žgancev boš moral še pojesti, da boš razumel ekonomijo in kako to sploh gre !
viljam_s
# 27.11.2018 ob 15:54
Slovenija najbolje funkcionira ko nima operativne vlade ali pa vlado ki je šibka. Zakaj je temu tako? Ker se politika ne vtikava v strokovna področja in ker nima možnosti politično kadrovati. Še en dokaz za to da je mali in okleščeni državni aparat in nizki davki prava pot za razvoj, napredek in blaginjo. Dosti politike in državnega vmešavanja pa pot v propad, kot se je to zgodilo z bivšo SFRJ.
Skippy
# 27.11.2018 ob 17:27
Registracija mopedov ostaja

Ta registracija ne služi ničemur, kot tudi ne čelade za kolesarje v rangu 14-18, ki jih nima nobena okoliška država. Ampak mi pač moramo na vse načine ljudem prazniti denarnice ...
Janez_Kranjski_
# 27.11.2018 ob 11:57
...sedaj se bo pokazala operativna zmožnost manjšinske vlade.
tupamaross
# 27.11.2018 ob 17:51
Zakon o nepremičninskem posredovanju mi preprosto ni razumljiv.
Ne morem dojeti dogodka v Novi Gorici, ko so kupci kupili stanovanja
v bloku in se vpisali kot lastniki v zemljiški knjigi, po tem pa jim
sedaj grozi izbris lastništva v zemljiški knjigi, kar je razlastitev. Tu
se sprašujemo, koga sedaj ogoljufani kupci lahko sploh tožijo?

Dejansko je dejstvo, da po tem dogodku, nepremičninske
organizacije sploh več nikomur ne morejo nuditi jamstva ob prodaji
ali nakupu nepremičnine.
ferdo12
# 27.11.2018 ob 17:17
Zakaj pa rabite nepremičninarja. Stanovanje v Lj. sem prodal brez problema brez teh zajedalcev. Pa še zdaj ni nobenih pripomb čez prodajo. Tudi davek sem normalno sam uredil. Eni so pač nepismeni, oz. marsikdo je prelen, da bi se malo potrudil sam kaj urediti.
GoodFella
# 27.11.2018 ob 17:16
Oderuške provizije so v novoreku torej svobodna ekonomska pobuda...ovce je treba striči, Slovenček bo itak vse molče prenesel, namesto, da bi se orng zbunil, kot npr. Francozi.
cebelicam
# 27.11.2018 ob 18:27
Me zanima kdaj bo potrebno skiroje registrirat
janez100
# 27.11.2018 ob 17:59
runcajz
Sem prebral predlog in ne vidim, kje jemlje upokojencem in delavcem...
mertseger
# 27.11.2018 ob 16:02
whitwice

# 27.11.2018 ob 12:06
Prijavi neprimerno vsebino Men bi blo super, cebi nepremicninski posredniki ze enkrat prenehal meni kot kupcu zaracunavat njihovo provizijo.

Saj ti je ne more, to je v nasprotju s sedanjim zakonom večina jih pač to ne ve in podpiše papir. seveda so tudi nepremičninarji take barabe da ti ne ponudijo ogleda. Nepremičninar lahko zaračuna samo prodajalcu, lahko pa se s prodajalcem dogovorita v prodajni pogodbi da plačata vsak 2%. Za direktno zaračunavanje pa ga kar prijavi, kazni niso majhne.
Radoveden
# 27.11.2018 ob 14:27
"Men bi blo super, cebi nepremicninski posredniki ze enkrat prenehal meni kot kupcu zaracunavat njihovo provizijo. Njihovo storitev najame in koristi prodajalec in ne kupec in bi bilo logicno, da gre izkljucno za njegov strosek. Ko prodajalec nepremicnine in agent sklepata medsebojno pogodbo nima bodoci kupec nicesar zraven. In ne sodeluje pri izbiri agenta, niti nima moznosti izpodbijati stroska agenta, na koncu se pa pricakuje da krije 50% njegovega racuna."

Kratkovidno kratkovidno. Če prodajalcu zaračunajo, ta pač preprosto dvigne ceno za tiste 2% in ne boste opazili a ma nič. A bo potem ok? Seveda bo, samo da vi ne plačate provizije, čeprav je bila vračunana v ceno. Tega pa ne boste nikoli vedeli, seveda. In bo rešeno. Volk sit, koza pa ravnotako plačala provizijo. Samo lepše izgleda.
vedranh
# 27.11.2018 ob 21:17
čelade za l. 14-18 so več kot dobrodošle, ker rešujejo glavo v primeru padca. Edina neumnost je v tem, da niso obvezne za vse. Človek je edino bitje, ki ga moraš prepričevat v to, da stori nekaj za lastno varnost. Tako je bilo z dnevnimi lučmi, pripenjanjem, pripenjanjem na zadnjih sedežih, čeladah....Prav neverjetno.
Glede mopedov pa sem tudi sam proti ukinitvi, ker je strošek majhen, registracija pa je precej zmanjšala kraje istih. Toliko torej o razmišljanju z lastno glavo.
ošas
# 27.11.2018 ob 19:55
@ janez100, runcajz

Ali runcajz ni dobro prebral, morda je funkcionalno nepismen, ali pa mu pade mrak na oči, ko vidi kratico Nsi, in potem sploh ne prebere napisanega :)
samo.hladnik
# 27.11.2018 ob 19:01
Kot potrošnik tudi imam mokre sanje, da bi npr. slikopleskarji ali pa avtomehaniki delali v glavnem zastonj, če pa bi jih ravno že moral plačati pa za neko nizko tarifo, ki naj jo seveda predpiše država in tako skrbi za nas, uboooge potrošnike.

In naj v duhu socializma potem še kar administrativno določi ceno blaga v trgovinah, v avtosalonih ali pa celo prodajne cene nepremičnin samih. Venezuela, prihajamo!
djdj
# 27.11.2018 ob 18:42
Kaj je moped in kaj kolo s pomožnim motorjem še vedno ne ločite. :(
maik
# 27.11.2018 ob 18:25
Sem gledal razpravo o registraciji...pokop
Dejansko nihče v koaliciji ni sposoben razmišljati s svojo glavo, to so glasovalni stroji...
Samo, da se je...e navadne ljudi v glavo in jih dela ponižne. To je zakon. Po zakonu se mora vsak ravnat, ni važno, če so ga spisali idioti...Kam plove ta Slovenija?
ElTorro
# 27.11.2018 ob 18:03
Zakaj pa rabite nepremičninarja. Stanovanje v Lj. sem prodal brez problema brez teh zajedalcev

Verjamem, da v tem trenutku v Ljubljani to ni problem. V kakšnih drugih časih in predvsem v drugih krajih, kjer ne vlada tako izrazito pomanjkanje nepremičnin, pa lahko nepremičninske agencije pridejo kar prav.

Jaz sem recimo pred petimi leti prodajal stanovanje v Mariboru, imel sem oglas na dveh agencijah, poleg tega sem imel svoj oglas, ki je imel nižjo ceno od agencij (toliko nižjo, kolikor je bil pač znesek provizije). Velika večina interesentov je prišlo na oglede preko agencij, direktno so me poklicali le dva ali trije.

Kupci pač raje poslujejo preko agencije, ker jim to daje neko dodatno varnost. Če je ponudbe dovolj, bo marsikdo gledal le "agencijske" oglase....če ponudbe ni, potem pa seveda pokličeš vse kar je na voljo.
JMH
# 27.11.2018 ob 14:24
whitwice

bi pač naredili kot pri npr. ddv. njega mora plačati prodajalec. ampak on se elegantno izogne plačilu, tako da davek prevali na kupca s tem, ko poviša ceno še za stopnjo ddv.
ElTorro
# 27.11.2018 ob 14:23
Ko prodajalec nepremicnine in agent sklepata medsebojno pogodbo nima bodoci kupec nicesar zraven. In ne sodeluje pri izbiri agenta, niti nima moznosti izpodbijati stroska agenta, na koncu se pa pricakuje da krije 50% njegovega racuna.


Imaš možnost, da preko takšne nepremičninske agencije pač ne kupuješ nepremičnin.
Jaz sem v zadnjih petih letih dvakrat kupoval in enkrat prodajal nepremičnino, pa pri nobenem od teh poslov ni kupec plačal nobene provizije.
Tudi ko sem med iskanjem hodil na oglede nepremičnin, ni nobena od agencij pričakovala da kot kupec plačam provizijo.
Forex
# 28.11.2018 ob 20:52
Tudi zakon o tem, da bi upokojenci imeli pravico do dela in to ne bi vplivalo na višino pokojnine NI VEČ primeren za nadaljno obravnavo. A o tem se ne sme poročati?
krucyfix
# 27.11.2018 ob 19:22
> "... Kupci pač raje poslujejo preko agencije, ker jim to daje neko dodatno varnost. ..."

Po mojih izkušnjah kupci večkrat pridejo preko agencije ker nepremičnine pač lažje najdejo preko agencijskih oglasov. Agencije se dobro spoznajo na iskanje ponudb in oglaševanje, pogosto "podtikajo" svoje oglase za nepremičnine ki jih izvirno sploh ne prodajajo preko njih. Zasebni prodajalci pa niso toliko prizadevni pri oglaševanju.
samo.hladnik
# 27.11.2018 ob 18:44
Višina posredniške provizije bi morala biti prepuščena prostemu trgu in naj jo pač narekuje konkurenčni boj med agencijami in pravila ponudbe in povpraševanja kot v vseh drugih poslih.

Če bi že želeli omejitev, naj bo takšna kot je v sosednjih državah (Italija, Hrvaška, Avstrija), kjer je maksimum 6% od prodajne cene + DDV.

Enako velja za najemne posle, npr. v Avstriji ni nič nenavadnega, če agencija zaračuna 3 ali 4 mesečne najemnine + DDV.

Gre za denar, zaslužen na prostem trgu in če kdo misli, da gre za lahko zaslužen denar, naj pač sam dopre agencijo, pa bo videl... da je nekako tako kot bi vrtal nafto. Sto vrtin je praznih in samo jemlje energijoin čas ter povzroči stroške, šele potem mogoče pride stoprva, ki pomeni plačano realizacijo.

Najlažje je sedeti v državni službi, kjer ti plača vsak mesec avtomatično kane iz proračuna!
oleander_in_pes
# 27.11.2018 ob 17:06
Preprečevanje izogibanja davkov
?
Kazalo