Čeprav je ebola na afriški celini prisotna že skoraj 40 let, se je globalni strah pojavil šele ob prenosu na druge celine. Foto: EPA
Čeprav je ebola na afriški celini prisotna že skoraj 40 let, se je globalni strah pojavil šele ob prenosu na druge celine. Foto: EPA


Iz Sindikata policistov so sporočili, da so policisti na Ravnah na Koroškem v petek obravnavali dva ilegalna prebežnika, od tega enega iz Nigerije, za katerega so posumili, da bi bil lahko okužen z ebolo, je poročal Radio Slovenija.

Obvestili so zdravstveni dom na Ravnah, pri čemer sta dva zdravnika odklonila prihod. Pri tem naj bi jim rekli, naj "nataknejo rokavice in dajo obolelemu lekadol". Po daljšem pregovarjanju je zdravnik le prišel in ocenil, da ne gre za ebolo. Prebežnika so nato odpeljali v prehodni dom. Policistom, ki so imeli osebe v postopku, pa je bilo naročeno, naj ostanejo na policijski postaji, da se omeji stik s strankami. V sindikatu so ogorčeni nad neprimerno odzivnostjo zdravstvenega osebja.

Zgolj medijski "spin" policistov?
V zdravstvenem domu pa so navedbe zanikali in zatrdili, da so za primer ebole dobro pripravljeni. Za portal 24ur.com je direktor zavoda Stanislav Pušnik dejal, da gre pri zgoraj opisani zgodbi za številne netočnosti ter da so ''ravnali pravilno in ustrezno''. Glede izjav o rokavicah in lekadolu, je zatrdil, da zagotovo ni šlo za tak način komunikacije, a da bodo vseeno pregledali magnetograme.

Urgentna služba je diagnozo z ebolo ovrgla na podlagi pogovora, da je ilegalni prebežnik v zadnjih mesecih živel v Grčiji in na Hrvaškem, prav tako zadnje tri mesece ni bil v stiku z morebiti okuženimi in ni bil v Nigeriji. ''Če si Nigerijec, še ni treba postaviti diagnoze ebola,'' je poudaril Pušnik. Sam sicer meni, da sindikat primer izkorišča tudi za to, da jim ne bi vzeli kakšnega dodatka.

Policisti: Imamo izjave in listine
Na to izjavo so se znova ogorčeno odzvali v omenjenem sindikatu, rekoč, da se Pušnik spreneveda in zavaja. "Izgovori, da se je na koncu ugotovilo, da ni potrjen sum obolenja z ebolo oziroma drugo prenosljivo boleznijo je popolnoma neresno in zavrženo. V kolikor je bil položaj na kraju tako nenevaren, kot želi prikazati direktor ZD-ja Ravne na Koroškem, zakaj sta potem dva zdravnika odklonila pregled pacienta in prihod na kraj," so se vprašali v sporočilu za javnost.

Dodali so, da razpolagajo s potrjenimi izjavami in listinami, ki prikazujejo kronološki potek dogajanja, vse odklone in "naročilo ob 15.37 uri, da naj dajo policisti Nigerijcu lekadol" ter da so se odzvali zato, ker je njihova temeljna naloga zaščititi zdravje policistov in državljanov.