Slovenija
Piranski zaliv, arbitražni sporazum, arbitraža
Predsednik vlade Miro Cerar do končne odločitve sodišča zadeve ne bo komentiral. Foto: BoBo
Karl Erjavec
Slovenski zunanji minister je prepričan, da gre za predvolilno kampanjo na Hrvaškem. Foto: BoBo
       Po informacijah, ki jih imam jaz, ki so sicer zelo neformalne, tudi na podlagi nekih občutkov, ki jih ima naša odvetniška skupina, ki je sestavljena iz najuglednejših svetovnih pravnikov za pomorsko pravo, nekako imamo neki optimizem, da bo arbitražno sodišče določilo ta stik z odprtim morjem.       
 Izjava Karla Erjavca na velenjski regionalni televiziji VTV, zaradi katere ga je Haaško arbitražno sodišče, ki rešuje spor o meji med Hrvaško in Slovenijo, opozorilo, naj se vzdrži komentarjev glede delovanja in odločitve sodišča.
Jernej Sekolec
Slovenski predstavnik arbitražnega sodišča za določitev meje med Slovenijo in Hrvaško Jernej Sekolec naj bi se z MZZ-jem dogovarjal za strategijo, kako naj vpliva na druge člane arbitražnega sodišča. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Sekolec komuniciral v nas...
VIDEO
Hrvati objavili prisluhe...
VIDEO
Razkrita komunikacija med...

Dodaj v

Erjavec: Če so posnetki resnični, je najhujša možna posledica izločitev sodnika

Dogovarjanje med slovenskim članom arbitražnega sodišča in MZZ-jem
22. julij 2015 ob 12:15,
zadnji poseg: 22. julij 2015 ob 20:19
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Objava pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča in Simono Drenik z MZZ-ja na samo arbitražno odločitev ne bo imela prav nobenega vpliva, je prepričan Karl Erjavec.

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki se predčasno vrača v Ljubljano z dopusta, je zatrdil, da s Sekolcem ni nikoli govoril. Po njegovem mnenju gre pri vsem skupaj za neumnost in del predvolilne kampanje pri naših južnih sosedih, očitno pa postaja tudi, da je hrvaška stran zelo živčna, še dodaja Erjavec.


Hrvaški Večernji list je danes objavil, da poseduje transkripte pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Slovenije pri arbitražnem sodišču v Haagu Simono Drenik s 5. novembra 2014 in 11. januarja letos. Med drugim naj bi ji sporočil, da je predsednik arbitražnega sodišča izjavil, da so Slovenci dobili na morju, kar so želeli oz. najmanj dve tretjini Piranskega zaliva. Hkrati naj bi se Sekolec z MZZ-jem dogovarjal za strategijo, kako naj vpliva na druge člane arbitražnega sodišča.

Zunanji minister je sicer po objavi pogovorov med slovenskim članom arbitražnega sodišča Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik sporočil, da bo zadevo najprej preučil, opravil pogovore na ministrstvu, posnetke pogovorov pa bo tudi poslušal in šele nato bo vse skupaj po vrnitvi z dopusta komentiral.

Po Erjavčevih besedah je arbitražno sodišče tisto, ki bo na koncu odločalo o tem, ali gre v tej zadevi za morebitno "okuženost" sodnika. "Če ne bo šlo za to, to tako ali tako nima vpliva na zadevo," je dejal Erjavec in dodal, da po njegovem mnenju zadeva na sam arbitražni postopek ne bo imela prav nobenega vpliva.

Najhujša možna posledica v primeru, da so posnetki resnični, je izločitev sodnika, saj: "to ne more spremeniti argumentov in dejstev in ne morejo zaradi tega zavreči arbitražne odločitve," je sklenil zunanji minister.

Slovenski premier Miro Cerar do konca postopka oziroma do objave odločitve arbitražnega sodišča ne želi komentirati navedb hrvaških medijev, so sporočili iz njegovega kabineta in dodali, da slovenski predsednik vlade meni, da gre pri zadevi očitno za vnaprejšnji poskus vplivanja na končno odločitev arbitražnega sodišča.

Sancinova: Pravila arbitraže verjetno kršena
Mednarodna pravnica Vasilka Sancin je po tem, ko je že poslušala dobršen del objavljenih posnetkov, ocenjuje, da so bila pravila arbitraže verjetno res kršena. Sancinova, ki je bila do zaključka pisne faze del slovenske odvetniške ekipe pred arbitražnim sodiščem, je pojasnila tudi, da za nacionalnega arbitra veljajo enaka pravila kot za vse ostale arbitre.

"Absolutno je treba zagotavljati njegovo neodvisnost in nepristranskost," izpostavlja Sancinova in dodaja, da je s tega vidika logično, da so nedopustni kakršni koli stiki arbitra s stranko v postopku na temo konkretnega arbitražnega postopka. Nacionalni arbitri morajo biti še posebej pazljivi, saj jim je kršenje nepristranskosti lažje očitati, še opozarja.

Hrvaška lahko zahteva izločitev arbitrov, njena odločitev je, ali zgolj Sekolca ali pa tudi ostalih. V kolikor bi se izločilo samo Sekolca, bi lahko tribunal nato končno odločitev sprejel tudi brez njega, v okrnjeni sestavi, če bi prišlo do izločitve več arbitrov, pa bi morali biti imenovani nadomestni, je dejala Sancinova.

Opozorila je tudi na vidik pravil stalnega arbitražnega sodišča, ki pravi, da mora stranka, ki je seznanjena z nekim sumljivim dejstvom glede nepristranskosti in neodvisnosti arbitra, to drugi stranki in arbitražnemu tribunalu naznaniti v roku 30-ih dni. Če bi torej hrvaška stran že dlje časa vedela za sporne pogovore in imela posnetke, ki so po navedbah Večernjega lista nastali že novembra lani in januarja letos, pa o tem ne bi seznanila ostalih strani bi tudi sama kršila pravila.

Vajgl kritizira neodgovorno komuniciranje
Evropski poslanec Ivo Vajgl pa je med drugim zapisal: "Zgodba iz Večernjega lista, če so posnetki avtentični, govori o neodgovornem komuniciranju visokih državnih uradnikov in pooblaščencev v zadevi, ki je državni interes in v času, ko tisti, ki znajo in nimajo predsodkov kakršnekoli vrste, prisluškujejo, globalno in lokalno. Slovenska sobesednika sta, če je res, kar slišimo na posnetkih, prostodušno razgrnila pogajalsko strategijo in taktiko svoje države. Z vsem, kar sta povedala, je bilo sodišče že seznanjeno. Podobnih hrvaških pogovorov nasprotna stran očitno ni snemala, mogoče pa jih snema kakšna tretja stran in jih bo ob priložnosti dala na razpolago. Odgovorni politiki držav, ki so zadnje čase pogosto vpletene v prisluškovalne škandale, bodisi molčijo ali pa poskušajo najti časten izhod, ki ne bo ogrozil skupnih interesov in ki ne bo pomenil dolivanja olja na plamen strasti in predsodkov."

Podbregar: To je avtogol za Hrvaško
Po mnenju nekdanjega direktorja Sove Iztoka Podpregarja je logično, da je slovenskima predstavnikoma prisluškovala Hrvaška oz. njeni obveščevalci ter da so te posnetke spravili v javnost. Po njegovih besedah je želela Hrvaška z objavo teh posnetkov v predvolilnem boju svojo notranjo javnost obvestiti o rezultatih arbitraže, ki jih bodo slej ko prej objavili. "Po drugi strani pa je želela izpodbijati postopek in opravičevati svoj neuspeh," je pripomnil Podbregar. Čeprav je objava posnetkov precej očrnila slovensko stran, meni, da je ta poteza tudi avtogol za Hrvaško, ker da je sedaj postalo jasno, da so Hrvati prisluškovali arbitražnemu sodišču oz. njenim članom ter predstavnici Slovenije. Pri tem je okrcal slovenske uradnike, ki da so neosveščeni in se ne zavedajo, da so izpostavljeni obveščevalni dejavnosti, zaradi česar bi morali spremeniti načine komunikacije.

Podbregar je ocenil, da te posnetke v smislu formalnega izpodbijanja arbitražnega postopka ni mogoče uporabiti, saj gre za obveščevalne podatke, ki so v pravnih postopkih neuporabni. Glede zakonitosti tega prisluškovanja je Podbregar dejal, da tovrstno ravnanje omogoča zakonodaja tako Hrvaške kot drugih držav v regiji - Slovenije, Srbije, Črne gore in BiH. Njihove obveščevalne službe tako lahko brez večjih problemov prisluškujejo tujim državljanom v tujih državah prek tujih telefonskih priključkov in to samo na podlagi odredbe vodij obveščevalnih služb. Podbregar in dodal, da ima tako tudi Slovenija zakonske možnosti, da na primer prisluškuje hrvaškemu članu arbitražnega sodišča. Kar se tiče verodostojnosti posnetkov, pa Podbregar ocenjuje, da so verjetno pristni, saj so precej dolgi in polni slengovskih izrazov, kar je težko ponarediti.

Preko družabnega omrežja se je oglasil tudi nekdanji šef Sove Damir Črnčec, ki je zapisal, da je Hrvaška izvedla tipično obveščevalno operacijo na škodo Slovenije in se vprašal, zakj niso uporabljali kriptirane komunikacije.

Pusić: Če so navedbe resnične, je to šokantno
Razkritje, da naj bi slovenski predstavnik arbitražnega sodišča Jernej Sekolec prenašal informacije o medsebojnih pogovorih arbitrov MZZ-ju, je osupnilo Hrvaško. To bi lahko drastično spremenilo položaj glede arbitražnega postopka, je dejala hrvaška zunanja ministrica.

"V arbitražnem sporazumu smo zagotovili, da se meja med Slovenijo in Hrvaško določi izključno v skladu z mednarodnim pravom. Preučili bomo vse medijske navedbe in o novonastalem položaju obvestili tako arbitražno sodišče kot tudi Evropsko komisijo," se je na novinarski konferenci že odzvala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić. "Če je le del navedb resničen, bi bilo to šokantno in bi drastično spremenilo položaj glede arbitražnega postopka," je še poudarila Pusićeva.

Dejala je še, da so nekateri sumi obstajali že spomladi, ko je slovenski zunanji minister Karl Erjavec izrazil optimizem, da bo Slovenija dobila izhod na odprto morje. "Zdaj je ta sum upravičen," je dejala in dodala, da bodo informacije preverili. Z Erjavcem pa se še ni slišala, saj gre, kot je dejala, za obnašanje sodišča.

Hrvaška je sicer že zahtevala, da arbitražno sodišče in slovenska stran odgovorita, ali je obstajala komunikacija med sodiščem in Slovenijo. Iz Haaga so odgovorili, da je interna preiskava pokazala, da uhajanja informacij ni bilo.

Iz Evropske komisije so se med tem že odzvali in dejali, da v zadevi nimajo pristojnosti.

G. C., G. K.
Prijavi napako
Komentarji
riki77
# 22.07.2015 ob 12:19
Hrvati kot ponavadi. Izgubili bi nekaj, kar nikoli ni bilo njihovo.
norisatir
# 22.07.2015 ob 12:25
Larifari....sami sebi iščejo izgovore, da se spet ne bi držali dogovorov...Ali je kdo sploh kaj drugega pričakoval?
pfannenstiel1978
# 22.07.2015 ob 12:27

To je potem slaba novica ker piranski zaliv je 100% slovenski.
kajtimara
# 22.07.2015 ob 12:21
Dobili smo nekaj morja, izgubili podjetja.

Vsaj nekaj, knede...
malasraka
# 22.07.2015 ob 12:25
tole pa močno smrdi po starih dobrih taktikah ... iskanju sovražnika in kreiranju zarote ..
5tane
# 22.07.2015 ob 12:22
Ma pritisk na sodišče zaradi strahu.
ma_ri_bor
# 22.07.2015 ob 12:26
Lepo se trudi tale Sekolec. Samo vprašanje, kako so Hrvati prišli do informacij ? S prisluhi ? Sova in kompanija spet padli na izpitu.
von Rhein
# 22.07.2015 ob 12:26
Samo nova hrvaška finta,da bi otežili postopek.
bor14
# 22.07.2015 ob 12:27
Seveda, ker se bojijo rezultatov, želijo diskreditirati odločitev arbitražnega sodišča. Za vsak slučaj, če bo šlo kaj narobe.
generacija56
# 22.07.2015 ob 12:25
Pove mnogo o politikih.
Na hrvaškem ustvarjajo zgodbice, ki bi naj spodkopale kredibilnost.
Naši politični predstavniki pa so nenehno pod udarom, saj vemo, da ne znajo držati goflje....
Erjavec?
Hahahahahaha....
To je naša realnost, s tem živimo. A ni alternative.
Iz istega razloga prodajamo Telekom. Nekdo je v Bruslju stegnil jezik....
Yeager
# 22.07.2015 ob 12:28
zakaj pa ne cel zaliv?
halexico
# 22.07.2015 ob 12:31
Ob vstopu Hvaške v EU je bilo lepo rečeno:
G. Pahor, zakaj smo Slovenci tako spravljivi in radodarni do Hrvatov?
Namesto da bi vztrajali: najprej meja - nato EU, smo jim dali vse, očitno pa bodo sami tudi naredili vse, da nobena odločitev glede meje, ki ne bi šla njim v prid, z njihove stranio ne bo priznana!
A po drugi strani SOLIDARNO podpiramo Grke pri njihovem izsiljevanju Makedonije, ko blokira kakršnokoli željo po napredku!

Ali smo res tako neum... ali pa smo zgolj dvolični?
Mindmaster
# 22.07.2015 ob 12:24
Ajde, miška, to mi delaj?
DE(j)MOKRA(s)T
# 22.07.2015 ob 12:33
V Vsakem primeru bomo dobili manj kot nam pripada, je pa to poročanje verjetno z namenom, da bodo Hrvatom dali več, samo da bi dokazali, da se še niso dogovorili, Hrvati so mojstri nadmudrivanja, dobili bodo del Piranskega zaliva, čeprav bi morala iti meja dosti bolj nižje.
Jethros
# 22.07.2015 ob 12:33
Iz Haaga so odgovorili, da je interna preiskava pokazala, da uhajanja informacij ni bilo.

Torej gre za paniko s strani hrvaške politike, ki se noče zameriti svojim državljanom...politične točke na račun normalnih urejenih medsosedskih odnosov. Že videno.

Sanader-Janša press
olen
# 22.07.2015 ob 12:30
Enako pokvarjeno morajo zdaj odigrati naši mediji, da dve tretini pripada Hrvaški... Jim je pa uslugo naredil g. Rjavec s svojimi komentarji o tej zadevi... Če bi bili normalna država bi že letel iz svojega položaja
A6
# 22.07.2015 ob 12:34
slovensko primorje (koper, izola, piran) smo dobili nekako v zameno za tržaško zaledje. medtem ko v italiji ni ostalo nič hrvaškega ozemlja! dobili so tudi tisto, kar nikoli ni bilo njihovo. prav zato bi moral biti v arbitraži upoštevan element pravičnosti.
krumpek
# 22.07.2015 ob 12:35
Zato je slovenski sodnik od Drenikove zahteval, da mu zagotovi "strelivo", s katerimi je želel vplivati na sodnike tudi glede kopenske meje, poročajo v Zagrebu.

Ha ha ha dejte no Hrvati , nevredno komentarja.
ma_ri_bor
# 22.07.2015 ob 12:28
E vidiš, škoda da niso po sredini Mirne dali v memorandum :)
Shimun
# 22.07.2015 ob 13:06
Hrvati so očitno začutili, da izgubljajo tla pod nogami in so zato lansirali lažne obtožbe, da bi prepričali sodnike na svojo stran.

Tipično Hrvaško. Hrvaška je edina država na Balkanu, ki je v sporu glede ozemlja z VSEMI sosedami.
generusus
# 22.07.2015 ob 13:00
Za državo Hrvaško, ki ima 5835 km obale (slovenska obala je dolga le 42 km) in kjer Istra nikoli v zgodovini ni bila v njeni državni posesti, ampak ji je pripadla po drugi vojni zgolj zaradi političnih razlogov, baranta za za par kilometrov obale, ki po njenem mnenju pripada njej in onemogoča Sloveniji prost dostop do mednarodnih voda. To res ni konstruktivno početje od soseda.
Jarik
# 22.07.2015 ob 12:42
Naše Slovenske Novice naj jutri vržejo novico da je njihov pravnik v Arbitražni komisiji spal z ženo sodnika, in ga sedaj izsiljuje z hrvaškimi zahtevami !
mb128
# 22.07.2015 ob 12:31
Hm, le zakaj sosedje ravno danes objavljajo tole? Preusmerjanje pozornosti ali kaj drugega?!
no72
# 22.07.2015 ob 12:34
Pa kaj je s temi Hrvati?

A ti ljudje res ne znajo živeti brez neprestanega provociranja, živciranja in blatenja vseh okoli njih in s katerimi imajo kakršnikoli opravek?
Pa kaj, a na tem svetu vidijo le še Slovenijo in piranski zaliv, ali jim je enostavno smisel življenja v tem, da so skregani z vsemi sosedi, predvsem pa s Slovenci?

Vedel sem, da Hrvati tudi tokrat - kot je niso še nikoli - držali obljube o sprejetju arbitraže, če ne bo vse po njihovem okusu!
ZeK
# 22.07.2015 ob 12:44
pri tako pomembnih zadevah naši ne znajo komunicirati tajno?
pa zakaj za boga imamo SOVO in podobne inštitucije?
Crveni
# 22.07.2015 ob 12:51
Hrvaški Večernji list je objavil, da poseduje transkripte pogovorov med slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Slovenije pri arbitražnem sodišču v Haagu Simono Drenik s 5. novembra 2014 in 11. januarja letos.

Kako? Si jima prisluškovali, vdrli v elektronske komunikacije?
danes
# 22.07.2015 ob 12:55
Naj bo eno ali drugo, naši "diplomati" se obnašajo skrajno nediplomatsko in neprofesionalno začenši z Erjavcem.
robnin9
# 22.07.2015 ob 12:33
Zadevo je zakuhal Kahl. Hrvati pa bi še BiH vzeli Neum in ČG del Boke Kotarske.
Jazst2
# 22.07.2015 ob 13:07
Klasičen spin hrvaške pilitike...

Samo ne nasedati tem provokacijam, ha ha ha... predvidljivo...
Kekec99
# 22.07.2015 ob 12:36
Še Rijeka je naša, če jim kaj ni prav pa bomo mi vzeli naš trst Trst nazaj, Italijani pa naj nazaj vzamejo Rijeko.
majenc
# 22.07.2015 ob 15:20
Sicer se pa lepo vidi po komentarjih kdo so hrvaška diaspora v Sloveniji. Ne samo v tem primeru ampak v vseh, ko je govora o Hrvaški.
patria
# 22.07.2015 ob 13:30
Vsaka razsodba, ki Hrvatom ne bo ustrezala bo pač za njih neprejemljiva in je ne bodo spoštovali, takšni so in vedno bodo, samo naši naivni politiki so jim je v preteklosti vedno verjeli in zaupali, tako pač je, Hrvatu ne smeš in ne moreš nikoli nikjer verjeti in zaupati.
valhun
# 22.07.2015 ob 13:18
Vsako odstopanje od južne meje nekdanjega Svobodnega tržaškega ozemlja, je poraz Slovenije. Zato ne kričite zmaga, če smo (oziroma morda bomo) dobili nekaj odstotkov vode več kot 50:50.
Spomnimo se, po nastanku Kraljevine SHS je imela Sloveija izhod na morje blizu Reke. Severni del istre pa je bil italijanski. Potem jse e naša meja z vsako odločitvijo jugoslovanov ali komunistov pomaknila bolj severno. Podobno kot ob morju se je dogajalo na kopnem.
Saturn
# 22.07.2015 ob 13:12
Hm... novico objavijo Srbi, takoj povzamejo Hrvati in nemudoma sledi reakcija hrvaške politike. Zelo prozorna igra. Saj ni važno če je kaj na tem ali ne, dvom v poštenost arbitraže imajo namen vnesti v upanju, da potem arbitraža pade. Očitno so dobili informacije, da jim slabo kaže. Točne prepise pogovorov lahko narediš samo iz elektronske pošte ali prisluškovanjem pogovorom in snemanjem le-teh. Tak prepis si lahko tudi kar izmisliš za potrebe zbijanja legitimnosti. Saj ni važno če tega ne bodo mogli nikoli dokazat, važno da se zbija legitimnost.
Space Voyager
# 22.07.2015 ob 12:36
Če so informacije točne, potem še najbolj zamerim našim pogajalcem, ker niso vseh argumentov predstavili v arbitražnem postopku in bi jih radi sedaj vrinili kot nekakšne zapiske...
ZeK
# 22.07.2015 ob 19:26
to, kar bi dobili sedaj z arbitražo, ne bomo nikoli več.

za propad zadeve so krivi:

- Karel, ki je začel s tem, da "nekaj ve";

- Drenikova in Sekolc, ki se o teh tako ključnih zadevah za državo pogovarjata po navadni liniji;

- Sova, ki očitno ne opravlja svojega dela.

dogovarjanje arbitra z domačo vlade je seveda jasno, to počnejo tudi Hrvatje, 100%, le, da se za razliko od nas ne pustijo ujeti.
Dolenjc
# 22.07.2015 ob 19:26
ERJAVEC ADIJO

Direktor Sove adijo

Direktor obveščevalne službe MORS adijo
tzt
# 22.07.2015 ob 14:12
Edino pravilno, da so vključili klavzulo, da je razsodba za obe strani zavezujoča in pritožba ni možna.

Hrvati so se medtem naučili, da je zalivu ime Piranski in ne Savudrijski, he, he, ...
kapljač
# 22.07.2015 ob 12:56
Hrvate bi morali zagrabit veliko bolja na tesno. Ti bodo v Slovence drezali, če bi sami mejili do Dunaja
LjudjeSoOvce
# 22.07.2015 ob 12:49
Hehe. Raja južno od Sotle in Kolpe rabi kosti za glodanje. Že tretja novica v zadnjem tednu, ki nas vleče v d*r*e*k? Matr jim je gre za nohte.
Jarik
# 22.07.2015 ob 12:39
To je stara finta, ko daš (politika, novinar) insajdersko novico, da napr "sosed včeraj na sprehodu v parku ni posilil deklico" in kaj se bo zgodilo Vsi bodo v soseda silili z vprašanji takimi ali onakimi in prišle bodo raznorazne ugotovitve, kakšen je bil, kaj je jedel in mislil, ko je bil mali,...ipd. pa v resnici sploh ni bil v parku ampak v bolnišnici na operaciji slepiča.
Novinar se seveda ne bo opravičil, ker je nad vsemi.... ker je "samo" domneval v interesu javnosti...
Upam, da naši ne bodo reagirali na takšne nizke udarce....
krumpek
# 22.07.2015 ob 19:45
Nimam besed za tole blamažo. V vsaki normalni državi, bi zunanji ter notranji minister takoj odstopila. V naši pa bo Erjavec še naprej pridobival %. Važno, da imajo upokojenci jurja / mesec.
dante123
# 22.07.2015 ob 19:31
Se fuzbalerji si dajo roko pred usta ko govorijo med sabo na igriscu. Ta dva diletanta pa lepo lagano eno urco po telefonu. Meni samemu je nerodno zaradi njih.
waslich
# 22.07.2015 ob 18:58
Mislim, da bi bilo milo rečeno higienično, da Karel Erjavec odstopi. Nehote je prav on pred meseci iniciral afero z javnim gobezdanjem po radiu o naši "zmagi" na arbitraži.
dolinc
# 22.07.2015 ob 13:47
1. ČE je to slučajno res, me zanima, kje in kako so Hrvati lahko dobili transkripcije pogovora, oz. če so sami mogoče prisluškovali kakim vladam sosednjih držav.

2. Nekako se mi zdi, da samo iščejo oz. si pripravljajo teren za odstop od sporazuma, oz. neupoštevanje odločitve arbitražnega sodišča v primeru, da sodba za njih ne bo ugodna.
mb128
# 22.07.2015 ob 12:36
Mimogrede na portalu N1 že norijo!
April1699
# 22.07.2015 ob 19:39
Hrvaške varnsotne službe delajo kar imajo v opisu nalog - kaj pa pri nas: ukvarjajo se z prodajo Telekoma, razlrednim sovražnikom in podobno. Nova obrambna ministrica tudi po skoraj 3 mesecih dela še ni imenovala novega ševa VOS- a. Zakaj - ker nima iskaznice SD-ja!
majenc
# 22.07.2015 ob 16:12
Ja in kaj potem, če sta se Simona in Sekolec o tem pogovarjala. Seveda je treba Hrvate vnaprej pripraviti na izid arbitraže.
tzt
# 22.07.2015 ob 13:14
Državi sta se ozemeljsko priznali po katastrskih mejah. Tako bi moral mejni prehod pri Sečovljah stati zgoraj pri kamnolomu. Tam nekje pri krožišču. Nepopravljivo napako je naredil Drnovšek, ker je postavil naš mejni prehod spodaj in dovolil Hrvatom postaviti začasnega zraven. Še večjo neumnost je naredil Kardelj in podaril od nekdaj slovenski Zambratijo in Savudrijo.

Sam tudi smatram, da hočejo z objavo "novice" Hrvati pritiskati na odločitev arbitraže. V njihovih medijih nekateri ekscentriki razmišljajo v smeri naj Hrvati zapustijo in končajo z arbitražo o meji.
kozloduj
# 22.07.2015 ob 13:08
.... Hrvaška je dobila Istro na račun slovenskega ozemlja ki je ostalo v Italiji......... tako da naj samo držijo gob*c........
.... bojim pa se da je tole hrvaško bluzenje zelo pretkano zamišljen pritisk na arbitražno sodišče...........
Kazalo