Erjavec bo zdaj počakal na sejo DZ-ja, kjer bodo obravnavali njegovo interpelacijo. Foto: BoBo
Erjavec bo zdaj počakal na sejo DZ-ja, kjer bodo obravnavali njegovo interpelacijo. Foto: BoBo
Matej Tonin
Vsa veleposlaništva in vsi drugi objekti, v katerih se zadržujejo visoki funkcionarji neke države, so po besedah Tonina "potencialna tarča hrvaške obveščevalne službe". In to velja tudi za ministrovo počitniško stanovanje, je pojasnil. Foto: DZ/Barbara Žejavac
Erjavec zavrača Toninove obtožbe

Dokumenti, ki jih je Erjavec pokazal novinarjem - med drugim predpogodba o nakupu, kreditna pogodba ter potrdilo o vpisu v zemljiško knjigo leta 2009 -, po Erjavčevih besedah dokazujejo, da je nakup potekal pregledno. Poudaril je, da ob nakupu stanovanja v Karigadorju v bližini Umaga še ni bil minister, saj je član vlade postal šele leta 2004, torej več kot leto dni po nakupu nepremičnine.

Malo več kot 49 kvadratnih metrov veliko stanovanje, zgrajeno leta 2002, za katerega je glede na podatke v dokumentih njegova žena Ljuboslava odštela 61.335 evrov, je po besedah ministra edina nepremičnina njegove družine v tujini. Ker je bilo stanovanje ob nakupu praktično novo, obnova do zdaj ni bila potrebna, je pojasnil Erjavec.

Povedal je še, da v času nakupa stanovanja tujci, še posebej slovenski državljani, niso smeli biti lastniki nepremičnin na Hrvaškem.

"Tonin bi moral biti previdnejši"
Erjavec je ob tem zavrnil očitek, da bi bila predpogodba o nakupu stanovanja lahko zloraba sistema, saj do leta 2009 slovenski državljani niso smeli biti lastniki nepremičnin na Hrvaškem. Zato so ob posredovanju hrvaškega odvetnika sestavili predpogodbo o nakupu. Ko je ta omejitev januarja 2009 prenehala veljati, so stanovanje marca 2009 vpisali v zemljiško knjigo. "Ravnali smo v skladu s hrvaškimi predpisi, najeli smo odvetnika," je poudaril in dodal, da je o zadevi odločalo hrvaško sodišče.

Dodal je, da zdaj čaka sejo DZ-ja, da vidi, kakšne dokaze bo proti njemu Tonin še predstavil, nato pa se bo o poslančevem ravnanju posvetoval z odvetnikom, ker naj bi trpel tudi ugled njegove družine.

Erjavec je v izjavi za medije še izrazil obžalovanje, da prihaja do tovrstnega obračunavanja. Zlasti huda se mu zdi Toninova obtožba, da je minister talec hrvaških obveščevalnih služb in da je namerno sprožil arbitražno afero. Pričakoval bi, da bi bil Tonin previdnejši in bi se osebno obrnil nanj za pojasnila, ne pa, da z njim obračunava prek medijev.

Obtožbe vodje poslancev NSi-ja
Tonin je prejšnji teden na Facebooku zapisal, da naj bi "sovpadala obnova Erjavčeve počitniške hišice v Umagu in nabava finskih oklepnikov Patrie" in da naj bi ta obnova šla iz "fondov, ki niso njegovi".

"Vprašal sem ga: ali obnova njegovega vikenda in proces nabave patrij sovpadata? Njegov odgovor je bil lahko samo da ali ne. Če je ne, je lahko moje poizvedovanje, ali ga lahko hrvaške obveščevalne službe izsiljujejo, tako ali tako ugasnjeno, če pa je odgovor da, pa minister predloži dokaze in račune za obnovo vikenda in zgodba je tukaj končana," je po seji komisije DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pretekli teden pojasnil vodja poslanske skupine NSi-ja.

"Izsiljevalski moment druge države"
Danes v odzivu na ministrovo novinarsko konferenco pa je Tonin v izjavi za medije opisal svoja razmišljanja o morebitnem ozadju izjav zunanjega ministra v zadnjem času. Med drugim je zatrdil, da še vedno ni odgovoril na ključno vprašanje, "zakaj deluje v korist Hrvatov", spomnil je na razkritje pogovorov nekdanjega slovenskega arbitra Jerneja Sekolca s slovensko agentko Simono Drenik z zunanjega ministrstva ter na Erjavčevo odsotnost v tem obdobju.

V primeru vikenda v hrvaški Istri pa je po njegovih besedah treba preiskati vsa ozadja, "če bi bil lahko to morda trenutek izsiljevanja druge države".

Vsa veleposlaništva in vsi drugi objekti, v katerih se zadržujejo visoki funkcionarji neke države, so po besedah Tonina namreč "potencialna tarča hrvaške obveščevalne službe". In to velja tudi za ministrovo počitniško stanovanje, je pojasnil.

Če je minister pripravljen te stvari razkrivati in pojasnjevati, potem je bil po Toninovih besedah vendarle narejen korak naprej. Kljub vsemu pa ocenjuje, da vsak odgovoren in skrben lastnik v 13 letih v objekt verjetno tudi kaj vloži in kaj obnovi. Erjavec je namreč danes dejal, da za zdaj ni bilo potrebe po obnovi vikenda, ki ga je družina kupila leta 2003.

Erjavec zavrača Toninove obtožbe