Erjavca veseli, da so predlagatelji prešli k dejanjem. Foto: BoBo
Erjavca veseli, da so predlagatelji prešli k dejanjem. Foto: BoBo
Erjavec se ne boji interpelacije
Erjavec najverjetneje uspešno čez interpelacijo

Erjavec interpelacijo vidi z vidika preživetja NSi-ja. Meni, da gre pravzaprav za poskus NSi-ja, da znova pritegne pozornost in se ob napovedi Aleša Primca o vstopu v politiko izogne izpadu iz parlamenta.

.
Interpelacijo je pričakoval, zato je zadovoljen, da so predlagatelji "prešli od besed k dejanjem", a jo je označil za interpelacijo brez pravih argumentov. "Vsi očitki so neosnovani," je poudaril.

Po tekočem traku zanikal očitke
Zavrnil je očitek, da naj bi klientelistično zaposloval, in predlagateljem oponesel, da niso dali konkretnih imen in priimkov. Zavrnil je tudi očitke glede korupcije, saj da ni bilo nobene prijave ne ovadbe.

Prav tako je zavrnil očitke na račun pomanjkljivega nadzora nad diplomati. "Do leta 2009 jih sploh ni bilo, čeprav je bila pravna podlaga. Minister Dimitrij Rupel - omenjam ga, ker je bil najdlje časa minister za zunanje zadeve - ni želel izvajati teh diplomatskih nadzorov. Verjetno je že vedel, zakaj," je izjavil Erjavec in poudaril, da od leta 2012, ko je vodenje ministrstva prevzel on, poteka program diplomatskih nadzorov, predvsem za izboljšanje poslovanja ministrstva, in dodal, da ukrepajo, če je to potrebno.

Ne strinja se z očitki, da je Slovenija premalo osredotočena na EU in Nato ter preveč na Zahodni Balkan in Rusijo. Skorajda vsak mesec ali celo pogosteje se udeležuje zasedanj sveta zunanjih ministrov članic EU-ja, srečuje se z ministri Višegrajske četverice, približno tako pogosto kot s kolegi z Zahodnega Balkana, je zatrdil. Tudi z ameriškim državnim sekretarjem Johnom Kerryjem ima stalne stike, je dejal.

Gospodarski odnosi morajo ostati
Glede očitkov o odnosih z Rusijo pa je poudaril, da Slovenija spoštuje sankcije, a si ne predstavlja, da bi prekinili gospodarske odnose z Rusijo. "Ne vem, kaj bi na to rekli v Novem mestu," je dejal.

Zavrnil je tudi očitke o nepremišljenih izjavah in dodal, da je kljub izbruhu prisluškovalne afere slovenska diplomacija vseeno dosegla, da se arbitražni postopek nadaljuje.

Tudi glede izjav o morebitnih borcih skupine Islamska država na slovenski meji je dejal, da je tisti, pri katerem v telefonu najdejo slike "odsekanih glav", vsaj sumljiv. "A če ni zaveden v nobenih evidencah, ni mogoče sprožiti nobenega posebnega postopka," je povedal Erjavec.

Je vzrok Danilo Türk?
Čudi pa se, da je interpelacijo vložil predsednik zunanjepolitičnega odbora državnega zbora Jožef Horvat, ki je do zdaj ves čas hvalil njegovo delo na položaju zunanjega ministra. Še v ponedeljek na posvetu diplomacije na Brdu pri Kranju sta skupaj kosila, pa ni slišal nobenih takšnih očitkov, kakršne so mu danes izrekli v interpelaciji, je opomnil.

"Na neki način sem presenečen, da je prišlo do tega zasuka," je dejal Erjavec, ki meni, da je razlog za interpelacijo tudi v tem, da je vlada podprla kandidaturo nekdanjega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja Združenih narodov. "Ta kandidatura je precej obremenjena z različnimi osebnimi zamerami," je prepričan.

Toninu očital, da je lažnivec
Ostro pa se je odzval na zapis vodje poslanske skupine NSi-ja Mateja Tonina na Facebooku, češ da naj bi "sovpadali obnova Erjavčevega vikenda v hrvaškem Umagu in nabava finskih oklepnikov Patrie" in da naj bi ta obnova šla iz "fondov, ki niso njegovi".

Erjavec je zatrdil, da sta počitniško hišo z ženo kupila leta 2002 in plačala "na podlagi zasluženega denarja", Tonina pa je pozval, naj svoje trditve dokaže. "Sicer je zame navaden lažnivec," je bil oster Erjavec.

Interpelacija ne bo uspela in tudi ne bo zamajala vlade Mira Cerarja, je še prepričan. To bo po njegovem mnenju predvsem "avtogol" NSi-ja.

Erjavec se ne boji interpelacije
Erjavec najverjetneje uspešno čez interpelacijo