Slovenija
Karl Erjavec priznava napake v volilni kampanji in bo svetu stranke DeSUS v petek ponudil odstop z mesta predsednika. Foto: BoBo
       Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljšega. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka.       
 O izidu volitev
Na pakt Karla Erjavca z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem leti največ očitkov. Foto: BoBo
Tomaž Gantar je dejal, da si tretje vladne izkušnje z Janezom Janšo ne želi. Foto: MMC RTV SLO
Karl Erjavec
Erjavec je spomnil, da so pred volitvami volivcem povedali, da sodelovanja s SDS-om ne bo, zato kakršna koli koalicija z Janšo "ni opcija". Foto: BoBo

Dodaj v

Erjavec priznava napake, o njegovi usodi bo odločal svet stranke

Problematična povezava z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem
14. junij 2018 ob 15:14,
zadnji poseg: 14. junij 2018 ob 18:35
Ljubljana - MMC RTV SLO

Predsednik DeSUS-a Karl Erjavec je z izidom stranke na zadnjih volitvah nezadovoljen in je priznal, da je v kampanji naredil napake. Svoj odstop bo svetu stranke ponudil v petek.

Kot je Karl Erjavec, ki je vodstvo stranke DeSUS o svoji nameri seznanil že prejšnji teden, pojasnil v izjavi za medije po seji vlade, bo svoj odstop ponudil na petkovi seji sveta stranke, ki je najvišji organ med kongresoma, tudi če bi mu izvršni odbor, ki se sestane le nekaj ur pred tem, izrekel zaupnico.

"Nisem zadovoljen z rezultatom, ki smo ga dosegli, pričakoval sem boljšega. Sem pa zadovoljen, da smo še naprej parlamentarna stranka," je dejal Erjavec. Poudaril je tudi, da DeSUS še vedno ni najmanjša parlamentarna stranka in da je, ko jo je prevzel, trepetala za vstop v DZ. Ob tem je omenil, da so bile tokratne volitve, na katerih je DeSUS z manj kot petimi odstotki prepolovila rezultat izpred štirih let, posebne in da je na njih sodelovalo 25 strank.

Sporno paktiranje z Jankovićem
Na vprašanje, kakšno je pred petkovima sejama organov DeSUS-a vzdušje v stranki, je odgovoril, da so nekateri nezadovoljni in so to tudi javno izrazili. Največ očitkov po njegovih besedah leti na predvolilno povezovanje z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem. Odločitev za to potezo je sicer sprejel izvršni odbor, toda Erjavec poudarja, da je vedno predsednik stranke tisti, ki nosi največjo odgovornost za volilni rezultat.

DeSUS napaden z vseh strani
Kot je napovedal, bodo v petek opravili razpravo o storjenih napakah, Erjavec jih priznava tudi na svoji strani. "Vem, da bi lahko določene stvari v času volilne kampanje storil drugače," je dejal. Poleg sodelovanja z Jankovićem je omenil tudi čustvene odzive na soočenjih, na katerih je bil po svojih besedah v nasprotju z drugimi soočen "z nekaterimi povsem družinskimi zadevami". DeSUS je bil v kampanji "napaden z vseh strani, od leve do desne, in tudi mediji niso bili najbolj prijazni", je ocenil.

Tomaž Gantar kot mogoča zamenjava?
Na vprašanje, ali ga v vodstvu stranke podpirajo, je odgovoril, da ga vodja poslanske skupine Franc Jurša ves čas podpira. Glede podpredsednikov DeSUS-a pa je dejal, da se eden od njih, Tomaž Gantar, pojavlja kot eden od kandidatov za nadaljnje vodenje stranke. "Ampak to je pač odločitev organov stranke, jaz sem svoj mandat dal na razpolago," je dejal.

"Bomo videli, kaj se bo jutri zgodilo," ni želel špekulirati o morebitnih razpletih. Spomnil pa je, da "v tem trenutku vlada zelo negotovo stanje". "Ne vemo, ali bo prišlo do oblikovanja vlade, kakšna bo ta vlada, morda nas čakajo celo še enkrat predčasne volitve in stranka mora biti čim bolje pripravljena na vsakršno situacijo," je poudaril. Ob tem je omenil tudi možnost delovanja v opoziciji in ponovil, da zanje pride v poštev samo sodelovanje v levosredinski vladi.

DeSUS se vidi v levi vladi
Gantar, ki se je strinjal, da bi ob morebitni nezaupnici Erjavcu začasno prevzel vodenje stranke do kongresa, je dejal, da DeSUS vidi v levi koaliciji. A je hkrati dodal, da se mu zdi korektno, da se pogovarjajo tudi z nekom, ki je zmagal na volitvah. "Med kampanjo in tudi zdaj je bilo preveč čisto osebnih zamer, izključevanj in podobnega. Mislim, da si na najvišji ravni politika pač tega ne bi smela dovoliti in da bi se morali pogovarjati z argumenti," je dejal.

Gantar sicer priznava, da bi se bilo s SDS-om težje programsko uskladiti, Erjavec pa je prepričan, da to sploh ni mogoče, saj so si preveč vsaksebi, ko gre za odnos do privatizacije in prodaje državnega premoženja. "Smo nekompatibilni," je dejal in ponovil, da si tretje vladne izkušnje z Janezom Janšo ne želi.

Erjavec: Sodelovanje s SDS-om ni opcija
Erjavec je ob tem spomnil, da se je pred volitvami do tega opredelilo tudi vodstvo stranke, z Gantarjem vred, in predvsem, da so volivcem v kampanji povedali, da ne bodo sodelovali v koaliciji s SDS-om. Zato zanj sprememba tega stališča "ni opcija".

Gantar je poudaril pomen enotnosti stranke in dejal, da je zanj sprejemljiva katera koli rešitev, da bo le stranka ob tem enotna. Na vprašanje, ali bi bilo torej po njegovem mnenju za stranko bolje, da se vodstvo zamenja, je odgovoril, da je to težko reči. "V končni fazi vsi mi, pa tudi verjetno večina javnosti po toliko letih vodenja enačimo DeSUS s Karlom Erjavcem," je dejal in dodal, da zato obstaja določena bojazen, kaj bi se dogajalo, če Erjavca ne bi bilo. "Je pa po drugi strani res, da če je izgubil v resnici več zaupanja sam Erjavec, potem to pomeni v končni fazi za DeSUS še večje težave," je še dodal.

Na vprašanje o morebitnem prevzemu vodenja DeSUS je Gantar dejal, da bi mu to "porušilo načrte", zaradi katerih tudi ni šel na parlamentarne volitve. Jeseni se namreč namerava zavihteti na županski stolček v Piranu.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
Joker
# 14.06.2018 ob 15:27
Tale pakt z Jankovićem je bila res ena od Erjavčevih najbolj neumnih potez v karieri. Mogoče bo tudi zadnja.
The Ghost P.
# 14.06.2018 ob 15:25
Političnemu plazilcu so šteti dnevi, vsaj nekaj dobrega to rundo volitev!
Thorador
# 14.06.2018 ob 15:25
10 let prepozno...
Guinness
# 14.06.2018 ob 15:37
Najvecja njegova napaka je, da v 20 letih ni naredil cist nic pametnega
Lupo
# 14.06.2018 ob 15:29
...pokojnine nižje od socialk
...priseljencem socialke, državljanom 30 let kredita za jazbine (stanovanja)
...izgubili smo stik z odprtim morjem
...sosedje odstopili od arbitraže
hernandez
# 14.06.2018 ob 15:46
v zgornjem članku je najbolj smešno to, ker on še vedno misli, da so bile napakice storjene samo v času predvolilne kampanje.
raknac navi
# 14.06.2018 ob 15:29
Z Erjavcem pade tudi Desus. Ce se tega v stranki ne zavedajo, je to labodnji spev, ne le Erjavca, temvec tudi stranke. Hvala bogu.
urosh444
# 14.06.2018 ob 15:55
uradno eden najslabših in najškodlivejših politikov v naši zgodovini. na misel mi tako na hitro ne pride noben slabši.
čak mal noris
# 14.06.2018 ob 15:49
Kakršenkoli pakt z Jankovićem je garancija za POLOM. In sedaj bo Karleto "pokasiral", kar mu gre.
čik
# 14.06.2018 ob 15:38
karla v penzijo,pa najmanjši penzijon mu dati ;)
Bivši uporabnik
# 14.06.2018 ob 15:40
Karl se ne misli poslovit od korita. DESUS bo vstop v vlado pogojeval s ministerskim stolckom za Karla. Pocakajmo, pa bomo videli.
navigator007
# 14.06.2018 ob 15:30
Omenjena "možnost delovanja v opoziciji" ima za Desus rok trajanja največ do 4 leta oziroma do naslednjih volitev.
Kolupaila
# 14.06.2018 ob 15:35
Desus, če že mora obstajati čeprav takšne stranke ne pozna nobena resna in uspešna zahodna država, bi se morala prizadevati za obstoječe upokojence ki imajo cca. 800 € pokojnine in manj in tiste ki bodo to v kratkem postali in bodo šokirani na odmernim odstotkom, s solidno plačo ne bodo dosegli niti 750 € ali manj. In zakaj se pokojnine kljub "astronomski" gospodarski rasti ne usklajujejo mesečno in zakaj je prva uskladitev za večino v obliki kosila v samopostrežni restavraciji prišla šele letos?
Rjavec pa se je ukvarjal z Ruskimi posli, propadlo in nasedlo arbitražo, priznanjem Palestine itd, podporo Jankoviću.. in ja vse to vodi v pogubo. In stranka, ki soglasno ne sprejme odstopa nima več prihodnosti, če že mora obstajati.
patria
# 14.06.2018 ob 15:43
Erjavec je na teh volitvah popolnoma izgubil kompas, saj se je večinoma zavzemal za mlade, pozabil pa kako se imenuje njegova stranka in zato je tudi povsem pogorel. Ne vem kako je lahko mislil, da ga bodo volili mladi volilci, to lahko pričakoje Levica ne pa DESUS, ki pa ima zelo močno bazo volilcev v upokojencih, ki pa jih je Erjavec povsem zapustil in pozabil nanje, niti teh zajamčenih 500 evrov za 40 let dela ni on predlagal, hvaljenje z usklajevajem pokojnin , ki je bilo že davno zakonsko sprejeto in regresom je pa zelo, zelo malo kar bi laho DESUS kot druga najmočnejša stranka v vladi naredil za upukojence zaradi katerih tudi sploh obstaja kot stranka.
TineB
# 14.06.2018 ob 15:33
Karla v penzijo!
alkum
# 14.06.2018 ob 17:02
Še en, ki celo življenje živi na račun davkoplačevalcev......
STANE
# 14.06.2018 ob 16:22
Tudi Ganter ni taprav....Stranka,ki je gradila politiko na upokojencih,pa ni niti enkrat prevzela resor
sociale,je dokazala,da je upokojence nagovarjala le mesece pred volitvami,drugače se pa ni hotela ukvarjati z njimi.Tudi pri upokojenski reformi ,ki je bistveno znižala procent povprečja za upokojitev,ne le povišala leta,ni preveč aktivno sodelovala.Ravno zato,je Bratuškova v samo parih mesecih zavzemanja za upokojence izpodrinila DESUS.Če se bo pa res kaj zavzela zanje, bo njena stranka prevzela vlogo DESUSA.Erjavec je dejansko dajal vtis,da mu je samo za ministrski stolček...
Dare45
# 14.06.2018 ob 16:24
Clovek mora biti pa res posteno zahojen, da ne more uvedeti, da spanovija z lopovom ne more koristiti.
Prismuknjen
# 14.06.2018 ob 16:09
Desus in Erjavec gresta v anale politične zgodovine. Bodoči SLS.
pepar
# 14.06.2018 ob 17:54
Človek popolnoma zgubil kompas,še mesec pred volitvami je verjel da bo nov mandatar,delal pa štiri leta sme kikse.
Potem se pa čudi.
Prav za prav pravično plačilo,še nekaj jih čaka nanj.
Dare45
# 14.06.2018 ob 16:21
Navijam za to, da Karel ostane predsednik stranke. To je najvecja garancija, da Desus naslednjic izpade iz parlamenta......
GeorgeB
# 14.06.2018 ob 20:13
samo.jug

Penzije so definitivno mizerne zaradi Erjavca, ker je bil v toliko vladah in ni nikoli ničesar naredil, da bi se končala korupcija, ki je največji problem za finančno in politično stanje v Sloveniji.
Je del klike, ki nas krade že 25 let. Lahko ti naštejem 50 projektov, ki smrdijo do neba, za katere je vedel, sodeloval v teh vladah pa nič naredil. Tako je, pa če se na glavo postaviš!!!
mb128
# 14.06.2018 ob 16:46
Eh kot da je samo to! Erjavca je odneslo tudi paktiranje z rusi. Pa tudi tisti njegov slogan Desus za vse generacije je čisti dokaz da je ostal brez idej.
To pa so zgolj grehi, ki bi šli v pozabo v trenutku če bi rezultat na volitvah bil boljši. Ergo njegov že kar naglavni greh je Vzajemna oz. izguba le te. Preko tega pa Desus ni mogel!
runcajz
# 14.06.2018 ob 16:21
Prav, Karel bo odstopil ali bo odstopljen, in potem ?
Morda Gantar? Prišli bodo iz dežja pod kap ! Ista kvaliteta, ista zguba !
DeSUS a ne bo ? In ? Saj tudi SLS ni, pa kaj ? Vedno se najde stranka, ki pujse, ki iščejo polno korito sprejme medse in zmeda, da ne rečem kaj drugega, se nadaljuje. Do novih volitev .
Rešitev? Čim več volivcev in volivk na volitve in oddaja glasu tistim, ki doslej še niso delali škode in sramote Sloveniji, pa naj bodo desni ali levi. Biti morajo pošteni in vsaj dovolj pametni, da se zavedajo, da za vsako rit palica raste !
P1X3L
# 14.06.2018 ob 19:13
hahhaha kaj je Karl a je veter začel pihat drugače ?
zamudnik
# 14.06.2018 ob 17:11
Tale pakt z Jankovićem je bila res ena od Erjavčevih najbolj neumnih potez v karieri.

A je že izjavil, da je bil zaveden?
Robida
# 14.06.2018 ob 21:04
Korl, vse tvoje kozlarije smo prezugali, samo tega, da si se spentljal z največjim davčnim dolžnikom v državi, ne.
GeorgeB
# 14.06.2018 ob 20:10
J epa Karla za razumet... :) Obrt politika, je naštudiral v nulo. Niti pod razno mu ne pade na pamet, da bo moral kot tretje razredni pravnik spet študirat paragrafe in primere, s katerimi se izgubi na tisoče ur, plačilo pa zna biti, glede na njegove kvalifikacije, mizerno...
Mogoče pa bi bila takšna kazen vzgojna zanj in za vse podobne koruptivne in priskledne politike?
mostnica
# 14.06.2018 ob 18:09
Grogiran, pa še vedno govori, da z Janšo pa ne!
kurkuma
# 14.06.2018 ob 18:05
Erjavca je odnesla "samo, da ne bo sds" - revež pa se ni zavedal, da mu bo ravno sds zaradi teh njegovih nastopov in s popolnoma zgrešenim povezovanjem z zokijem pobral kar nekaj glasov....

Erjavec je naiven.... v svojem mandatu in vodenju zunanjega ministrstva se vidijo rezultati te "slovenske naivnosti"....

...izgubil je stik z realnostjo... očitno pa tudi svoje volilne baze ne pozna najbolje. Še dobro, da ni bilo kakšnih večjih varnostnih dogodkov, ko je bil obrambni minister.
Jakob Mali
# 14.06.2018 ob 17:57
Z Erjavcem pade tudi Desus. Ce se tega v stranki ne zavedajo, je to labodnji spev, ne le Erjavca, temvec tudi stranke. Hvala bogu.

Si lahko prosim tiho! Na to računamo, ampak nikoli ne veš, če kakšen desusovec še lahko bere tako majhne črke :)))
AMFIBIJA
# 14.06.2018 ob 17:26
KARLI IN LEKARNAR

Karliju nespečnost ni pustila,
da dosanjal zmago bi osebno,
se odločil je zato v zasebno
da lekarno šel bo po zdravila.

V bloku je lekarna zapuščenem,
njen je vhod na levi čisto strani,
razni so napoji skupaj zbrani,
žavbe, maže, ves hudir obenem.

Apotekar Janko mu ponudi
v bloku tam na levi vso podporo,
bo pa moral Karli za pokoro
žrtvovati marsikaj pač tudi.

Zvarek, ki pripravi mu ga Janko,
stvar, ki jo premore farmacija,
je za Karlija zdaj utopija,
kot da glavo sam bi vtaknil v zanko.

Karli naš je o svobodi sanjal,
da nespečnosti se bo otresel,
pa ga Janko z zanko je spodnesel
in do konca dni ga bo preganjal.

Karliju nespečnost ne dopušča,
da še kdaj imel bi mokre sanje,
saj je dolgoročno pahnjen v stanje,
ko je vsaka noč prepolna trušča.

Sanjal je naš Karli bil o slavi,
zdaj krivil bo levi blok in Janka,
farmacijo, ki da mu umanjka,
ko dobil pošteno je po glavi.
boroč
# 14.06.2018 ob 17:05
Erjavec: "DeSUS je bil v kampanji "napaden z vseh strani, od leve do desne,"
-------------------------------------------------------
Levim iz srca odpušča, desnim pa ne. Nekaj je narobe z njegovim srcem.
peacebok
# 14.06.2018 ob 15:43
Gantar ni dovolj priljubljen, da bi lahko vodil stranko, Jurša pa glede na pojavo v javnosti ni dovolj sposoben.
gospod iskreni
# 15.06.2018 ob 06:32
Erjavec je v vseh vladah delal zgago in upokojenci ga majo dovolj
Ta žleht
# 15.06.2018 ob 05:28
Po svoje je Karl mojster. Tole o odstopu, je ena od njegovih takih potez. Prepričan sem, da bo še naprej predsednik. Če se pa motim, toliko bolje.
Arso
# 14.06.2018 ob 22:54
Čudno, da Korl priznava napake, to je čudež.
ZooSlo
# 14.06.2018 ob 21:41
Bolj kot to, da je šel Erjavec v pakt z Jankovićem mene žalosti to, da je vse to javno podpiral tudi Goran Dragić. Nad njim sem pa res razočaran.
jbzt
# 14.06.2018 ob 20:40
Vprašanje za Karla...ta teden pred Mercatorjem z Leskovarjem talata klobase ?
GeorgeB
# 14.06.2018 ob 20:07
A zdej pa misl, da je Tofsi?
Zapihal bo v pojočo travico in z iskrenim priznanjem o napakah, dobil zaupnico stranke.
Mogoče res ampak zaupnico volilcev pa nikoli več. Še huje, če ostane predsednik stranke, bo stranka za vedno izbrisana iz možnosti za vhod v parlament.
No, pa da vidimo organe stranke, kako bodo odločili... :D
NoriGoban
# 14.06.2018 ob 20:01
Je pa Karlu vseeno treba priznat, da brez njega bi DESUS sel na smetisce zgodovine 15 let nazaj! Kot politik je bil odlicen za svojo stranko! Za Slovenijo pa najbrz malo manj!
migaj
# 14.06.2018 ob 19:38
Večni Korl se bo končno moral posloviti...
bernr
# 14.06.2018 ob 19:25
Bil bi že čas da DESUS enkrat ne bo v vladi ker jih imamo že dovolj.
Žal pa je DESUS =ERJAVEC. Brez Erjavca ni Desusa.
Žal to ni edina stranka. Enako se je zgodilo z LDS.
Ne upam ugibati kaj bi bil SDS brez Janše.
odzajcatč
# 14.06.2018 ob 18:09
...dotični osebek je sloveniji do sedaj povzročil za vsaj 15 milijard škode.....
Highland
# 14.06.2018 ob 17:18
Vozi Miško...
sl0v3nc
# 14.06.2018 ob 17:08
Če je lu šlodilo povezovanje, je Zoranu. Kekci pa tako kot Bratuškova izpadejo naslednje leto, up da jim sledi še smc in sd
jayz
# 14.06.2018 ob 15:33
Marko Zidanšek je z mesta predsednika stranke SLS, ki ni bila v parlamentu odstopil, ker ni prišla v parlament.

Kaj naj naredi predsednika stranke, ki parlamentarno stranko popelje iz parlamenta?
rumalina
# 15.06.2018 ob 06:58
Erjavec je prek glasov DESUS-a na račun upokojencev omogočal udbomafiji udobno vladanje in bil eden glavnih cokel demokracije v Sloveniji.
Nikolaj
# 14.06.2018 ob 19:41
Karakter Erjavca:
- Ko Erjavec vidi, da zmaguje desnica, se upogne v desno,
ko pa vidi, da lahko zmaga levica, se upogne v levo.

Erjavec ima torej velike probleme s hrbtenico, ki ni trdna, temveč zelo majava, kar je najbrž posledica hude osteoporoze, ki se jo je nalezel od upokojencev v upokojenski stranki.
itak
# 14.06.2018 ob 18:47
Pajac
Kazalo