Kolumne
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 27 glasov Ocenite to novico!
Ljerka Bizilj Foto: SOJ RTV SLO

Dodaj v

Zaton Karla Erjavca ali DeSUS-a?

Kolumna Ljerke Bizilj
12. junij 2018 ob 06:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Franc Jurša, dolgoletni poslanec Desusa, je zelo neposredno povedal, da pričakuje odstop predsednika stranke Karla Erjavca in Erjavec je že pretekli četrtek ponudil odstop, o njem pa bodo organi stranke razpravljali v petek.

Že sam izid volitev, ko so volilci namenili Desusu pet poslanskih mest (Erjavec je računal na bistveno več), napoveduje, da se stranka lahko kmalu, vsaj po naslednjih volitvah, poslovi s političnega prizorišča. Z njo tudi Karl Erjavec?

Erjavec velja za enega najbolj spretnih politikov, česar v zadnjem letu, dveh - sicer ni bilo vselej opaziti. Bil pa je zelo samozavesten. A mu tudi predvolilne poteze - povezava z Zoranom Jankovičem in pritegnitev nekaterih znanih osebnosti na kandidatno listo (Dončič, Leskovar...) niso koristile. Z njimi očitno ni dal dovolj jasnega signala, da misli resno. Do nedavnega je pridobival volilce s smelimi in duhovitimi mislimi, potem se mu je kdaj kaj prehitro zareklo (arbitraža?), a vse to je postalo zanj kontraproduktivno.
Kaj se je torej dogajalo, da je razmeroma priljubljeni Erjavec izgubi večjo podporo volilcev? In ali Desus sploh lahko preživi oz. lahko preživi brez Karla Erjavca?

Erjavec se je leta 1993 vključil v Slovensko krščansko stranko. Delal je tudi v uradu varuha človekovih pravic. Od leta 2001 do 2004 pa je delal na ministrstvu za pravosodje. Politično ga je v bistvu sooblikovala Zdenka Cerar, mati Mira Cerarja. Leta 2004 se je vključil v LDS, a se zelo hitro priključil Desusu in leta 2005 postal predsednik stranke Desus.

Kako spreten je (bil?), priča že dogajanje okoli nabave orožja, saj je bila pogodba o največjem nakupu orožja v Sloveniji podpisana, ko je bil Erjavec obrambni minister, a ga je afera Patria komajda oplazila.

Erjavec je bil sicer minister v vseh vladah po letu 2004. V vladi Janeza Janše (2004-2008) je bil minister za obrambo, v Pahorjevi vladi od 2008 do 2011 je bil minister za okolje in prostor. Ko je Janša drugič znova prevzel vlado (2012-2013), je Erjavec dobil mesto ministra za zunanje zadeve; isto mesto je zasedel v naslednji vladi pod vodstvom Alenke Bratušek in potem v vladi Mira Cerarja.
Vselej je kandidiral v Žalcu, tokrat se je preselil v Tržič. Je v lastni stranki izgubil možnost izbire? Ali je bil toliko samozavesten, da lahko dobi dovolj podpore kjerkoli?

Desus je imel dokaj močno bazo v Žalcu, ustvaril jo je že Anton Delak, ki je bil na začetku tisočletja podpredsednik Državnega zbora in poslanec Desusa. In Erjavec je to znal dobro 'uporabiti'. In zagotovo bi Erjavec dobil kakšen glas več v Žalcu kot v Tržiču tudi na letošnjih volitvah. Sicer Desus prepoznavnih oz. politično izpostavljenih članov, ki bi se pojavljali v javnosti in na odločilnih ministrskih mestih, nima prav veliko. Franc Jurša, dolgoletni poslanec in vodja poslanske skupine Desusa ima ugled v svojem okolju, na državni ravni pa je najbrž manj prepoznaven.

Obljub Erjavec ni izpolnil ali jih ni mogel. Upokojenska stranka bi morala v vseh dvajsetih letih doseči več, se lotiti vsaj sistemskih sprememb pokojninskega sistema, ki pri nas temelji zgolj na 'prispevku' zaposlenih – in to v državi z dvema milijonoma prebivalcev in z razmeroma nizkimi plačami. Tu za višje pokojnine ni rešitve! Dodatne formule za pokojninsko blagajno niso našli in je morda niti niso iskali. S tem se Desus , vsaj na zunaj se zdi tako, ni ukvarjal.

Delo na terenu, graditev stranke? Erjavec je znal komunicirati s terenom - a predvsem v svojem volilnem okolju. A se je pred volitvami tudi tukaj razšel. Koliko so bili prisotni kot stranka v lokalnih skupnostih? Majhna stranka z malo poslanci in vseskozi v vladi? Teren in volilci zanesljivo niso bili njihova pomembna okupacija.

A vse to najbrž ni pomembno. Tudi Alenka Bratušek ni gradila na terenu, na povezanosti z volilci. Gradila je na sebi in s sabo. In prevzela je bitko za višje pokojnine in za zdravstvo, dve nevralgični točki Slovenije (dejanja bo morala seveda šele dokazati).
In to je, žal ali na srečo, pomembno: volilci vidijo najprej prvega v stranki, predsednik daje podobo, zgled, velikokrat je predsednik stranka. Stranke z daljšim stažem imajo tudi več posameznikov, ki imajo ugled v lokalnih skupnostih. Poleg tega si je laže pridobiti ugled v opoziciji kot na oblasti. V opoziciji kritizirate, iščete napake koalicije in niste odgovorni, na oblasti morate delovati z dejanji!

Torej, lahko Desus preživi brez Erjavca? Zelo težko. In Erjavec? Znašel se bo, a iz zdajšnje situacije bo moral znati zelo spretno izplavati - za stranko in zase. Iti v koalicijo in prevzeti to ali ono ministrsko mesto zdaj ne bo več dovolj. Tako bodo v petek organi stranke odločali tudi o sebi! In razprava bo gotovo morala biti širša kot le o tem- ali naj Erjavec ostane predsednik ali ne.

Ljerka Bizilj, TV Slovenija
Prijavi napako

Mnenje avtorja ne odraža stališča uredniške politike RTV Slovenija.
Komentarji
Sorrento
# 12.06.2018 ob 08:12
Upam na zaton obeh!
skiro123
# 12.06.2018 ob 07:52
> Kako spreten je /bil?/, priča že dogajanje okoli nabave orožja, saj je bila pogodba o največjem nakupu orožja v Sloveniji podpisana, ko je bil Erjavec obrambni minister, a ga je afera Patria komajda oplazila.

Zanimiva predpostavka njegove spretnosti. Jaz bi rekel neodgovornosti in populizma. Afera se ga je komaj dotaknila, ker je bilo vsem jasno, da z njo nima nič. Da kot minister nikoli ni zares vodil resorje, imel zadev pod kontrolo, ampak se je samo rad slikal. Vsi smo to videli in zato gre pri njem zamera samo kaj ni naredil, ne pa kaj je naredil. Saj se res pod prav nič konkretnega ne more podapisati.

s
penzl
# 12.06.2018 ob 08:15
To bo le prvi korak h katarzi slovenske.politike.
sspsfrel
# 12.06.2018 ob 11:54
Je član vlade z najdaljšim stažem, podobno kot PAHoR. Torej oba sta objektivno odgovorna za T6, bančno luknjo, za arbitražo in še kaj. Odgovornost nosita prav za to, ker se izgovarjata, da s temi problem nista bila dovolj seznanjena. Bistvena dolžnost vlade je skrb za blagostanje državljanov . Omenjena dva visoka politika (in še nekaj jih je!) sta skrbela samo za svoje blagostanje! Taki politike bi morala zakonodaja onemogočiti.
Karel
# 12.06.2018 ob 08:45
Erjavec se je leta 1993 vključil v Slovensko krščansko stranko
No, te stranke pa v Sloveniji nismo imeli.
Ferdek
# 13.06.2018 ob 07:10
Erjavca je pokopalo sodelovanje z Jankovićem! Se ne spomnete? Janković v politiki ruši vse okoli sebe. Tudi za padec dobre premierke - svoje članice Bratuškove - je kriv Janković.
Banban
# 12.06.2018 ob 08:35
Zaton leporecnikov? Ne precenjujte slovenskega poprecneza. Majhnost se pokaze na vsakih volitvah.
percar
# 14.06.2018 ob 17:07
Ko je bil g. Erjavec minister za okolje, si ni vzel časa, da bi mu lahko stanovalci večstanovanjskega stavbe Mrakova 1 v Kranju pojasnili svoj stisko. Na majhno sosednjo zelenico so pozidali (vsilili) veliko novo stavbo tako, da njene meje niso odmaknjene niti nekaj centimetrov (namesto 4 metre) od ceste. Na prošnjo stanovalcev za sprejem pri "kranjskem" ministru v Ljubljani so dobili odgovor njegovega sekretariata, da bo o stvari odločal minister in da je treba zato razumeti, da ne more poslušati argumentov "samo ene strani"... Stanovalci ga zato (?) niso mogli opozoriti, da gre morda za sum korupcije, ker se, brez pojasnila, lokacijskega ogleda ni udeležil predstavnik MO Kranj. Zakon sicer določa, da se v takšnem primeru smatra, da se prizadeti sosedje strinjajo z načrtom pozidave. Stanovalci o lokacijskem ogledu niso bili obveščeni...
VelikiGoban
# 12.06.2018 ob 11:01
Erjavec je bil minister v treh vladah. V vladi Janeza Janše (2004–2008) je bil minister za obrambo, v Pahorjevi vladi od 2008 do 2011 je bil minister za okolje in prostor. Ko je Janša drugič znova prevzel vlado (2012–2013), je Erjavec dobil mesto ministra za zunanje zadeve; isto mesto je zasedel v naslednji vladi pod vodstvom Alenke Bratušek in potem v vladi Mira Cerarja.
V pol ducata vlad je "oportunil", ne le v 3!
paver
# 17.06.2018 ob 22:34
Erjavec se je odpovedal desnim penzionistom.
nikagaja
# 17.06.2018 ob 09:00
*ferdek: Tudi za padec dobre premierke - svoje članice Bratuškove - je kriv Janković.

za padec bratuskove je bila kriva njena zelja priti v bruselj.
milos-donovic
# 13.06.2018 ob 16:52
Erjavec je pricakoval vec glasov.Vseno ga je Sarec kot prvega povabil na pogovor.Potem se je oglasil njegov strankarski kolega Jursa z idejo o odstopu Erjavca.Potem sledi novica da je Erjavec ponudil odstop ze prej.
Razvidno je da ni enotnosti v stranki.
pina1
# 13.06.2018 ob 13:22
Slovenija potrebuje stranko upokojencev. Pa naj se imenuje Desus ali kako drugače. Samo, da so v njej sposobni in pošteni ljudje, ki jim bo prva skrb bedenje nad starejšim delom prebivalstva in ne le polnjenje lastne ri*i. Prevzeti bi jo moral dr.Tomaž Gantar, umirjen in prijeten človek.Čisto drugače ga je poslušati kot Erjavčevo nabijanje.
in Gantar je bil eden redkih , ki je priznal, da je skorumpiranost prevelika, da bi kot minister za zdravje lahko karkoli naredil na bolje in je raje leta 2013 odstopil.
runcajz
# 18.06.2018 ob 16:40
@paver

Kaj imamo tudi desne in leve penzioniste?
Kako pa jih ločiš ? Sam ne vem kam naj se priključim? Rad bi le dostojno penzijo, kdo pa mi jo bo zrihtal pa ni tako pomembno, Glavno je, da mi jo bo !
Branko3
# 13.06.2018 ob 00:08
Erjavca nikakor ne zagovarjam, predvsem njegova vloga pri alibiju Hrvaški, da je lahko odstopila od arbitraže, je velika. Toda kar se tiče DESUS-a, si seveda vse ostale stranke zelo želijo, da bi izginil, upokojenci pa si tega nikakor ne bi smeli želeti. Samo vprašajte se, ali pa naj kdo prešteje, kolikokrat so dosedanje vlade npr. v zadnjih dveh ali treh mandatih, razpravljale o upokojencih, če tega ni predlagal oz. največkrat zahteval ali celo izsilil ravno DESUS. Mislim, da bo minulo delo starejše generacije brez DESUSA kar hitro postalo nevredna roba, še bolj kot je že zdaj.
enbody
# 13.06.2018 ob 14:36
Še najbolj ga je odnesla neizpolnjena obljuba o 1000€ penzije, potem pa laže da tega ni storil. Ali smo vsi volilci bedaki in gluhi, ali on ? Obljuba dela dolg, so včasih rekli.
Kazalo